Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οι άριστοι φοιτητές υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια!

perla.sousiΗ περίπτωση της άριστης φοιτήτριας Πέρλας Σούση αποδεικνύει την πρόθεση της ελληνικής εξουσίας για καθήλωση του έλληνα πολίτη στην κατηγορία του βλάκα και - το πολύ - του μέτριου. Υποθέτω ότι έχουμε συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις στο περιβάλλον μας, αλλά αυτή εδώ ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Μάλλον επειδή η Πέρλα έχει το θάρρος να πολεμά και όχι να εξαφανιστεί "ήσυχα" στα ξένα ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω της, όπως έπραξαν άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν, ούτε να χαθεί ανάμεσα στους μέτριους υποκρινόμενη την αφανή ηρωΐδα, ούτε να "επιμείνει ελληνικά" παραμένοντας στο χώρο των ΑΕΙ με κίνδυνο να συνεχίσει να υφίσταται το "σκάψιμο" του λάκκου γύρω της από τους "άξιους" συναδέλφους.

Εχω ένα λόγο παραπάνω να παρακαλέσω την Πέρλα να παραμείνει εκτός Ελλάδας, να μην επιστρέψει εδώ παρά μονάχα για διακοπές. Πέρλα, σε παρακαλώ, μη γυρίσεις!

Ολόκληρη η ηλεκτρονική επιστολή της Πέρλας Σούση προς τον Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών:

Ημερομηνία: Thu, 21 Sep 2006 14:35:18 +0300
Θέμα: Απίστευτη ιστορία! Γιατί;

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τον σεβασμό μου και τις ευχαριστίες μου που με δεχτήκατε στο γραφείο σας, για να ακούσετε το πρόβλημα που με έχει αναστατώσει και μου έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση. Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να σας καταθέσω και γραπτώς αυτή μου την απογοήτευση λίγο πριν αναχωρήσω για το Παρίσι, όπου θα ξεκινήσω τη διδακτορική μου διατριβή στη Στοχαστική Γεωμετρία στην Ecole Normale Superieure με υποτροφία από τη Γαλλία (INRIA).

Ήδη, όπως γνωρίζετε, ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στα Μαθηματικά και νοιώθω μεγάλη τιμή και επιστημονική ευθύνη, γιατί αυτός ο τίτλος μού απονεμήθηκε με Άριστα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, παρά το ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο πραγματοποίησα τις προπτυχιακές μου σπουδές αρνείται να μου χορηγήσει το πτυχίο μου.

Κύριε Πρύτανη, όταν τελείωσα το Λύκειο και έδωσα τις Πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες αρίστευσα, επέλεξα να εναποθέσω τα πρώτα μου Πανεπιστημιακά όνειρα και την αγάπη μου για τα Μαθηματικά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Πριν ολοκληρωθούν τρία χρόνια φοίτησης μου, δυστυχώς, είχα εξεταστεί με επιτυχία στα 39 μαθήματα που απαιτεί το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μαθηματικών με μέσο όρο 9,80. Στα τρία αυτά χρόνια είχα την τύχη να διδαχτώ τη μαθηματική σκέψη από καθηγητές, αληθινούς δασκάλους, που μου προσέφεραν όμορφες γνώσεις, αλλά είχα και την ατυχία να συναντήσω καθηγητές που μου προσέφεραν βαριές προσβολές.

Η ολοκλήρωση του συνόλου των εξεταστικών απαιτήσεων μέσα σε τρία χρόνια, αντί για χαρά και έπαινο, σηματοδοτήθηκε με την τρομερή φράση που μου είπε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών, καθηγητής Π. Σιαφαρίκας: «Έτσι υποβαθμίζεις τη σχολή». Παράλληλα ο κύριος Χαλκιόπουλος της Γραμματείας με αποκάλεσε παράνομη, γιατί τελείωσα νωρίτερα. Να σημειώσω ότι είχα εγγραφεί και εξεταστεί σε όλα τα μαθήματα με καθόλα νόμιμο τρόπο και εγκεκριμένο από τη Γραμματεία.

Λίγες μέρες πριν, με τη συμπλήρωση τετραετίας από την εγγραφή μου, ήρθα πάλι στην Πάτρα και εξετάστηκα σε δύο ακόμη μαθήματα, όπως μου υπεδείχθη από τη Γραμματεία, παρά το ότι είχα συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου. Στη συνέχεια ζήτησα στη Γραμματεία να κάνω αίτηση για χορήγηση πτυχίου, όμως μου απάντησαν ότι δεν μπορώ να το πάρω γιατί η εξέταση στα δυο επι πλέον μαθήματα πρέπει να είναι επιτυχής και επίσης ότι τα μαθήματα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πτυχίο. Ακόμα μου είπαν ότι το θέμα πρέπει να περάσει από διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσουν αν θα μου δώσουν πτυχίο.

Αυτό σημαίνει ότι θα είμαι η μοναδική φοιτήτρια του Μαθηματικού που υποχρεούμαι να εξεταστώ επιτυχώς σε 41 μαθήματα ενώ όλοι οι άλλοι σε 39.

Μου αφαιρούν επίσης το δικαίωμα να επιλέξω ποια μαθήματα επιλογής θέλω να συμπεριληφθούν στο πτυχίο μου, όπως βάσει νόμου προβλέπεται για όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Κύριε Πρύτανη, αδυνατώ να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου, όπως μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί, από αυτό που θα τολμήσω να αναφέρω ως εμπαιγμό της προσπάθειας και της αγάπης μου για τα Μαθηματικά. Δεν ξέρω σε ποιες ενέργειες να προβώ προκειμένου να μου αποδοθεί αυτό το οποίο μου ανήκει!

Κρατώντας μέσα μου τις όμορφες γνώσεις που μου έχουν προσφέρει ορισμένοι καθηγητές που είχα την τύχη να συναντήσω στις σπουδές μου, σας εκφράζω και πάλι τις ευχαριστίες μου και τον σεβασμό μου.

Πέρλα Σούση
Πρώην φοιτήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Κάτοχος Part III Cambridge (Distinction)
Υποψήφια Διδάκτωρ ENS

Πηγή : http://rodiat5.blogspot.gr/2006/09/blog-post_29.html