Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Απολογισμός του 24ου Διάπλου Αιγαίου Πελάγους από την "Ομάδα Αιγαίου".

ipodoxiO 24ος Διάπλους Αιγαίου Πελάγους, με μέγα χορηγό την Chipita Α.Ε., ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 και διήρκεσε 12 ημέρες, μέχρι και τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018.

Η Ομάδα με 12 σκάφη, 11 φουσκωτά και το εξειδικευμένο σκάφος "Μηνάς Ε", 105 εθελοντές, εκ των οποίων 36 ιατροί 16 ειδικοτήτων, διήνυσε περισσότερα από 450 ναυτικά μίλια και επισκέφθηκε τη Θύμαινα, τους Φούρνους, την Πάτμο, τη Δονούσα, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ίο και το Κουφονήσι.

Στα νησιά αυτά διενεργήθηκαν προληπτικές ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των κατοίκων, δωρήθηκε επίσης εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία, πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σημαντικά έργα υποδομής και πολιτιστικές δράσεις.

iatreiaΤα ιατρεία της Ομάδας επισκέφθηκαν 1.532 νησιώτες και το μικροβιολογικό 530. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4.796 εξετάσεις (κλινικές, υπέρηχοι, triplex, βιοψίες, σπιρομετρήσεις, κ.α). Προσφέρθηκε, επίσης, ιατρικός εξοπλισμός και αναλώσιμα στα ιατρεία των νησιών. Η εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού συνεχίστηκε με ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, το ίδιο και η ενημέρωση για την υπογεννητικότητα και οι δράσεις για την αντιμετώπισή της. Πραγματοποιήθηκαν επίσης, εκτεταμένοι οδοντιατρικοί έλεγχοι και ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή καθώς και σχετικές ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία των νησιών.

38 σχολεία έλαβαν desktops, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες και βιντεοπροβολείς, πολυμηχανήματα, εκτυπωτές, faxes, φωτοτυπικά μηχανήματα, ψηφιακές κάμερες, βιβλία, χαρτικά, αναλώσιμα, εκπαιδευτικά βοηθήματα, ψυχαγωγικό υλικό εκπαιδευτικού περιεχομένου, κ.α. Επίσης εμπλουτίστηκαν οι βιβλιοθήκες λυκείων των νησιών και προσφέρθηκαν σε 14 τελειόφοιτους υποτροφίες δωρεάν φοίτησης σε ΙΕΚ της Αθήνας.

omiliaΚατασκευάστηκε παιδική χαρά στη Δονούσα, εγκαταστάθηκε δάπεδο ασφαλείας στην παιδική χαρά Κάμπου Πάτμου, έγιναν επισκευές στο γήπεδο της Αρκεσίνης Αμοργού, ανακαινίστηκε η παιδική χαρά του δημοτικού καθώς και το κτίριο που στεγάζει το αγροτικό ιατρείο των Αρκιών. Εντός των προσεχών ημερών θα παραδοθεί το έργο της κατασκευής χώρων υγιεινής στην κοινοτική μαρίνα Κουφονησίων.

Μέσα στα πλαίσια της αποστολής, η Ομάδα επισκέφθηκε επίσης το Αγαθονήσι και τη Σχοινούσα, όπου παραδόθηκαν υλικά που μας είχαν ζητηθεί, καθώς και τους Αρκιούς, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά.

Στην Αμοργό διοργανώθηκε "χορευτικό αντάμωμα" με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από την Αμοργό, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Νάξο και Σχοινούσα. Στην Πάτμο έλαβε χώρα η θεατρική παράσταση "Κοσμάς ο Αιτωλός". Πραγματοποιήθηκαν επίσης, ομιλίες στους μαθητές με σκοπό την προαγωγή της πολιτιστικής κουλτούρας και της ιστορικής μνήμης ακριτικών νησιωτικών κοινοτήτων της χώρας μας.

plefsiΈχοντας ολοκληρώσει άλλη μία επιτυχημένη αποστολή, αναπολούμε τα 24 χρόνια που πέρασαν και με την ευχή όλοι μαζί γεροί και μονιασμένοι να γιορτάσουμε τον 25ο επετειακό Διάπλου της αγαπημένης μας Ομάδας το 2019, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε αυτούς που ταξιδεύουμε δίπλα δίπλα, σε εκείνους που μας στηρίζουν χωρίς κανένα δισταγμό και στους νησιώτες που μας αποκαλούν Ομάδα της καρδιάς τους.

Πληροφορίες για την Ομάδα Αιγαίου:

Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται από το 1995 στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου προσφέροντας, σε αμιγώς εθελοντική βάση κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών, προωθώντας ταυτόχρονα τα ιδεώδη του εθελοντισμού, της συμμετοχής και της κοινωνικής προσφοράς.