Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οι Ρώσοι της Γαύδου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η Άλα και ο Αλεξέϊ. Μίλησαν μαζί μου για όλους και για όλα.Το 1987 μια ομάδα επτά Ρώσων πολιτών έφθασε και εγκαταστάθηκε στη Γαύδο. Ζουν έκτοτε κοντά στον οικισμό Βατσιανά. Υπήρξαν, κατά καιρούς, διάφορες φήμες για τους λόγους που τους έκαναν να μεταναστεύσουν στη Γαύδο. Άλλοι είπαν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις βλαβερές επιπτώσεις της ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, και άλλοι ότι είναι... κατάσκοποι! Έτσι είναι. Όταν κάποιοι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τις επιλογές των συνανθρώπων τους, τις ερμηνεύουν με βάση τη φαντασία τους, τα δικά τους όρια, τις δικές τους επιλογές και προτιμήσεις.

Όταν πήγα για τελευταία φορά στη Γαύδο το 2010, με φουσκωτό σκάφος απ' τα Χανιά, είχα συναντήσει τους επτά Ρώσους στο σπίτι τους και είχα τότε συζητήσει με τον Αλέξανδρο, ο οποίος μιλούσε, άπταιστα, θα έλεγα, την ελληνική γλώσσα! http://www.ribandsea.com/travels/359-2010-06-08-19-22-45

Αυτή τη φορά βρήκα στο πέτρινο σπίτι την Άλα μόνο και τον Αλεξέϊ, οι οποίοι δέχθηκαν να μου μιλήσουν για τους λόγους που τους έκαναν να εγκατασταθούν στη Γαύδο, για τις φιλοσοφικές αναζητήσεις τους, τη ζωή τους στο νησί, τη σχέση τους με τους ντόπιους, την προσωρινή απουσία των υπολοίπων, τη γιγαντιαία καρέκλα που έφτιαξαν και έστησαν στην Τρυπητή, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το υπόγειο διασκεπτήριό τους, την προσπάθειά τους να κτίσουν, συμβολικώς, ένα ναό του Απόλλωνα και τις αντιδράσεις που υπήρξαν εκ μέρους των κατοίκων και του ιερατείου.

Ακούστε όμως καλύτερα τον Αλεξέϊ και την Άλα, η οποία μιλάει σωστά ελληνικά με ρωσική βεβαίως προφορά, να τα εξιστορούν όλα αυτά μπροστά στη βιντεοκάμερα.