Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα ασύμμετρα φαινόμενα ως απόρροια της ασύμμετρης αβελτηρίας.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

aveltiriaΘρηνώντας για πολλοστή φορά νεκρούς και τραυματίες από πυρκαγιές σκέφτηκα πως δεν είναι ώρα για συγγραφή άρθρων. Άλλωστε, τί να γράψει κανείς. Τα ίδια και τα ίδια. Με αντιγράφω, λοιπόν, επειδή και χθες όλοι οι πληγέντες από τη φωτιά ζητούσαν βοήθεια από το κράτος. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όπως θα συμβεί και σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια κ.ο.κ. Και στο τέλος παραθέτω ένα συγκινητικό άρθρο από το μακρυνό 2009, αναρτημένο στο ιστολόγιο του Χάνου Κλασμένου. Μου το έστειλε ένας φίλος πρωί-πρωί και δεν άντεξα να μην το αναπαραγάγω.  Εις μνήμην των ολίγων ηρώων. Είναι πάντοτε λίγοι αυτοί που σώζουν την τιμή των πολλών καρεκλοκένταυρων. Και μην τολμήσει καμμιά  μαϊμού να μου πει  «τί να προλάβουμε να κάνουμε σε 3,5 χρόνια διακυβέρνησης, εδώ που μας έφεραν οι άλλοι». Εσείς είστε οι άλλοι ρε γίδια. Και οι άλλοι είναι εσείς.

Α] ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΡΕ;
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 17 Αύγουστος 2017 14:59 | Γράφτηκε από τον/την Super User
Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
[δικέ μου, σε πρόλαβαν άλλοι].

Φωτιές παντού, όπως κάθε χρόνο. Το κράτος [;] αδύναμο, όπως κάθε χρόνο. Δεν επαρκούν τα πυροσβεστικά μέσα, δεν επαρκούν οι άνθρωποι που σβήνουν τις φωτιές κ.λπ., όπως κάθε χρόνο. Στην ουσία αυτοί που είναι ανεπαρκείς είναι οι πολιτικοί και εμείς οι πολίτες, όπως κάθε χρόνο. Εκτός αν πρόκειται για διορισμούς, ποινικές απαλλαγές επιόρκων, νομιμοποίηση παράνομων δαπανών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, βόλεμα συγγενών κ.ο.κ., όπως κάθε χρόνο.

Επειδή βαριέμαι να γράφω τα ίδια και τα ίδια με αντιγράφω [δεν μπόρεσα να εντοπίσω τον σύνδεσμο, για να παραπέμψω].

20 ΑΥΓ 2012
«Πού είναι το κράτος;»
[«Εδώ η Χίος καίγεται, κι’ η Ύδρα εξεγείρεται»]
Του Σωτήριου Καλαμίτση.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την κραυγή απόγνωσης από τα χείλη συμπατριωτών μας καθώς παρακολουθούμε από τον αναπαυτικό καναπέ μας εικόνες καταστροφής σπιτιών ή καλλιεργειών από τη λαίλαπα της φωτιάς ή από πλημμύρες και εν γένει από θεομηνίες που πλήττουν συχνά-πυκνά τη χώρα μας;

Η Χίος, λοιπόν, καίγεται απ’ άκρου εις άκρον εξ αιτίας των ανέμων που δεν επιτρέπουν στις πυροσβεστικές δυνάμεις την κατάσβεση της πυρκαϊάς. Θυμήθηκα τον καημένο φιλοσοφούντα Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος είχε εκστομίσει το 2007 στις πυρκαϊές της Ηλείας το περίφημο «Ο Στρατηγός Άνεμος», για να καταστεί στόχος χλεύης όλων των πράσινων τενεκέδων. Αυτών που όσο κυβερνούσαν και μας ξέσκιζαν με Μνημόνια δεν έτυχε να ζήσουν φωτιές, όπως αυτές που μας κατάκαιγαν επί του κακού Καραμανλή. Τυχαίο κι’ αυτό;

Πάντως, αν το κράτος είχε τη δυνατότητα να διαθέτει πολλαπλάσιες πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα, κανένας Στρατηγός Άνεμος δεν θα μπορούσε να το νικήσει.

Σ’ αυτούς, λοιπόν, που καταστρέφονται τα σπίτια τους από τη φωτιά ή τις πλημμύρες θα μπορούσα να απαντήσω: «Το κράτος είναι εκεί που το τοποθετήσαμε την 17.06.2012 και όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις». Θα δώσω, όμως, μια απάντηση πιο κυνική:

Το κράτος είναι

- Στα γραφεία των υπουργών και βουλευτών όπου προσέρχομαι επί δεκαετίες και τσαλαπατάω την αξιοπρέπειά μου για ένα διορισμό που δεν αξίζω εις βάρος του συμπατριώτη μου που το αξίζει, για μία μη μετάθεση που δεν δικαιούμαι εις βάρος κάποιου άλλου που τη δικαιούται, για μία προαγωγή που δεν δικαιούμαι εις βάρος συναδέλφου μας που τη δικαιούται, για μία παρέμβαση παρά τω Εφόρω για να είναι επιεικής ή να κάνει τα στραβά μάτια, ενώ δεν θα πρέπει.

- Στις ρεματιές, όπου έχτισα αυθαίρετο σπίτι καταπατώντας κοινόχρηστους χώρους, επειδή είμαι μάγκας, αλλά κανείς συμπολίτης μου δεν με κατήγγειλε από κακώς νοουμένη αλληλεγγύη.

- Στις πολυκατοικίες, όπου αγόραζα ημιϋπαίθριους χώρους ή διαμέρισμα, το μισό του οποίου εμφανιζόταν στην οικοδομική άδεια ως αποθήκη.

- Στα ρολόγια της ΔΕΗ, απ’ όπου κλέβω ηλεκτρικό ρεύμα ως πολύ ξύπνιος που είμαι.

- Στα γραφεία των εφοριακών, στους οποίους τα ακούμπαγα [ή μήπως συνεχίζω να ακουμπάω;] κανονικά για να κρύψω τη φοροδιαφυγή μου.

- Στις δικαστικές αίθουσες, όπου ο κ. Καπελέρης καταθέτει ως μάρτυς υπεράσπισης επίορκων εφοριακών, ενώ στις ίδιες αίθουσες ταλαιπωρούμαι εγώ που τόλμησα μέσα στην απελπισία μου να καταγγείλω τον δυνάστη εφοριακό, για να πηγαίνω στη συνέχεια και να ξαναπηγαίνω στο δικαστήριο, όπου η δίκη του αναβάλλεται για χίλιους δυο λόγους, ακολούθως δε να αντιμετωπίζω τις προσχηματικές χάριν αντιπερισπασμού μηνύσεις και αγωγές τού επίορκου εφοριακού για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση κ.λπ.

- Στα νοσοκομεία, όπου κατέθετα [μήπως εξακολουθώ να καταθέτω;] το φακελάκι για να γίνω καλά από επίορκους γιατρούς, αντί να τους στείλω στο διάολο μαζί με την επιστημοσύνη και το κύρος τους, ενώ γνωρίζω ότι υπάρχουν εκατοντάδες γιατροί εξ ίσου καλοί, αν όχι καλλίτεροι, που τιμούν τον όρκο τους και προσφέρουν τις γνώσεις τους ανιδιοτελώς.

- Στις εφημερίες, όπου τρύπωνα [και εξακολουθώ να τρυπώνω;] στη διάρκεια της εφημερίας ως δήθεν έκτακτο περιστατικό χάρη στον καθηγητή ιατρό μου, ο οποίος έχει πάρει αγκαζέ το νοσοκομείο που χτίσθηκε και με τον ιδρώτα μου, αφού έλαβε το πτυχίο του σε Πανεπιστήμιο που εγώ επίσης έχτισα και συντηρώ με τον ιδρώτα μου.

- Στο μετρό, όπου επιβιβάζομαι χωρίς εισιτήριο με την ελπίδα ότι δεν θα με «συλλάβει» ο ελεγκτής ή επιβιβάζομαι με εισιτήριο, το οποίο παραχωρώ μόλις κατέβω σε άλλο επιβάτη που δεν διαθέτει εισιτήριο, ώστε να έχει εκείνος μία δωρεάν βόλτα προς τον προορισμό του.

- Στο αυτοκίνητο του γείτονα που κυκλοφορεί ανασφάλιστο χωρίς τη δική μου διαμαρτυρία είτε επειδή και εγώ κάνω το ίδιο είτε για να μη γίνω κακός.

- Στα γραφεία των Αστυνομικών Τμημάτων και των Δήμων, όπου καταφεύγω με μέσο, για να διαγραφεί μία κλήση για παράνομη στάθμευση ή υπερβολική ταχύτητα κ.ο.κ. [ΚΟΚ].

- Στους πάγκους και τα απλωμένα σεντόνια των παράνομων λιανοπωλητών, από τους οποίους αγοράζω φύκια για μεταξωτές κορδέλες, οδηγώντας έτσι στο λουκέτο τον μαγαζάτορα που δίπλα ακριβώς πουλάει καλή πραμάτεια, αλλά ακριβότερα, για να πληρώσει φόρους, εισφορές, προσωπικό.

- Στα γραφεία των Ανεξάρτητων Αρχών, όπου ποτέ δε έκανα ένα «ντου» εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που εκδίδουν υποθάλποντας τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και την ασυδοσία των πολυεθνικών.

- Στις παραλίες, όπου ως μάγκας έχω στήσει, αυθαιρέτως ως επί το πλείστον, μερικές ομπρέλες και ξαπλώστρες, τις οποίες ενοικιάζω επί μισθώματι, το οποίο δεν καταγράφεται πουθενά. Κι’ όταν καταληφθώ κλέπτων οπώρας, διαμαρτύρομαι, επειδή εξοντώνομαι από το τεράστιο πρόστιμο ή την ποινή που μου έχει επιβληθεί, ενώ οι άλλοι με κοιτάνε με συμπόνοια για το κακό που με βρήκε.

- Στο αναψυκτήριο του Μαγγίνα, τον οποίον ξανατίμησα με την ψήφο μου, στο αυθαίρετο του Σουφλιά και του Πετσάλνικου.

- Στα στερούμενα από πολιτισμένες αίθουσες και βιβλία σχολεία, όπου τα παιδιά μου δεν μαθαίνουν γράμματα, αλλά κομματική καθοδήγηση από τους καθηγητές που πορίζονται το ευ ζην με ιδιαίτερα μαθήματα, χωρίς βεβαίως να εκδίδουν απόδειξη.

- Στα υπόγεια των γραφείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου είναι καλά κρυμμένα τα ποντίκια εργατοπατέρες.

- Στα γραφεία της Ιπποκράτους και της Συγγρού, όπου ροκανίζονται € 300.000.000 δανεικά και αγύριστα από τον ιδρώτα μου για να πουλάει μούρη ο κάθε τυχάρπαστος τενεκές.

-Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, όπου καταδέχομαι να με σερβίρει σε σπασμένο πιάτο ή ποτήρι ή με λερωμένα μαχαιροπήρουνα ο πενθών σερβιτόρος, ο οποίος φέρει το πένθος του στα νύχια των δακτύλων του, αντί να του πετάξω τη μπριζόλα στη μούρη και να φύγω.

- Στα κανάλια, όπου παρακολουθούμε έκθαμβοι τα μεσημεριανάδικα με τις αδελφές και τα ξέκωλα, ου μην αλλά και τα μεξικάνικα και βραζιλιάνικα σίριαλ, τελευταίως δε και τουρκικά, για τα οποία μεγάλες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες εκφράζονται με τα καλλίτερα λόγια για την άψογη σκηνοθεσία και ηθοποιΐα της πλάκας.

- Στα Πανεπιστήμια, όπου έχω εκθρέψει με την παθητικότητά μου τον νεποτισμό και την κομματοκρατούμενη φοιτητοσυνδικαλιστική ασυδοσία.

- Στο... στο... στο... Κουράστηκα. Αν συνεχίσω την απαρίθμηση θα τελειώσω μεθαύριο. Συμπληρώστε μόνοι σας τον κατάλογο. Μεγάλα παιδιά είσθε.

Με λίγα λόγια, το κράτος είναι εκεί, όπου διαπράττονται οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες παρανομίες από εμένα τον ίδιο, είτε ως αυτουργό είτε ως συνεργό από ηλίθια αλληλεγγύη. Είναι εκεί, όπου το έστησα και όπως το έστησα εγώ.

Εξ αφορμής της «επανάστασης της Ύδρας», λοιπόν, όπου οι Υδραίοι οπλαρχηγοί δεν επέτρεψαν τη μεταγωγή στην Αθήνα επιχειρηματία συλληφθέντος για φοροδιαφυγή, διάβασα πλείστα όσα θετικά και αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο.Τα αρνητικά σχόλια συνοδεύονταν πάντοτε από την επωδό «το κράτος που μας ξεζουμίζει για να τρώνε τα λαμόγια» θέλησε να διώξει ποινικώς έναν εστιάτορα επειδή δήθεν φοροδιέφευγε μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε. Επειδή, δηλαδή, έχουμε κρίση, πρέπει να πληρώνουμε στον κάθε επιχειρηματία 23% ΦΠΑ και στη συνέχεια να τον χειροκροτούμε που δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή δεν φορολογείται με βάση το πραγματικό εισόδημά του, ώστε να «πονέσει» το κράτος που μας καταδυναστεύει και τα λαμόγια που μας ρουφάνε το αίμα. Μιλάμε για τόση μαγκιά.

Λέτε να είναι έτσι; Λέτε να πόνεσαν ποτέ τα λαμόγια; Αναλογισθήκατε ποτέ όχι ποιοί έφτιαξαν τα λαμόγια, αλλά ποιοί έφτιαξαν αυτούς που έφτιαξαν τα λαμόγια;

Το κράτος, λοιπόν, δεν είναι κάπου κρυμμένο σε μέρη απόμερα και δυσπρόσιτα. Το κράτος είναι μέσα στο σπίτι μου, όπου κατοικώ και από το οποίο βγαίνω κάθε πρωΐ για τη δουλειά καλημερίζοντας τον γείτονα βουλευτή της εκλογικής μου περιφέρειας αντί να τον φτύνω. Αν τον έφτυνα επί καθημερινής βάσεως, το κράτος «μου» θα ήταν διαφορετικό.

Το κράτος, λοιπόν, είμαι εγώ ο ίδιος. Δεν έχει απλώς κτισθεί κατ’ εικόνα και ομοίωσή μου. Απορώ, λοιπόν, γιατί συνεχίζονται κραυγές τύπου «πού είναι το κράτος;» αντί να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και να αναρωτιόμαστε:

«Εγώ δεν είμαι αυτός που τόσα χρόνια παρακολουθούσα είτε απαθής είτε ευχαριστημένος να χτίζεται αυτό το κράτος;». Και τούτο παρά τα όσα είχε πει ο αείμνηστος Τζων Κέννεντυ πριν από 52 χρόνια και 7 μήνες ακριβώς [“Don’t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country”] και μας ξεφούρνισε ως σοφία ο αξιοπερίεργος Λουκάς, αντί να παραπέμψει στον δικό μας τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος είχε προηγηθεί του Κέννεντυ γράφοντας:

«Να αγαπάς την Ελλάδα. Να λες εγώ μόνον έχω χρέος να τη σώσω. Εάν δεν σωθεί, εγώ φταίω».
Υ.Γ. Ας με συγχωρήσουν οι ψυχές του Κέννεντυ και του Καζαντζάκη που θα βεβηλώσω τα μεγάλα λόγια τους, αλλά δεν κρατιέμαι να μεταφέρω εδώ τη φράση, με την οποίαν οι Πειραιώτες θα με περιέγραφαν λακωνικά: «Μαγκιά, κλανιά, λουστρίνι και κώλο φινιστρίνι».

Αλλά και αυτά έχω γράψει.

https://taxalia.blogspot.com/2014/08/blog-post_379.html
https://taxalia.blogspot.com/2014/10/blog-post_699.html

Παρηγοριέμαι που στη μεταμνημονιακή εποχή δεν θα υπάρχει ορθοδοξία, ούτε οικογένεια, ούτε πατρίδα [Βούτσης έφα]. Για ρουσφέτι δεν ειπώθηκε κάτι, άρα αυτό θα επιβιώσει. Θα είμαστε όλοι ένας χυλός, όπως η σημερινή κυβέρνηση. Παρηγοριέμαι, επίσης, που τούτες τις μέρες δεν κάηκε καμμία πρώτη κατοικία, πράγμα που θα επιτρέψει τον πλειστηριασμό της ηλεκτρονικώς από 01.09.2017 με βάση το αξίωμα... «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Θα ήταν μεγάλη καταστροφή κάτι τέτοιο, διότι, αν καίγονταν υποθηκευμένα σπίτια, οι τράπεζες θα χρειάζονταν πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση, στην οποία θα προέβαλλε σθεναρή αντίσταση ο Αλέξης, μέχρι να επιτύχει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με πρωτεργάτη τον παράνομο Αντιπρόεδρο Δραγασάκη, τον «άνθρωπο των τραπεζών», όπως γράφει ο Γιάνης.  

Παρηγοριέμαι και με κάτι άλλο: τον Δεκέμβριο του 2016 «Οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο έδωσαν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (κοντά στο 30%) στο ψηφοδέλτιο που στήριξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ένας ακόμη μεγάλος επιστημονικός χώρος έδωσε ένα ακόμη βροντερό χαστούκι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αποδεικνύεται ότι η ενότητα, η αυτόνομη πορεία και η αποφασιστικότητα των δυνάμεων της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, μπορούν να κάνουν πράξη τόσο  την αναγέννηση του χώρου μας, όσο  και την αλλαγή των Κοινωνικών και Πολιτικών συσχετισμών.» Πόσο ανακουφισμένος νοιώθω έκτοτε δεν λέγεται. Επί τέλους, μέσω της αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών θα κυριεύσουν και πάλι το ανεπαρκές κράτος που οι ίδιοι δημοκράτες και προοδευτικοί έστησαν.

Τί σου είναι αυτός ο χρόνος, άμα πεισμώσει. Σταματάει και δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα. Κάτι σαν ένα αέναο deja vu σε ακινησία!»

B] ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε από olympiada στις 1 Ιουνίου 2009. Για να δούμε την απύθμενη υποκρισία των ετικετοφόρων καπηλευτών των ιδεών.

“Το άναρχο σύστημα εμπλοκής των εθελοντών στις διαδικασίες κατάσβεσης είχε και φέτος τραγικά αποτελέσματα. Πέντε νεκρούς στην Εύβοια. Απέφυγε η κυβέρνηση και το Πυροσβεστικό Σώμα να θεσμοθετήσουν τη δράση των εθελοντών για να μην δημιουργούν υποχρεώσεις σχετικά με την εκπαίδευσή τους.” Αυτή ήταν η αναφορά της Ελευθεροτυπίας για τους Ήρωες Νεκρούς του Μίστρου Ευβοίας. Στις καμμένες σάρκες, κριτική γραφειάδων που δεν έχουν ούτε γλάστρα σπίτι τους, για να δικαιολογήσουν το μισθό τους και να πρεσβεύσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους.

Το Ψέμμα του ψέμματος. Μέχρι και ο Στέφανος Μάνος στην ίδια εφημερίδα δήλωσε ότι όπου ενεργοποιήθηκε ο κόσμος, δεν κάηκε ούτε ένα χωριό. Όπως γινόταν και παλιότερα, πάντα είχαμε φωτιές στην Ελλάδα. Το θέαμα των συγκεντωμένων κατοίκων να μιλούν σε κινητά και κάμερες και να περιμένουν τα “εναέρια μέσα” τα λέει όλα. Μιά γραμμή πυρασφάλειας που γίνεται με ανθρώπινα χέρια αρκεί να σώσει χωριά και εκτάσεις.

Η καπηλεία της οικολογίας λοιπόν από άθλιους γραφειοκράτες μας ενοχλεί περισσότερο από κάθε άλλη ιδεολογική μετάλλαξη που συντελείται σήμερα στους κομματικούς μηχανισμούς. Άνθρωποι – ανδρείκελα αυτοπροσδιορίζονται ως οικολόγοι για να αλιεύσουν ψήφους και να προωθήσουν άνομα συμφέροντα εις βάρος της ίδιας της Μητέρας Γης, με το μανδύα της “Πράσινης Ανάπτυξης”. Τι Ύβρις!

Η Μάχη για τη Γη διέπεται από έναν σημαντικό παράγοντα. Την Ανιδιοτέλεια. Τη διάθεση προσφοράς στο σύνολο, στην ιδέα. Αυτεγερσία – Έκσταση – Εθνεγερσία γράφαμε και εκεί περικλείεται όλη η αλήθεια. Είναι δύσκολο για τον τσιμεντάνθρωπο να αντιληφθεί το χρέος στη Μητέρα Γη. Έχει μήνες να πατήσει το χώμα, σπάνια βλέπει ουρανό, τρέφεται από βιομηχανικά επεξεργασμένα χημικά σκευάσματα, θεωρεί ότι είναι η περιούσια αυταξία κλειδωμένος στην άθλια φενάκη του καπιταλισμού. Που διαδέχτηκε τον “περιούσιο λαό”, τον “Εξωγήινο Θεό”, την αμαρτωλή Μητέρα, Γυναίκα. Η ειρωνία ενός συστήματος που στρέφεται ενάντια στην τροφό, τη δημιουργό, την Άξια, Τέλεια ύπαρξη.

tremopoulosΈτσι ξεφυτρώνουν οι Οικολόγοι του Κολωνακίου, κλεισμένοι στα ερκοντισιονάτα διαμερίσματα τους, μιλώντας για οποιαδήποτε ρατσιστική αρλούμπα χωρίς να έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της φωτιάς, να διαβάλλουν κάτι προαιώνιο. “Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια”, είπε ο Παμμέγιστος Τρεμόπουλος. Και οι τραπεζικοί σου λογαριασμοί θα συμπληρώναμε εμείς. Γιατί ως γνωστόν το Κεφάλαιο δεν έχει Πατρίδα. Πατρίδα έχουν οι προλετάριοι. Οι άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν ελεύθερα. Που τα παιδικά τους χρόνια είναι συνυφασμένα με την γλυκιά μορφή της Μάνας. Με τις μυρωδιές του χαμομηλιού και τον ίσκιο του Πεύκου. Το Πεύκο που σ’ αγκάλιασε, που έκανες κούνια, που άκουγε το κλάμα σου το παιδικό. Που σκαρφάλωνες όταν μάθαινες να εξερευνάς. Ο κορμός του ήταν η πρώτη σου γνώση, η αλήθεια σου.

Πόσο σε λυπάμαι Μιχάλη Τρεμόπουλε. Όντως η δική σου πατρίδα είναι τα παιδικά σου χρόνια. Ο Αυτισμός που σου προσέδωσαν. Η πνευματική σου τύφλωση που μεταλλάχθηκε σε στείρα Εγωπάθεια. Φαίνεται βλέπεις στο πρόσωπο σου. Στη μειωμένη νοημοσύνη σου και στην έλλειψη παραγωγικής σκέψης. Γιατί η Μάνα παράγει Τρεμόπουλε. Γεννά. Η τριβή με τη Μάνα είναι το πραγματικό σχολείο. Ο Μακαρίτης ο Θειός μου ο Νίκος Δύστυχε Τρεμόπουλε.

Που καιγόταν το βουνό με τα Πεύκα και τη Γλύνα. Εκεί που έμαθε να φτιάχνει πηλό και να μαζεύει κουκουνάρια. Δεν ήταν “στην απ’ έξω” ο Νίκος Τρεμόπουλε. Έζησε ζωή παραμυθένια, με τα Μαϊάμια, τα κότερα και όλα τα καλά. Όταν όμως είδε τη Φωτιά να τρώει τη Γη που τον ανέθρεψε, τη Μάνα του, σκίρτησε μέσα του η αιώνια κληρονομιά. Δεν συνέχισε το φραπέ των διακοπών. Πήδησε μέσα στα πουρνάρια αρπάζοντας τη μάνικα του πυροσβεστικού που κόλωνε να ζυγώσει τις φλόγες.

Με μια έκσταση. Μάτια πιο πυρωμένα από τη φωτιά. Μη μασάτε ρε! ούρλιαξε. Αυτεγερσία. Άντρας, Άνθρωπος, Ημίθεος. Τα μαλλιά του έπιασαν φωτιά αλλά αυτός εκεί: Δωσμου κι’ άλλο! Εν Θεώ Ουσία που δαιμόνισε τους πάντες. Ένστολους, τεμπέληδες, μικρά παιδιά. Ευδαιμονία το λένε στο χωριό μου Τρεμόπουλε. Μπορεί να ζήσεις, να πεθάνεις, να σημαδευτείς αλλά πλέον γίνεσαι Ευδαίμων.

Όπως τα άλλα τα παιδιά στο Μίστρο της Ευβοίας. Αυτούς που είπαμε στην αρχή. Τα παλικάρια, τους σύγχρονους ήρωες που οι φυλλάδες τους λησμόνησαν ή τους εκμεταλλεύτηκαν για τις κομματικές τους σκοπιμότητες. Κάθε φορά που ακούω τη λέξη Οικολόγοι, αυτόματα έρχονται στη μνήμη μου οι μορφές τους. Δεν γνώριζα τα πρόσωπα τους. Όμως σίγουρα θα πλανώνται κάπου εκεί, στη Γη τους, αιώνιοι φύλακες. Όπως άλλωστε όλοι οι ημίθεοι σ’ αυτά τα χώματα. Ήρωες με προσφορά στο σύνολο και όχι celebrities με προσφορά στην παχιά κοιλιά τους. Γι’ αυτό και τ’ αγάλματα και οι τιμές στους αιώνες. Παράνοια θα πεις. Ίσως.

Μα ποιά λογική υπαγορεύει ρε Τρεμόπουλε τη στερεοτυπική σύνδεση της Φύσης με τη φιγούρα σου; Αυτή δεν είναι παράνοια; Η Σχιζοφρένεια να θεωρούμε τιμητές τις φύσης ΜΚΟ, WWF, GreenPeace επειδή απλά πλασσάρουν το προϊόν τους από τα Μέσα. Κάτι σαν τον Ζαχαροπλάστη και τον Playboy από την Πάτρα στο θρυλικό “Ζευγάρι της χρονιάς“. Ο πρώτος ήταν στ’ αλήθεια νεκροθάφτης, και ο άλλος θαμώνας Οίκων Ανοχής.

Και συ θες “τιμές” για τον Κεμάλ. “Λογικέ” άνθρωπε, πολιτευτή, οικολόγε, Πράσινε.

aggelosΔιαβάστε τις τελευταίες στιγμές των παλικαριών. Διαβάστε για τη Ζωή τους. Δείτε ποιοί ήταν και θα καταλάβετε πολλά. Νιώστε αυτές τις γραμμές του Ριζοσπάστη και ποτέ πια δεν θα σας μολύνουν το μυαλό οι διάφοροι εξουσιαστές – σαλτιμπάγκοι. Και συ ρε Γελοίο κράτος κάνε κάτι για το Βασίλη! Δεν θέλει ανδριάντες σαν τον Κεμάλ, όπως και οι υπόλοιποι. Δεν είστε άξιοι να αποδώσετε τιμές σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί κάηκαν μια φορά και έμειναν Αθάνατοι. Εσείς θα είστε τα αιώνια “καμμένα χαρτιά”. Απλά ανοίξτε τα κιτάπια σας που χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ και κάντε κάτι για το κάρμα σας.
Ηταν μια φορά κι έναν καιρό ένα όμορφο χωριό…

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007. Μίστρος Ευβοίας. Οι πυρκαγιές έχουν κυκλώσει το νησί, έχουν κυκλώσει την Ελλάδα. Πυροσβέστες κι εθελοντές δίνουν άνιση μάχη. Ανάμεσά τους και πέντε παλικάρια, εθελοντές από το Μίστρο και το Θεολόγο. Πέντε παλικάρια σκοτώθηκαν.

Εκείνες τις μέρες, στην Εύβοια, πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Περισσότερα από 30 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και 20 υπέστησαν ζημιές. Η παραγωγική δραστηριότητα του νομού υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα: 250.000 ελαιόδεντρα, 10.000 άλλα οπωροφόρα, 50 στρέμματα κρασάμπελα, 2.000 γιδοπρόβατα, 1.500 κυψέλες μελισσών, δεκάδες βοοειδή, χοίροι και ζώα εργασίας, 100 σταβλαποθήκες συνολικού εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Κάηκαν 150.000 στρέμματα στα οποία βοσκούσαν 40.000 γιδοπρόβατα και βοοειδή. Ολα έγιναν στάχτη…

Τις μνήμες εκείνων των ημερών φέρνει σήμερα ένα κείμενο που δημοσιεύει ο «Ρ» από κάποιον που έζησε από κοντά τον εφιάλτη.

* * * Ηταν μια φορά κι έναν καιρό ένα όμορφο χωριό στην Εύβοια, στην κεντρική Εύβοια, περιτριγυρισμένο από βουνά. Βουνά που εμπόδιζαν τον «πολιτισμό» να εισβάλει στο χωριό. Τα βουνά εμποδίζουν τους εισβολείς, γίνονται και φυσικά φρούρια, φυσικά σύνορα και απομονώνουν περιοχές.

Αυτό το χωριό, απομονωμένο στην ομορφιά του και στον κόσμο του, είχε μόνιμους κατοίκους …παιδιά που σπίτι τους θεωρούσαν τα βουνά που τους περιτριγύριζαν. Παιδιά που θεωρούσαν υποχρέωση να διατηρήσουν τα δάση. Βέβαια, από αυτά ζούσαν, ούτε κουβέντα. Γιατί: Είτε ήταν κτηνοτρόφοι, είτε ήταν βοσκοί ή και τα δυο μαζί.

Αύγουστος του 2007. Μίστρος Εύβοιας. Ολεθρος, καταστροφή. Τραγωδία. Τα παιδιά του Μίστρου είναι το θέμα μου. Τον Αύγουστο του 2007 κάηκε ο Μίστρος. Ομως, πολλές φορές πριν προσπάθησαν να τον κάψουν και δεν τα κατάφεραν. Γιατί οι «απολίτιστοι» μόνιμοι κάτοικοι, και κυρίως οι νέοι, έκαναν ομάδες κομάντος, ομάδες αυτοκτονίας, με αλυσοπρίονα, με τσεκούρια, τσαπιά και φτυάρια και κατάφερναν να τις σβήσουν.

Ηταν λόγος τιμής – υπόσχεση ζωής. Πού ζούσαν οι άνθρωποι…: Το χωριό μας δε θα το κάψετε – Δε θα σας περάσει ελεεινοί. Το ‘καψαν όμως. Το ‘καψαν που να καούν.

Ερχόμαστε στην Κυριακή 26-8-07. Είναι 3.30 μ.μ. στο χωριό. Οι νέοι ήταν μαζεμένοι στα βόρεια του Μίστρου, να σταματήσουν τη φωτιά που ανέβαινε από το χωριό Σέττα. Γυρίζουν το κεφάλι τους και στα νότια του χωριού, στο βουνό Ολυμπος, και σε 1.000 μέτρα υψόμετρο, στην κορυφή σχεδόν του βουνού σκάει νέα εστία πυρκαγιάς.

Χωρίς σκέψη καβαλάνε τα αυτοκίνητα, μαζί με τα συμπράγκαλα, τρέχουν και ό,τι προλάβουν. Τρέχουν να σώσουν το βουνό. Το βουνό που αποδεδειγμένα θεωρούν σπίτι τους. Θεωρούν υποχρέωσή τους να προσπαθήσουν. Να ρισκάρουν, να κινδυνέψουν. Δεν είναι πρώτη φορά, μήπως είναι όμως η τελευταία;

Σταματώ στη μια ομάδα, γιατί υπάρχουν μαρτυρίες επιζώντων. Τέσσερα παιδιά μπαίνουν μπροστά από τη φωτιά.

Τα παιδιά: Ο Δημήτρης, το παρατσούκλι του «Λιάτος», η ηλικία του κάτω από 30 χρόνων. Τσοπάνος και ρετσινάς.

Ο Χρήστος (ο γιος του Αλλάργα) κάτω από 30 χρόνων. Τσοπάνος και μόνιμος κάτοικος του χωριού.

Ο Βασίλης ο γιος του Παναγιώτη. Περίπου 30 ετών, παντρεμένος με δύο παιδιά. Δουλεύει στο εργοστάσιο, μένει στο Μίστρο.

Και ο Δημήτρης, ο γιος της Μπέμπας. Εμπορος του χωριού, ιδιοκτήτης λεωφορείου και οδηγός. Αυτό σημαίνει δυσκίνητος. Και άμαθος από βουνό.

Οι άλλοι 3 είναι «κατσίκια», αγριοκάτσικα. Μπροστά από τη φωτιά, με τα αλυσοπρίονα κόβουν τα δέντρα για να σταματήσουν τη λαίλαπα. Ξαφνικά σκοτείνιασε το τοπίο, θόλωσαν τα πάντα, τους πλησίασε η φωτιά με τρελή ταχύτητα. Κοιτάχτηκαν και διάλεξαν το δρόμο, έπρεπε να μπει μπροστά ο Ντελώρος, που ήξερε τις λεπτομέρειες, γνώριζε και τις πέτρες, κάθε μέρα έκανε το δρομολόγιο. Λίγο πιο πάνω, στα χίλια μέτρα, ίσως και λιγότερο, ήταν μια μεγάλη λάκα. Εκεί είχαν μια υποδομή για τα γίδια τους. Είχαν ταΐστρες και ποτίστρες. Και η λάκα μεγάλη.

Ο Λιάσκος έμεινε πίσω, είπαμε, δυσκίνητος, άμαθος και είχε πάει να σβήσει τη φωτιά με τις παντόφλες. Τον πρόλαβε η φωτιά και έσκουζε. Ζητούσε βοήθεια. Κοιτάχτηκαν και οι τρεις. Ο Λιάτος μίλησε πρώτος, παιδιά ο Λιάσκος δεν κουβαλιέται, εγώ φεύγω, γιατί θα καούμε. Φεύγω, είπε, και έφυγε… Πήγε στη λάκα, τρύπωσε σε μια γούρνα με νερό. Πέρασε η φωτιά από πάνω του και σώθηκε, περίμενε να κατακάτσει το κακό.

Ηρθε σε κάνα – δυο ώρες ο Μπουλούλας με ένα «Ντάτσουν», τον βρήκε και έφυγαν.

Τι έγιναν οι άλλοι τρεις; Ο Λιάσκος άρπαξε φωτιά και σε λίγο και ο Χρήστος ο Ντελώρος. Ο Βασίλης (το παρατσούκλι του «Παναντώνης») άρπαξε τον Χρήστο στον ώμο να τον σώσει. Ο Λιάσκος είχε αρχίσει και έλιωνε και εκτίμησε ότι δεν έχει ελπίδα, όπως και έγινε. Πήρε λοιπόν τον Χρήστο που ήταν και πιο αδύνατος, αλλά και ακόμη ζωντανός. Ο καμένος πόναγε και τον παρακάλεσε να τον αφήσει κάτω και να πάει να φέρει βοήθεια.

Αφησέ με, ούρλιαζε. Τον άφησε και έκανε τον κατήφορο κόντρα στη φωτιά. Οταν λέμε φωτιά, 100 μέτρα ύψος οι φλόγες, έκαιγαν πεύκα και έλατα εκατοντάδων ετών. Το συγκεκριμένο δάσος δεν είχε ξανακαεί. Πίσω από τη φωτιά υπήρχαν καμιά πενηνταριά κάτοικοι που έψαχναν απεγνωσμένοι να δουν τι απέγιναν τα χαμένα παιδιά.

Χαμένοι, ζαλισμένοι, περίμεναν, μεταξύ των άλλων και ο Θανάσης. Εψαχναν να βρουν τα παιδιά. Ξαφνικά, μέσα από τις φλόγες, περιγράφει: «Βλέπω έναν καμένο να ‘ρχεται».

Οι σάρκες του είχαν αρχίσει να σκάνε από τη φωτιά, ήταν ο Βασίλης.

Τους είπε: Αφησα τον Χρήστο πιο πάνω. Πηγαίνετε να τον πάρετε. Και έπεσε σχεδόν αναίσθητος. Η ομάδα των τεσσάρων είχε σε πρώτη φάση τον Δημήτρη νεκρό, τον Χρήστο βαριά τραυματισμένο, έως 70% εγκαύματα, και τον Βασίλη με εγκαύματα έως 30%.

Αλλα θύματα, 3 παιδιά νεκρά βρέθηκαν: Ο Γιάννης ο γιος του Χρυσόστομου, βρέθηκε αγκαλιά με τον Μήτσο τον γιο του Νίκου, που μένει στο Θεολόγο.

Τα δυο παιδιά, μεγαλωμένα μαζί στην ίδια γειτονιά, φίλοι και εποχιακοί δασοπυροσβέστες, τα έζωσε η φωτιά σε μια χαράδρα και τα καρβούνιασε.

Λίγο πιο κάτω βρέθηκε και ο Νικολάκης. Δευτέρα 27-08-2007 το χωριό κήδεψε τέσσερα παλικάρια. Θρήνος, οδυρμός, τραγωδία απερίγραπτη.

Μάνες χαροκαμένες. Ράγισαν και οι πέτρες. Χιλιάδες κόσμου, όλοι κλαμένοι. Μαύρες ψυχές, πόνος ατελείωτος. Και οι φωτιές να καίνε στα βουνά.

Τα αεροπλάνα να ρίχνουν νερό στη φωτιά, τα μαύρα σύννεφα του καπνού να μαυρίζουν το τοπίο. Πένθος παντού, θάνατος παντού. Θάνατος, θάνατος…

Γιατί, ατελείωτα ερωτήματα, γιατί, γιατί…

Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι δύο τραυματισμένοι καμένοι, ο Χρήστος με τον Βασίλη. Οι γιατροί στον Χρήστο έλεγαν ότι παλεύουμε με το θάνατο. Πήγα και βρήκα τον Χρήστο, απέξω, καπνίσαμε ένα τσιγάρο, ψύχραιμος φαινόταν, αλλά έδινε την εντύπωση ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Κυριακή 2/9/07, έσβησε ο Χρήστος. Η κηδεία έγινε στις 18.30 στο Μίστρο. Πάει και το πέμπτο το παιδί. Πέντε παιδιά από 19 έως 33 χρόνων.

Ερχόμαστε στον Βασίλη, 31 ετών, εργάτης σε εργοστάσιο. Με δυο μωρά και η γυναίκα του άνεργη ή καλύτερα υποαπασχολούμενη. Λίγα κατσίκια, λίγες ελιές, λίγες κότες και άντε να τα βγάλεις πέρα. Σήμερα, 22/9/2007, ο Βασίλης ετών 31, καμένος και ανίκανος να εργαστεί.

Τη δουλειά που έκανε σαν εργάτης δε θα μπορέσει να την ξανακάνει. Οι γονείς του μεροκαματιάρηδες και πονεμένοι.

Είναι τυχεροί που επέζησε το παιδί τους και παλεύουν. Ο Βασίλης ως πότε θα αντέξει, ή καλύτερα, τι θα γίνει; Ξεχασμένος απ’ όλους.

Αξίζει να αναφέρω ότι στην κηδεία των παιδιών, μες στο χαλασμό μοίρασαν βραβεία στους πεθαμένους, τους άκουσε κόσμος πολύς. Θάψανε τα παλικάρια κι έφυγαν.

Τον Βασίλη, όμως, τον τυχερό – άτυχο, όλοι τον ξεχάσανε. Θα πει κανείς, και τι να το κάνει το βραβείο; Τρώγεται; Οχι, τα παιδιά τους ποιος θα τα μεγαλώσει; Μια ζωή ανάπηρος. 

Οι γιατροί έλεγαν ότι ξεκόλλαγαν από τις πλάτες του σάρκες καμένες και λιωμένες άλλου ανθρώπου. Αυτό το παιδί, με αυτή την αυτοθυσία, πρέπει να αφεθεί στη μοίρα του;

Η αφήγηση από τον Ριζοσπάστη.»

Υ.Γ. Λίγο πριν κλείσω το άρθρο άκουσα στο ραδιόφωνο μια γυναίκα να λέει, μεταξύ άλλων, ότι το να μιλάς για «ασύμμετρα φαινόμενα» είναι πνευματικός αυνανισμός. Ε όχι και πνευματικός. Σκέτος αυνανισμός.