Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ΝΑΤΕΧ 2013 - Καλή έκθεση, της έλειπαν όμως τα σκάφη!

Σχόλια - φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ποικιλλία φουσκωτών σκαφών δεν υπήρχε, αυτη η σκηνοθεσία όμως στο περίπτερο της Grand ήταν μια παρηγοριά. Ο τίτλος τα είχε όλα, όχι όμως και η έκθεση! Και, για μια ακόμη φορά, δικαιώθηκα σ' αυτά που έγραψα ενδεδυμένος τον μανδύα του "κακού λύκου": http://www.ribandsea.com/main/index.php/editorial/940-2013-02-21-07-59-16 Δεν το κρύβω ότι πήγα μια βόλτα μέχρι το ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ελπίζοντας ότι θα διαψευστώ στις προβλέψεις μου πως η ΝΑΤΕΧ αυτής της χρονιάς θα είναι μια απ' τα ίδια, τουλάχιστον όσον αφορά στη συμμετοχή εμπόρων και κατασκευαστών φουσκωτών σκαφών και άλλων σκαφών θαλάσσης, γενικότερα. Ήταν όμως τόσες οι έγγραφες και προφορικές "συστάσεις" που έγιναν από τον συνδικαλιστικό φορέα του κλάδου, προκειμένου να προτιμήσουν τα μέλη του την έκθεση αυτή, ώστε ελάχιστοι πίστευαν ότι οι έμποροι και κατασκευαστές που θα λάμβαναν μέρος στη ΝΑΤΕΧ θα ήταν λιγότεροι από τα δάκτυλα του ενός χεριού! Δεν θέλω μ' αυτό να πω ότι η ΝΑΤΕΧ υστερεί σαν έκθεση. Κάθε άλλο, μάλιστα. Στον τομέα της, το κυνήγι δηλαδή και το ψάρεμα, είναι ίσως η πιο καταξιωμένη έκθεση στο είδος της, με χιλιάδες επισκέπτες να την τιμούν κάθε χρόνο.

Ο εκπρόσωπος της Barracuda έδωσε το παρόν, σε συστέγαση με την Hydrotabs. Όταν, όμως, ο διοργανωτής της ΝΑΤΕΧ, εκμεταλλευόμενος τη διγλωσσία του χώρου και την ανυπαρξία σωστής υποστήριξης των συμφερόντων των εμπόρων και κατασκευαστών από τον φορέα του κλάδου - τον ΣΕΚΑΠΛΑΣ δηλαδή, για να μην κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου - νομίζει πως μπορεί, με την απλή πρόσθεση της λέξης "σκαφών" στον τίτλο, να καλύψει και αυτόν τον τομέα, δυναμιτίζοντας έτσι (με "ηθικό αυτουργό" τον ΣΕΚΑΠΛΑΣ) την όποια προσπάθεια κατεβλήθη για μια αμμιγώς ναυτική έκθεση από την πλευρά ενός άλλου φορέα - του ΣΕΜΕΞ εν προκειμένω - τότε και ο χώρος δεν πάει μπροστά και οι επισκέπτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι επιχειρείται κατάφωρη υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Περαιτέρω κριτικής, όσο τουλάχιστον αφορά στα σκάφη αναψυχής, δεν αντέχει, νομίζω, η φετινή ΝΑΤΕΧ. Ο όγκος των επισκεπτών, πάντως, αν και Παρασκευή απόγευμα, ήταν πολύ ικανοποιητικός. Το κατά πόσο βέβαια όλοι αυτοί οι επισκέπτες, σε καιρό ισχνών αγελάδων, μπορούν να θεωρηθούν εν δυνάμει πελάτες, αυτό είναι μια άλλη, πονεμένη ίσως, ιστορία.

Τα προηγμένης τεχνολογίας, επαναστατικά 300 FS flaps της Hydrotabs. Φουσκωτά Escape, Ulyz και Callegari στο περίπτερο της Escape 24. Τα μικρά της Viper του Σπύρου Κοτσάμπαση. Και εύκαμπτα φωτοβολταϊκά panels μεγάλης απόδοσης.