Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Έφυγε από την ζωή ο ιδιοφυής Stephen Hawking.

stephen.hawkingΟ Βρετανός επιστήμονας Stephen Hawking, γνωστός για τις ριζοσπαστικές ιδέες του στη θεωρητική Φυσική και στην έρευνα του διαστήματος, έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. "Είμαστε πολύ λυπημένοι που έφυγε ο πατέρας μας σήμερα. Υπήρξε ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εκπληκτικός άνθρωπος, η εργασία και η κληρονομιά του οποίου θα ζήσουν για πολλά χρόνια" είπαν τα παιδιά του Hawking Lucy, Robert και Tim.

Ο παγκοσμίως γνωστός αστροφυσικός αντιμετώπιζε την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια εξουθενωτική νευρολογική κατάσταση, για πάνω από μισό αιώνα. Διαγνώστηκε με τη βραδεία εξέλιξη της νόσου σε ηλικία 21 ετών, ενώ του δόθηκαν μόλις δύο χρόνια ζωής. Αλλά ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, έχτισε μια αξιοσημείωτη καριέρα ως θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος, κάνοντας παγκοσμίως γνωστή την επιστήμη του με το βιβλίο με τις καλύτερες πωλήσεις του, «Μια Σύντομη Ιστορία του Χρόνου».

Ο Hawking πίστευε στον αποικισμό του Άρη υποστηρίζοντας ότι η Γη «γίνεται πολύ μικρή για εμάς» και σύντομα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή. Είπε ότι οι άνθρωποι θα τελειοποιήσουν τελικά το διαστημικό ταξίδι πέρα ​​από το Ηλιακό Σύστημα και ακόμη και αυτή η γενιά θα μπορούσε να καταφέρει να στείλει έναν ανιχνευτή στον Alpha Centauri, το πλησιέστερο σύστημα αστέρων στη Γη.

Παρά το γεγονός ότι είχε πολλά προβλήματα υγείας και ήταν σχεδόν παράλυτος, ο Hawkins, ο οποίος είχε σπουδάσει μαύρες τρύπες και θεωρίες βαρύτητας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, δεν παραιτήθηκε από το όνειρό του να ταξιδέψει στο διάστημα.

«Τα τρία μου παιδιά μου έφεραν μεγάλη χαρά - και μπορώ να σας πω τι θα με κάνει ευτυχισμένο, να ταξιδεύσω στο διάστημα», δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο, αφού ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον προσφέρθηκε να τον πάρει στο διαστημόπλοιο Virgin Galactic. "Είπα αμέσως ναι", δήλωσε ο Hawking την εποχή εκείνη.

Ο καθηγητής Hawking ήταν γνωστός για τη σκεπτικιστική του άποψη για την ικανότητα των ανθρώπων να διατηρούν την γη άθικτη. Τον περασμένο Μάιο, είπε ότι η ανθρωπότητα έχει μόνο περίπου 100 χρόνια για να αποικίσει έναν άλλον πλανήτη εάν θέλει να επιβιώσει.

Ο Hawking προέβλεψε επίσης ότι θα "αντικατασταθούμε" από μια ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη (AI) εάν η πρόοδος στη ρομποτική έρευνα και ανάπτυξη συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό. Ο επιστήμονας πίστευε ότι τα ρομπότ θα αναπτύξουν τελικά AI που δεν διαφέρει από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μπροστά σε μια αποκαλυπτική αποκάλυψη ρομπότ, τον περασμένο Μάρτιο έφερε την ιδέα να δημιουργηθεί "κάποια μορφή παγκόσμιας κυβέρνησης" για να αποτρέψει την τεχνητή νοημοσύνη από την υπερβολική εξουσία των θανάσιμων δημιουργών της.

Το όνομα του Hawking, ίσως ασυνήθιστα για έναν επιστήμονα, έχει γίνει από καιρό μέρος του λαϊκού πολιτισμού. Έκανε ένα cameo στην τηλεοπτική σειρά The Big Bang Theory και εμπνεύστηκε την ταινία που κέρδισε το Όσκαρ «Η Ιστορία του Όλα», όπου τον υποδύθηκε ο Eddie Redmayne.

Ο Hawking δεν απέφυγε ούτε την πολιτική. Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειές του, συμμετείχε σε μια εκστρατεία εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση ή την "αμερικανοποίηση" της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας.

Ο Hawking παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με τη Jane Wilde, με την οποία είχε τρία παιδιά: τον Robert το 1967, την Lucy το 1970 και τον Timothy το 1979. Το 1995 παντρεύτηκε την πρώην νοσοκόμα του, Elaine, την οποία χώρισε το 2006. Ο Hawking δεν ξαναπαντρεύτηκε, αναφέρθηκε ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια ήρθε πίο κοντά με την πρώτη του σύζυγο.

Πηγή : https://www.rt.com/news/421218-scientist-stephen-hawking-death/