Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το Μνημόνιο έφερε την κρίση ή η κρίση το Μνημόνιο;

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Πανάρχαιο αναπάντητο ερώτημα: η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;
Έξη χρόνια αφόρητης λιτότητας και το χρέος τραβάει ανενόχλητο την ανηφόρα. Φέτος αναρριχήθηκε στο 188% του ΑΕΠ παρά το πιο «επιτυχημένο» στην ιστορία του ανθρώπινου γένους [κατά Ντέπιουτη] PSI. Βαρέθηκα πια να ακούω τους μεν να λένε ότι η κρίση προκάλεσε το Μνημόνιο, τους δε ότι είναι τα Μνημόνια που προκάλεσαν την οικονομική κρίση. Κατέληξα στο ότι είναι οι λακέδες του εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικού συμπλέγματος που έφεραν το Μνημόνιο, το οποίο έφερε την κρίση, την οποία βαθαίνει το ίδιο σύμπλεγμα.  
Ο κ. Καρούμπαλος μας προϊδέασε ήδη ότι με σύνταξη εθνική ύψους € 384 δεν θα είμαστε φτωχοί, ενώ η ΝΔ υποσχόταν σύνταξη € 360 μόνον. Ωχ! Φταίει το Μνημόνιο ή η κρίση; Μάλλον το μυαλό του.   Ο κ. Παπαροτρύφωνας μας ενημέρωσε ότι πρέπει να μαζέψει € 4 δισ. μέχρι 31.12.2016, για να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης.  Ξανά ωχ! Δηλαδή, για να μην κοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις, πρέπει να πληρώσουμε όλα τα χαράτσια που έχουν συσσωρευθεί, όπερ αδύνατον. Πλάκωσε, μάλιστα, και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ από την άλλη περιμένει να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες. Φταίει το Μνημόνιο ή η κρίση; Μάλλον το μυαλό του.  
Κι’ αν δεν πληρώσουμε τα € 4 δισ.; Θα μειωθούν μισθοί και  συντάξεις. Κι’ όταν μειωθούν μισθοί και συντάξεις, από που θα πληρώνονται ΕΝΦΙΑ κ.λπ.; Πώς θα αυξηθεί η κατανάλωση, ώστε να αυξηθεί και το ΑΕΠ;  Δεν θα αυξηθεί. Άρα, του χρόνου θα έχουμε χρέος 200% του ΑΕΠ και πάει λέγοντας.  Και μετά θα κληθούμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουμε εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση με τις μειωμένες αμοιβές που θα εισπράττουμε λόγω οικονομικής καχεξίας.  Άρα, και αυτές οι εισφορές θα είναι μειωμένες. Ελλείψει κατανάλωσης θα έχουμε νέα λουκέτα, άρα αύξηση της ανεργίας, μείωση των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και ξανά μανά στη γνωστή δίνη του  φαύλου κύκλου των φαυλεπίφαυλων που μας κυβερνούν εδώ και 42 χρόνια.
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι καθηγητάδες που μας κυβερνησαν και μας κυβερνούν τί δεν καταλαβαίνουν  από όλα αυτά τα τόσο απλά πράγματα;
Παρά ταύτα η κυβέρνηση εξακολουθεί ακάθεκτη να φροντίζει τους αγαπημένους της δημοσίους υπαλλήλους. Τελευταίο δείγμα το ΠΔ 59/2016, με το οποίο ορίσθηκαν οι προϋποθέσεις για την εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός Δημόσιου τομέα. Αν υποψιασθώ ότι με το διάταγμα αυτό επιδιώκεται η συνταξιοδότηση περισσοτέρων υπαλλήλων, ώστε να βολευτούν και αυτοί, αλλά κυρίως η κυβέρνηση, αφού θα φροντίσει να διορίσει στις θέσεις τους εν δυνάμει ψηφοφόρους ……, απλώς θα ξαναπώ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος ντόρος για επικείμενες ή μη εκλογές. Σε τί θα μας εξυπηρετήσουν οι εκλογές; Θα πάρει πίσω ο Κούλης αυτές τις ρυθμίσεις; Ας θυμηθούμε, για να το εμπεδώσουμε, τί θα φέρουν οι επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε και αν γίνουν.  
«Στις εκλογές που έρχονται θα "αναμετρηθούν" οι άμεσα και έμμεσα σιτιζόμενοι από τα ταμεία του κράτους, (έστω και ελαφρά υποσιτιζόμενοι κάποιοι από αυτούς στην ανάγκη), με τα δυστυχή υποζύγια που πρόκειται να συνεχίσουν να πληρώνουν τον "ανελαστικό" λογαριασμό. Και θα κερδίσουν σίγουρα οι πρώτοι, για να απολαύσουν την νίκη τους στον λίγο χρόνο που θα απομείνει μέχρι να σταματήσει να υπάρχει με την σημερινή της μορφή η χώρα. Μετά; Μετά, βλέπουμε». [διαχρονικής αξίας απόφθεγμα του ermippos.blogspot.com από τον Ιούνιο του 2012].
Και ξαναγράφω: βρέθηκε ένας δημόσιος υπάλληλος με μία πρόταση που βάζει τέλος στις λαθροχειρίες, στα ρουσφέτια και στις αλόγιστες κρατικές σπατάλες βγάζοντας στο φως όλη τη λειτουργία του αμαρτωλού Δημοσίου, αλλά την απέρριψαν.
http://www.ribandsea.com/waves/2482-to-thema-den-einai-na-kaneis-kati-sosta-alla-na-kaneis-kati-sosto
Ποιοι την απέρριψαν; Οι κυβερνώντες με το ηθικό πλεονέκτημα που δήθεν έχασαν πλέον. Εξ όσων φαίνεται, όμως, δεν έχασαν τίποτε, αφού για να χάσεις κάτι, πρέπει κάποτε να το είχες. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι σαν την αξιοπρέπεια. Χρειάζονται χρόνια για να την κερδίσεις και μία στιγμή για να τη χάσεις. Αν δεν την αποκτήσεις ποτέ, τί είχες τι έχασες. Απλώς οι αριστεροί my ass [σε ακριβή μετάφραση «του κώλου», σε ελεύθερη απόδοση «μη χέσω»] εψεύδοντο ασυστόλως και παρίσταναν τους ηθικούς και ενάρετους μέχρι να πιάσουν καρέκλα.*
Ας επιστρέψω, όμως, στα μνημόνια, στην εθνική σύνταξη, στον κόφτη κ.λπ. παραθέτοντας σε δική μου μετάφραση ένα άρθρο από τον Ιούνιο του 2015. Είχε γραφτεί 20 ημέρες πριν το δημοψήφισμα της πλάκας. Θα μπορούσε κανείς και να το τιτλοφορήσει «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». [ΣΗΜ: γουστάρω που ο Γεωργίου κόπτεται για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ σε μία υποτ[ρ]ελή χώρα].   
 «Λιμοκτονία είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι Έλληνες παραμένοντας στην ΕΕ
Η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωνε ότι σκοπός της είναι να σώσει την Ελλάδα από τη λιτότητα, έπεσε στα βράχια. Η κυβέρνηση στηριζόταν στην καλή θέληση των Ευρωπαίων «εταίρων», για να διαπιστώσει ότι οι Ευρωπαίοι «εταίροι» της δεν είχαν καλή θέληση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάλαβε ότι το μόνο πρόβλημά της ήταν το τελικό αποτέλεσμα, τα κέρδη εκείνων που χρηματοδότησαν το ελληνικό χρέος.
Οι Έλληνες συμπεριφέρονται σαν να βγαίνουν έξω για φαγητό, το ίδιο και η κυβέρνησή τους. Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις τους, οι μισθοί τους, οι κοινωνικές υπηρεσίες τους και οι ευκαιρίες απασχόλησής τους θα μειωθούν. Προφανώς για τους Έλληνες είναι πολύ σημαντικό και αξίζει να αποτελούν μέρος της Ευρώπης και ας ισοπεδώνονται.
Η υποτιθέμενη «ελληνική κρίση» δεν έχει κανένα νόημα. Είναι πρόδηλο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί με κατεστραμμένη την οικονομία της να πληρώσει τα χρέη που η Goldman Sachs έκρυψε και, στη συνέχεια, κερδοσκόπησε βάσει εσωτερικής πληροφόρησης, βοηθώντας στην πρόκληση της κρίσης. Αν η φερεγγυότητα των κατόχων του Ελληνικού χρέους, προφανώς τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου της Νέας Υόρκης και οι Γερμανικές και Ολλανδικές τράπεζες, εξαρτώνται από το εάν θα πληρωθούν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε απλά να ακολουθήσει το παράδειγμα της Federal Reserve και να τυπώσει χρήμα για να εξασφαλίσει το ελληνικό χρέος. Η ΕΚΤ τυπώνει ήδη  € 60 δισ. το μήνα για να σώσει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, οπότε γιατί να μην είναι μέσα και η Ελλάδα;
Ενας συντηρητικός θα μπορούσε να πει ότι μια τέτοια πορεία δράσης θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Η Fed έχει δημιουργήσει χρήμα με το τσουβάλι επί επτά έτη και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει πληθωρισμός. Έχουμε ακόμη αρνητικό επιτόκιο που επιβεβαιώνει την απουσία του πληθωρισμού. Γιατί το χρήμα που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα θα δημιουργήσει πληθωρισμό, αλλά όχι για την Goldman Sachs, την Citibank και την JPMorganChase;
Προφανώς, ο Δυτικός κόσμος δεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Δύση θέλει να λεηλατήσει την Ελλάδα. Η συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια, με τα οποία θα αποπληρώνει τα υφιστάμενα δάνεια και εις αντάλλαγμα θα πρέπει να πουλήσει τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης σε ιδιώτες επενδυτές (οι τιμές του νερού θα αυξηθούν για τον ελληνικό λαό), θα πουλήσει τα κρατικά λαχεία σε ιδιώτες επενδυτές (πτώση των κρατικών εσόδων) καθιστώντας, έτσι, την αποπληρωμή του χρέους πιο δύσκολη, καθώς και για άλλες τέτοιες «ιδιωτικοποιήσεις», όπως η πώληση των προστατευόμενων ελληνικών νησιών με την ανάπτυξη ακίνητων περιουσιών.
Αυτή είναι μια καλή συμφωνία για όλους, αλλά όχι για την Ελλάδα.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε λίγο μυαλό, θα προέβαινε σε στάση πληρωμών. Αυτό θα απελευθέρωνε την Ελλάδα  από το  χρέος. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει από μια υπερχρεωμένη χώρα, μία χώρα χωρίς χρέος. Παράδειγμα η Ισλανδία, μία χώρα 330.0000 ψυχών.
Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να χρηματοδοτήσει τη δική της έκδοση ομολόγων, και εάν χρειάζεται εξωτερική πιστοληπτική ικανότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη Ρωσική προσφορά.
Πράγματι, εάν οι ρωσικές και κινεζικές κυβερνήσεις είχαν λίγο μυαλό, θα πλήρωναν την Ελλάδα για να αθετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της και να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ξήλωμα  της αυτοκρατορίας της Ουάσινγκτον θα άρχιζε, και η απειλή του πολέμου που δέχονται η Ρωσία και η Κίνα θα έπαυε να υπάρχει. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα γλύτωναν πολύ περισσότερα από τις άσκοπες πολεμικές προετοιμασίες από όσο θα τους κόστιζε η Ελλάδα.
15 Ιουνίου 2015 – Paul Craig Roberts – (Πρώην Γ. Γραμματεύς Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ – επί Ρήγκαν)»
Κι’ επειδή ο εν λόγω μπορεί να χαρακτηρισθεί αιθεροβάμων, δείτε τί έγραφε το πάλαι ποτέ λάβρο αντιμνημονιακό olympia.gr που στηρίζει σήμερα σε εμετικό βαθμό τούς μνημονιακούς πλέον  «στατεσσεράκηδες» ΑΝΕΛ.
https://olympia.gr/2011/09/26/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7/
 
*«... Οι υπερβολικές υποσχέσεις και οι χαμηλές επιδόσεις δίνουν τροφή σε έναν πολύ επικίνδυνο λαϊκισμό. Όταν οι πολίτες διαπιστώνουν ότι ο φιλελευθερισμός υπηρετεί μόνον τους προνομιούχους, ότι τα παράπονά τους δεν εισακούονται, ότι οι μεταρρυθμίσεις γεννούν απλώς νεόκοπους απατεώνες, τότε διοχετεύουν την οργή τους αλλού». Στίβεν Στεβάνοβιτς, πρέσβυς των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ την περίοδο 1997-2001, νυν καθηγητής στο Columbia University, από το άρθρο του στην Washington Post «Τα μαθήματα που διδάσκει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα» [αναφέρεται στο πραξικόπημα Γέλτσιν κατά Γκορμπατσώφ].