Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εννοείται πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό και λογικό.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

camper.serifosΜε αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο parallaximag.gr (http://parallaximag.gr/parallax-view/nomimo-mporei-na-einai-logiko-einai), το οποίο ασχολείται, και καυτηριάζει βεβαίως, τη σύφιλη που έχουν στο κεφάλι τους κάποιοι (όχι όλοι ευτυχώς) κάτοχοι αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, ημεδαποί τε και αλλοδαποί, αποφάσισα να καταθέσω κι' εγώ την άποψή μου για ένα θέμα με το οποίο, ομολογώ, ώφειλα να είχα ασχοληθεί πολύ νωρίτερα. Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες μου για την καθυστέρηση και ευχαριστώ τον φίλο που με "έσπρωξε" να κάνω το αυτονόητο κοινοποιώντας μου το πιο πάνω άρθρο.

Ο νόμος, ο οποίος προσφάτως ψηφίστηκε, με την σχετική εγκύκλιο να έχει αποσταλεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, προβλέπει ότι τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα μπορούν πλέον να σταθμεύουν νομίμως όπου σταθμεύουν και όλα τα άλλα ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα, με την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια της παραμονής ή της διανυκτέρευσης των επιβατών τους σ' αυτά α) δεν θα τοποθετηθούν καρέκλες και τραπέζια έξω από το αυτοκινούμενο, β) δεν θα απορρίπτονται τα γκρίζα ύδατα (νερά κουζίνας και λουτρού) στο σημείο της στάθμευσης και γ) δεν θα αναπτύσσεται τέντα σκίασης. Ήταν κάτι αυτονόητο για το οποίο πάλεψα τόσο ο ίδιος http://www.ribandsea.com/law/1198-poy-boroyme-na-stathmeyoume-telikos, http://www.ribandsea.com/law/1193-tha-mas-peite-epitelous-giati-mas-dioxnete, http://www.ribandsea.com/law/1192-dikaioyntai-ta-organa-tis-taksis-na-exoun-agnoia-nomou όσο και το Δ.Σ. της "Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων" http://www.motorhomeclub.gr/

Από το σημείο όμως αυτό μέχρι του σημείου να αναπτὐσσονται σε όλο το μήκος μιας παραλίας καμμιά τριανταριά αυτοκινούμενα, η απόσταση είναι χαώδης! Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν "παν μέτρον άριστον". Δυστυχώς το μέτρον, ελλείψει παιδείας, έπαυσε να υπάρχει στις ημέρες μας, η δε αυθαιρεσία νοείται πλέον ως δημοκρατία!

Το άρθρο της "παράλλαξης" αναφέρεται σε αλλοδαπούς κατόχους αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Δεν εκπλήσσομαι. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι, είμαι απολύτως βέβαιος, ακολουθούν το γράμμα του νόμου όταν είναι στην πατρίδα τους, ξεσαλώνουν όταν έρχονται στην Ελλάδα! Σε μια χώρα όπου, δυστυχὠς, κάνεις ό,τι θέλεις και μένεις ατιμώρητος, οι δικές τους ασχήμιες νομίζουν ότι θα περάσουν απαρατήρητες!

Αυτοί οι οποίοι έχουν πλάκα, όμως, είναι οι αστυνομικοί. Όσο δεν υπήρχε η σχετική εγκύκλιος, κυνηγούσαν ανηλεώς τους κατόχους αυτοκινούμενων, ακόμη και όταν οι ιδιοκτήτες τους ήταν κλειδαμπαρωμένοι στα αυτοκίνητά τους χωρἰς να έχουν ανοίξει την τέντα ή να έχουν βγάλει τραπεζάκια έξω http://www.ribandsea.com/campers/texnika-themata/1973-ypo-diogmon-ta-campers-stin-ikaria-eks-aitias-tis-agnoias-nomou

Μετά την κυκλοφορία της εγκυκλίου, τα αστυνομικά όργανα αδιαφοροὐν παντελώς, ακόμη και όταν οι κάτοχοι αυτοκινούμενων είναι προκλητικοί, όπως αυτοί οι ευρωπέοι" που αναφέρονται στο άρθρο του parallaxismag.gr Όταν δε πρόκειται για αλλοδαπούς, τότε οι αστυνομικοί αδιαφορούν προκλητικά, φοβούμενοι, προφανώς, ή έχοντας πάρει άνωθεν εντολές, να μη γίνουν δυσάρεστοι στους ξένους εισβολείς και δεν ξανάλθουν...

Τελειώνοντας οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πολύ φλώρος! Τί άλλο μπορεί να είναι αυτός ο οποίος σέβεται τους νόμους στην Ελλάδα; Τί άλλο μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος στο μήκος μια αχανούς παραλίας παρκάρει το αυτοκινούμενό του μόνο εκεί όπου δεν υπάρχει σπίτι ή εστιατόριο; Γιατί; Για να μη στερήσει απλώς από τους ιδιοκτήτες τους τη θέα που πλήρωσαν πανάκριβα κτίζοντας εκεί το εξοχικό τους ή να μην ενοχληθούν οι θαμώνες του καταστήματος.

Αφήνω τα τραπεζάκια και τα γκριζα ύδατα κατά μέρος. Όχι ότι εμείς είμαστε αλάνθαστοι ή τρώμε πάντα στην τραπεζαρία του αυτοκινούμενου ή γιατί είναι βίτσιο μας να... πίνουμε με το καλαμάκι τα νερά της κουζίνας και του λουτρού, αλλά γιατί, βρε αδελφέ, υπάρχουν πολλές ερημιές να κάνεις ανενόχλητος πράγματα που δεν θα τα κάνεις όταν είσαι σε μια τουριστική παραλία της Χαλκιδικής! Πράγματα που δεν θα μπορέσεις να κάνεις, ας πούμε, όταν συμμετέχεις σε μια ομαδική εκδρομή της "Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων". Γιατί λέτε, άλλωστε, ότι επέλεξα να μην είμαι μέλος της Ε.Λ.Α.Τ.; Μα, μεταξύ των άλλων, για να μην εκδράμω ομαδικώς δίκην κινέζου τουρίστα!