Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δικαιούνται τα όργανα της τάξης να έχουν άγνοια νόμου;

Θα θυμάστε το άρθρο μου με τίτλο "θα μας πείτε επιτέλους γιατί μας διώχνετε;". Αν δεν το θυμάστε, θα σας το θυμίσω εγώ : http://www.ribandsea.com/main/index.php/law/1193-tha-mas-peite-epitelous-giati-mas-dioxnete

Δύο λοιπόν σχεδόν μήνες μετά την επιστολή-καταγγελία μου, το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου απάντησε, χωρίς όμως, στην ουσία, να πει λέξη για την "ταμπακέρα"! Θα δημοσιεύσω, κατ' αρχάς, το περιεχόμενο της επιστολής, ώστε να μπορέσετε κι' εσείς να δείτε πώς απαντά η Πολιτεία στον πολίτη όταν... δεν ξέρει τι να απαντήσει!

Καναλλάκι, 13.9.2010 - αρ. πρωτοκ. : 1506/2/2-Β΄
Α.Μ.Υ. : 62443
Αστυνομική Διεύθυνση Πρεβέζης
Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου
Θέμα : Έγγραφη καταγγελία του δημοσιογράφου-εκδότη Παπαδόπουλου Ιωσήφ.
Σχετ. : Το από 20.7.2010 έγγραφό σας.

Σε απάντηση ανωτέρω σχετικής σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

1. Στο Άλσος Αμμουδιάς και στις εκβολές Αχέροντα έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο Φαναρίου πινακίδες απαγόρευσης εισόδου οχημάτων και απαγόρευσης της ελεύθερης κατασκήνωσης. Παρά την ύπαρξη των απαγορευτικών πινακίδων εισέρχονται και σταθμεύουν - κατασκηνώνουν στους ανωτέρω τόπους αυτοκινούμενα τροχόσπιτα - λοιπά οχήματα και σκηνίτες, το φαινόμενο δε αυτό έχει αποκτήσει μαζικότητα και μονιμότητα. Η Υπηρεσία μας πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους σε συνεργασία με τον Δήμο Φαναρίου και για με τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, για τις περιπτώσεις δε της ελεύθερης κατασκήνωσης απευθύνει στους παραβάτες έγγραφες συστάσεις για άμεση απομάκρυνση με αναφορά στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 12 Ν. 2160/93 και στην απειλούμενη ποινή με την διαδικασία του αυτοφώρου.
2. Η συμπεριφορά των Αστυνομικών κατά την διάρκεια των ελέγχων ήταν η ενδεδειγμένη. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.

Συνημμένα :
1. Το από 12.5.2010 έγγραφο Δ.Δ. Αμμουδιάς.
2. Το υπ' αριθμ. 5122/22.07.2010 έγγραφο Δ. Φαναρίου

Ο Διοικητής
Φώτιος Ε. Νάκιας

Έχουμε λοιπόν και λέμε :

1) Στην καταγγελτική μου επιστολή αναφέρθηκα, αποκλειστικώς και μόνο, στα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Κακώς λοιπόν ο κ. Νάκιας αναφέρεται στις σκηνές και στα συμβατικά ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα.
2) Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, αλλά και ο Δήμαρχος Φαναρίου, συγχέουν (σκοπίμως;) τα πράγματα. Βάζουν στο ίδιο καζάνι τις σκηνές και τα τροχόσπιτα, με τα αυτοκινούμενα, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτά τα τρία κανένα κοινό σημείο δεν έχουν μεταξύ τους. Αν ο απλός Έλλην πολίτης τιμωρείται, σε περίπτωση που παρανομήσει και επικαλεσθεί άγνοια νόμου, γιατί τα εκτελεστικά όργανα της εξουσίας και οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν έχουν πλήρη άγνοια νόμου μένουν ατιμώρητοι;
α. Οι σκηνές δεν μετακινούνται ούτε διαθέτουν αποχέτευση και χώρο συγκέντρωσης βοθρολυμάτων.
β. Τα τροχόσπιτα διαθέτουν μεν αποχέτευση και χώρο συγκέντρωσης βοθρολυμάτων αλλά, εφ' όσον είναι ακινητοποιημένα πάνω στα ειδικά πέλματα στήριξης και δεν είναι συνδεδεμένα με το αυτοκίνητο που τα ρυμουλκεί, δεν έχουν κι' αυτά τη δυνατότητα μετακίνησης και, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, απαγορεύεται να κατασκηνώνουν στους ελεύθερους χώρους που αναφέρονται στον Νόμο 2160 του '93 όπως θα διαβάσετε πιο κάτω.
γ. Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ανήκουν στην κατηγορία των ι.χ. επιβατικών αυτοκινήτων, με την επιπλέον ένδειξη "αυτοκινούμενοι οικίσκοι". Διαθέτουν αποχέτευση και χώρο συγκέντρωσης βοθρολυμάτων, έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν αμέσως, καθώς τροχόσπιτο και αυτοκίνητο είναι ένα και το αυτό πράγμα, οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν κανονικώς τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυβισμό των κινητήρων τους, και τα ασφαλίζουν όπως ασφαλίζεται κάθε άλλο ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο.
3) Ο κ. Νάκιας, προκειμένου να αιτιολογήσει και να στηρίξει αυτά που υποστηρίζει, αναφέρεται στην παράγραφο 12 του άρθρου 4 του Νόμου 2160 του 1993. Ας δούμε λοιπόν τι λέει αυτή η παράγραφος (Φ.Ε.Κ. 118 Τεύχος Α΄).

"Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχεις ή ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, εφ' όσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσομένης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ' αυτοφώρω πλημμελλημάτων".

Πουθενά στο νόμο αυτό δεν αναφέρονται όμως τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, αλλά μόνο οι σκηνές και τα τροχόσπιτα. Και είναι φυσικό, διότι ο νομοθέτης ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον, πριν από 17 χρόνια, να σκεφτεί να συμπεριλάβει στο νόμο εκείνο τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τα οποία είχαν μόλις κάνει την εμφάνισή τους τότε στην Ελλάδα, και δεν ετίθετο ως εκ τούτου θέμα επείγουσας ρύθμισης των χώρων στάθμευσής τους, δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, τα αυτοκινούμενα ΔΕΝ είναι ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα αλλά κανονικά ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία επιτρέπεται να σταθμεύουν όπου και τα υπόλοιπα συμβατικά ι.χ. επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία δεν διαθέτουν χώρους ενδιαίτησης.

Αυτό που είναι περίεργο πάντως, βλέποντας κανείς την ημερομηνία της δικής μου επιστολής - καταγγελίας (20.7.2010) και την ημερομηνία του εγγράφου το οποίο ο Δήμος Φαναρίου απέστειλε προς το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου (22.7.2010), είναι ότι ο κ. Δήμαρχος Φαναρίου (Αντώνιος Νάστας) συνέταξε την επιστολή του δύο ημέρες μετά την παραλαβή της δικής μου από το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου! Και τι αναφέρει ο κ. Δήμαρχος σ' αυτή την επιστολή; Ιδού :

"Σας γνωρίζουμε ότι στο Άλσος Αμμουδιάς καθώς και στις Εκβολές Αχέροντος, έχουν αρχίσει να σταθμεύουν όπως κάθε χρόνο παντός είδους τροχόσπιτα. Ο Δήμος έχει τοποθετήσει πινακίδες απαγόρευσης. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες".

Δικαιούμαι, νομίζω, να υποθέσω ότι το καθυστερημένο ενδιαφέρον του Δημάρχου Φαναρίου ήταν "επί παραγγελία", δεδομένου ότι αρκετές ημέρες νωρίτερα είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον ίδιο τον κ. Νάστα, ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι θα εξετάσει το θέμα της βίαιης εκδίωξης των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων από την περιοχή των εκβολών του Αχέροντα!

Υπάρχει, επίσης, ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αναφέρω. Στη συνημμένη επιστολή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμμουδιάς προς τον Δήμο Φαναρίου και το Α.Τ. Καναλλακίου, με ημερομηνία 12 Μαίου 2010, έχουν ενσωματωθεί οι υπογραφές των προέδρων τριών επαγγελματικών φορέων της περιοχής, και συγκεκριμένα του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων και Καταστημάτων, του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ανεξέλεγκτο camping στην παραλία της Αμμουδιάς, αλλά και τις εστίες μόλυνσης και την κατάσταση δυσφορίας που δημιουργούνται εξ αιτίας του. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι οι αλιείς είναι οι μόνοι ίσως που δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για την δημιουργία εστιών μόλυνσης και καταστάσεων δυσφορίας, δεδομένου ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη δυσφορία που δημιουργείται στις περιοχές όπου ξεψαρίζουν και αφήνουν τα δίχτυα τους.

Οι πρόεδροι των συλλόγων αυτών (καίτοι πολλοί εστιάτορες διαμαρτυρήθηκαν, σε μένα προσωπικώς, για την εκδίωξη των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων από την περιοχή τους) αναφέρονται, προφανώς στους σκηνίτες και όχι στους ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων οι οποίοι, όπως προανέφερα, διαθέτουν δεξαμενές συγκέντρωσης γκρίζων υδάτων και βοθρολυμάτων, συνεπώς δεν είναι δυνατό να κατηγορηθούν για την μόλυνση της περιοχής και την εξ αυτής προερχόμενη κατάστασης δυσφορίας.

Όσον αφορά τη διαβεβαίωση του Διοικητού του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου ότι "η συμπεριφορά των αστυνομικών κατά την διάρκεια των ελέγχων ήταν η ενδεδειγμένη", θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής. Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω τον καταγγέλοντα Ολλανδό τουρίστα ότι το αστυνομικό όργανο που τον διέταξε να απομακρυνθεί του συμπεριεφέρθη με ανάρμοστη συμπεριφορά και, μάλιστα, του πέταξε στα μούτρα την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφού πρώτα την έσκισε. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να γίνονται πάντα πιστευτοί οι ισχυρισμοί του αστυνομικού οργάνου και όχι ο πολίτης, και διερωτώμαι, ειλικρινώς, τι θα έλεγε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου εάν ο εν λόγω Ολλανδός τουρίστας απεδείκνυε το αληθές των ισχυρισμών του με την προσκόμιση μιας βιντεοταινίας; Απλώς ο άνθρωπος έδωσε τόπο στην οργή, σκέφτηκε ότι βρίσκεται σε ξένο και (δυστυχώς για μας) αφιλόξενο τόπο, και σκεπτόμενος ότι αν τραβήξει το σχοινί θα χάσει ενδεχομένως τις διακοπές και την ηρεμία του, απομακρύνθηκε από τις εκβολές του Αχέροντα και (μάλλον) δεν θα ξαναπατήσει στη χώρα μας, μεταβαλλόμενος συγχρόνως σε κακό πρεσβευτή της Ελλάδας, στην πατρίδα του και στο εξωτερικό γενικότερα...

Θα πρέπει, τέλος, τόσο τα όργανα του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου, όσο και ο Δήμος Φαναρίου, να αναθεωρήσουν όσα πιστεύουν και υποστηρίζουν για τους κατόχους των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων και να μην τους απειλούν στο μέλλον με μηνύσεις και αυτόφωρη διαδικασία, αν δεν απομακρυνθούν, διότι ούτε σχετικός νόμος υπάρχει, ούτε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων αυτών ευθύνονται για την κατάσταση δυσφορίας που δημιουργούν (ενδεχομένως) όσοι κατασκηνώνουν στην περιοχή της Αμμουδιάς και τις εκβολές του Αχέροντα με σκηνές ή τροχόσπιτα.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος