Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Κάσου κατηγορούμενες για εμπρησμό σε Χ.Α.Δ.Α.

Σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

skoupidia5Φαίνεται πως η Κάσος έχει την "τιμητική" της τις τελευταίες εβδομάδες. Και σαν να μην έφταναν οι "σιωπηλές" διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του νησιού εναντίον της δημάρχου, η κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη βρέθηκε κατηγορούμενη, μαζί με την πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας κυρία Μαίρη Μαλανδρή, για ηθική αυτουργία στην πρόκληση εμπρησμού του Χ.Α.Δ.Α. της Μαρίτσας!

Αν αναμασούσα, χωρίς να διασταυρώσω, τις πληροφορίες των μ.μ.ε., δεν θα διέφερα σε τίποτε από τους υπολοίπους "συναδέλφους", οι οποίοι ανακυκλώνουν τις ειδήσεις χωρίς να αναζητήσουν την πηγή τους. Δεδομένης μάλιστα της δικαιολογημένης απέχθειάς μου προς το πρόσωπο της δημάρχου Κάσου, αν ανακύκλωνα αμάσητη αυτή την είδηση θα μπορούσα να κατηγορηθώ για εμπάθεια και μεροληψία εναντίον της. Αυτό όμως δεν μου το επιτρέπει ούτε η παιδεία μου, ούτε η αγάπη μου προς το Δίκαιο και τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Υπάρχουν άλλοι σοβαρότεροι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να απολογηθεί η κυρία Τσανάκη και για τους οποίους θα έπρεπε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο κωφεύει επιλεκτικώς σε έγγγραφες, επώνυμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μου, τον Μάϊο του 2016 υπήρξε προφορική καταγγελία κατοίκων του οικισμού Πόλι προς τον αστυνομικό σταθμό Κάσου, για πυρκαγιά που προκλήθηκε στον Χ.Α.Δ.Α. της Μαρίτσας. Γι' αυτό και δεν υπήρξε εγγραφή στο βιβλίο συμβάντων. Ο αστυνομικός σταθμός Κάσου προώθησε την προφορική καταγγελία προς τον Πυροσβεστικό Σταθμό που εδρεύει στην Κάρπαθο και εκείνος με την σειρά του στο Πταισματοδικείο της Ρόδου.

Επειδή ωστόσο οι καταγγελίες ήταν προφορικές και αόριστες, ζητήθηκε από τον αστυνομικό σταθμό Κάσου να δοθούν έγγραφες και ενυπόγραφες. Κάτι που έγινε, δύο όμως χρόνια αργότερα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτοί που τις υπέγραψαν ζητούν τώρα να τις ανακαλέσουν!     

Είναι πάντως εντελώς απίθανο, αν όχι αδύνατο, να ευθύνονται ευθέως η δήμαρχος Κάσου, και κυρίως η αντιδήμαρχος κυρία Μαίρη Μαλανδρή, δεδομένης της ευαισθησίας και της συνέπειας με την οποία η τελευταία ασκούσε τα καθήκοντά της στον χώρο της καθαριότητας, μέχρι τουλάχιστον να παραιτηθεί επισήμως στις 27 Ιουλίου του 2016. Γεννάται συνεπώς το εύλογο ερώτημα. Ποιος ή ποιοι ήθελαν να εμπλέξουν την δήμαρχο και την αντιδήμαρχο και έδωσαν αυτές τις τραγικές διαστάσεις σε μια ασήμαντη και εύκολα ελέγξιμη ανάφλεξη στον χώρο των σκουπιδιών, ο καπνός της οποίας δεν επηρέασε καθόλου τους γειτονικούς οικισμούς και τους κατοίκους των;

Είναι επίσης περίεργο γιατί ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση δεν έλαβε υπ'ὀψιν του το βίντεο που προσκόμισε η αντιδήμαρχος κυρία Μαίρη Μαλανδρή. Ένα βίντεο που είχε τραβήξει η ίδια στον χώρο των σκουπιδιών αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε για την ανάφλεξη.

Η ευθύνη πάντως της δημάρχου Κάσου έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει κάνει τίποτε ώστε να δοθεί κάποια λύση στο θέμα της απόρριψης των σκουπιδιών. Ένα διαχρονικό πρόβλημα με το οποίο δεν ασχολήθηκε σοβαρά κανένας δήμαρχος μέχρι σήμερα.

Ελεύθερες, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκαν μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέως Υπηρεσίας, οι κυρίες Μαίρη Σορώτου Τσανάκη και Μαίρη Μαλανδρή. Η υπόθεση θα εκδικαστεί εν καιρώ σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή :http://www.dimokratiki.gr/13-07-2018/i-dimarchos-kai-i-antidimarchos-kasoy-katigoroymenes-gia-emprismo-se-ch-a-d-a/