Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εθελοντές Φρουροί του Αιγαίου (Ε.Φ.Τ.Α.). Μια πρόταση χωρίς απάντηση.

Θυμάται και γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Με τον Χανιώτη φίλο μου Ανδρέα Φουράκη γνωριζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια. Θα έλεγα μάλιστα, λόγω των πολλών κοινών που έχουν οι χαρακτήρες μας, ότι θα μπορούσαμε να είμαστε και αδελφικοί φίλοι από τότε που παίζαμε παιδιά σε κάποια γειτονιά.

Τον Ιανουάριο του 1997 ο Ανδρέας μου τηλεφώνησε για να μου εκμυστηρευτεί την ιδέα του για την δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας κρούσης που θα αποτελείται από κυβερνήτες φουσκωτών σκαφών με σκοπό την προστασία των, ανατολικών κυρίως, νησιών του Αιγαίου. Ενθουσιάστηκα όταν το άκουσα, αφού και στο δικό μου μυαλό στριφογύριζε μια παρόμοια ιδέα, από την εποχή που κατέθεσα μια ανάλογη πρόταση στο τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών ναυαγοσωστών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Βυθός" : http://www.ribandsea.com/main/index.php/articles/834-2012-12-17-14-18-55

Είπα λοιπόν του Ανδρέα : "Βάλε την ιδέα σου στο χαρτί, θα κάνω κι' εγώ το ίδιο, και στη συνέχεια καταθέτουμε μια συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης".

Έτσι και έγινε. Μέχρι να μου στείλει ο Ανδρέας τα δικά του, εγώ είχα ήδη γράψει τα δικά μου. Το μεσημέρι της 11ης Φεβρουαρίου 1997, αφού "πάντρεψα" τις σκέψεις του Ανδρέα με τις δικές μου, παρέδωσα μια εμπιστευτική επιστολή στην γραμματέα του τότε υπουργού Εθνικής Αμύνης Άκη Τσοχατζόπουλο, κυρία Φιλίππου. Ήταν λάθος μου, όπως απεδείχθη, που χαρακτήρισα εκείνη την επιστολή μου εμπιστευτική, στερώντας την έτσι από τον ανάλογο αριθμό πρωτοκόλλου και την υποχρεωτική απάντηση του υπουργού, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ουδέποτε μας απάντησε, έστω και αρνητικά. Δεν άδειαζε βλέπετε να ασχοληθεί με ιδέες οι οποίες δεν επρόκειτο να του αποφέρουν κάποιο οικονομικό κέρδος. Προείχαν, προφανώς, τα υποβρύχια και οι φρεγάτες...

Προς τον
Υπουργό Εθνικής Αμύνης
κ. Άκη Τσοχατζόπουλο

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 1997

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Παρακαλώ να μελετήσετε με ιδιαίτερη προσοχή το κείμενο αυτής της επιστολής, που αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πρόταση αμυντικού πολέμου, η υλοποίηση της οποίας είμαι βέβαιος ότι θα δώσει την απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και την προκλητική στάση της στο Αιγαίο, αφ' ενός, και θα αμβλύνει την αριθμητική υπεροπλία της απέναντί μας, αφ' ετέρου.

Οφείλω, κατ' αρχάς, να συστηθώ. Ονομάζομαι Ιωσήφ Παπαδόπουλος και είμαι 45 ετών. Ασχολούμαι από τις αρχές της δεκαετίας του '70 με την θάλασσα γενικότερα και τα φουσκωτά σκάφη ειδικότερα. Το 1978 ίδρυσα τον πρώτο σύλλογο ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών στην Ελλάδα (Ο.Φ.Σ.Ε.) και υπήρξα ο πρόεδρος του δ.σ. του μέχρι τον Ιανουάριο του 1991. Έχω πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια με φουσκωτά σκάφη, όπως το 1986 στο Γιβραλτάρ, το 1991 στη Σκωτία, το 1990 στην Κων/πολη, το 1992 στην Κύπρο, ενώ έχω πολλές φορές διασχίσει από άκρη σε άκρη ολόκληρο το Αιγαίο, από τη Λήμνο μέχρι την Κρήτη και από τις Σποράδες μέχρι το Καστελλόριζο και την Ρω. Έχω λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες ταχυπλοίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλές διακρίσεις.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια πρότεινα στο Υ.Ε.Ν., με επιστολή μου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Βυθός", την σύσταση εθελοντικής ομάδας διάσωσης με φουσκωτά σκάφη αλλά, δυστυχώς, το τέρας της γραφειοκρατίας δεν επέτρεψε την υλοποίηση εκείνης της πρότασής μου, καίτοι οι αρμόδιοι του Υ.Ε.Ν. την βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα.

Είναι γνωστό ότι σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πολεμική αναμέτρησή μας με την Τουρκία, το Αιγαίο θα αποτελέσει το θέατρο των ναυτικών επιχειρήσεων. Είναι επίσης γνωστό ότι η διαμόρφωση αυτής της κλειστής θάλασσας και τα εκατοντάδες νησιά της θα ευνοήσουν αυτούς που θα ελιχθούν με μεγαλύτερη ευχέρεια ανάμεσά τους.

Προσφάτως υπήρξε η πληροφορία ότι οι Τούρκοι έχουν παραγγείλει 20.000 φουσκωτά σκάφη, τα οποία προτίθενται να εξοπλίσουν και να εντάξουν στη ναυτική τους δύναμη. Μπορείτε λοιπόν εύκολα να καταλάβετε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της πρωτοβουλίας. Θα μπορούσε ως εκ τούτου να αναρωτηθεί κανείς, γιατί να είμαστε πάντοτε παρατηρητές όσων συμβαίνουν δίπλα μας καινα μην έχουμε εμείς τον πρώτο λόγο, αφού αυτή η θάλασσα ήταν, είναι και πρέπει, πάση θυσία, να μείνει ελληνική.

Η πρότασή μας λοιπόν είναι η εξής. Το Πολεμικό Ναυτικό να εξοπλιστεί με αξιόπλοα φουσκωτά σκάφη, οι κυβερνήτες των οποίων θα είναι είτε εθελοντές πολίτες, είτε έφεδροι που θα κληθούν σε περίπτωση επιστράτευσης να τα επανδρώσουν. Φαντασθείτε πόσο πιο χρήσιμος μπορεί να είναι ένας έφεδρος ναυτικός σαν κυβερνήτης ή μέλος πληρώματος ενός τέτοιου σκάφους, αντί να στέκεται ακίνητος, προσφέροντας αμφισβητούμενες υπηρεσίες σε κάποιο φυλάκιο της ηπειρωτικής χώρας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα φουσκωτά σκάφη είναι ιδανικά σε περίπτωση ναυτικής αναμέτρησης και ιδιαιτέρως ικανά σε μη τακτικό πόλεμο, για τους εξής κυρίως λόγους :

1. Δεν είναι ορατά από τα ραντάρ.

2. Είναι γρήγορα και ευέλικτα. Αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν και τους 65 κόμβους μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενω η ακτίνα περιστροφής τους δεν υπερβαίνει τα λίγα μέτρα.

3. Μπορούν να κινηθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε αβαθείς θάλασσες.

4. Μπορούν να περιπολούν στο Αιγαίο εκμηδενίζοντας σχεδόν το κόστος περιπολίας. Αλήθεια κ. Υπουργέ, πόσο κοστίζουν στην Εθνική μας Οικονομία οι περιπλοίες ενός αντιτορπιλικού, μιας φρεγάτας ή μιας πυραυλακάτου;

5. Είναι αβύθιστα.

6. Μπορούν να εξοπλιστούν με ειδικά όπλα καταστροφικού πολέμου.

7. Μπορούν να επιφέρουν τεράστιες φθορές στον εχθρικό στόλο, π.χ. κατά την διάρκεια της νύχτας, αν επανδρωθούν με ικανούς και αποφασισμένους οπλίτες.

8. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αποβατικά.

9. Μπορούν να ελλιμενίζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να είναι σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα μόλις επανδρωθούν.

10. Μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν ναυαγοσωστικά, σαν συνοδευτικά σκάφη, σαν σκάφη ανεφοδιασμού, μεταφοράς οπλιτών και πολεμοφοδίων κ.λπ.

11. Πλέουν με μεγάλες ταχύτητες κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες , σε αντίθεση με άλλα σκάφη που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα.

Δεκάδες ακόμη πλεονεκτήματα θα μπορούσα να αναφέρω που κάνουν τα φουσκωτά σκάφη ιδανικά κατά την διάρκεια μιας ναυτικής αναμέτρησης, και όχι μόνο. Αν πιστεύετε ότι η πρότασή μας αυτή είναι ενδιαφέρουσα, σας παρακαλούμε να μας το γνωρίσετε το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει πλήρης και εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη καθώς και ικανός αριθμός εθελοντών οι οποίοι θα θελήσουν με χαρά να επανδρώσουν τα φουσκωτά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Η μελέτη αυτή επισυνάπτεται, ενώ ο κατάλογος με τα ονόματα των εθελοντών θα είναι στη διάθεσή σας αν και όταν τον ζητήσετε.

Οφείλω να διευκρινίσω, προς πρόληψιν τυχόν παρερμηνειών, ότι ουδεμία σχέση έχουμε με συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής φουσκωτών σκαφών και ότι ασχολούμαστε με τα σκάφη αυτά από χόμπυ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, θεωρώ ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αγκαλιάσετε αυτή την πρόταση και να βάλετε την υπογραφή σας στην ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού με αυτό το πρωτότυπο και καταμάχητο όπλο.

Με τιμή
Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Ανδρέας Φουράκης

Οικονομοτεχνική μελέτη για την δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας Φρουρών του Αιγαίου (Ε.Φ.Τ.Α.) με φουσκωτά σκάφη.

Όταν μία χώρα, όπως η Ελλάδα, με ακτές μήκους πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, δεν μπορεί να τις ελέγχει εν καιρώ ειρήνης, τότε ούτε εν καιρώ πολέμου θα μπορεί.

Η εξαφάνιση του αλιευτικού "Λυμπέριος" και ο άδικος χαμός του επταμελούς του πληρώματος, η ανάρτηση της ημισελήνου σε μικρά παραμεθόρια νησιά και η απομόνωσή τους από την υπόλοιπη χώρα, υπήρξαν μερικές από τις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της αγανάκτησης μερικών από μας, από σας, που διαπιστώνουμε, ημέρα την ημέρα, ότι η αδιαφορία των ιθυνόντων, αυτών που μας κυβερνούν και αποφασίζουν για τις τύχες μας, έφτασε πλέον στο αποκορύφωμά της. Και αυτό διότι :

1. Έρευνα για τον άμεσο εντοπισμό των ναυαγών και διάσωση, δεν έγινε, και δεν γίνεται με αποδοτικό τρόπο από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες.

2. Τα πτώματα των δύο Ελλήνων ναυτικών του "Λυμπέριος" βρήκε με το φουσκωτό του σκάφος ο υποφαινόμενος, καθ' ην στιγμήν σε απόσταση μερικών μιλίων από τις βραχώδεις ακτές έπλεαν, "ερευνώντας" την περιοχή, τα πανάκριβα ναυαγοσωστικά σκάφη του Λ.Σ. και τα ελικόπτερα του Θαλάμου Επιχειρήσεων.

3. Οι Τούρκοι διεκδικούν με αξίωσεις την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο (την θάλασσά μας δηλαδή) με χρηματική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που εμείς ονειροπολούμε.

4. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον υπογράφοντα τόσο στον Θάλαμο Επιχειρήσεων και την Λιμενική Αστυνομία (αρχές 1993 - περιοδικό "Βυθός") όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (αρχές 1997 - περιοδικό "Νέμεσις" τεύχος αρ. 30) αλλά, δυστυχώς, ουδεμία έτυχε, μικρής έστω, προσοχής εκ μέρους των αρμοδίων. Η μεν Λιμενική Αστυνομία βρήκε την πρόταση πολύ ελκυστική, αλλά στάθηκε αδύνατον να βρει τρόπο με τον οποίο θα παρείχοντο τα καύσιμα στους εθελοντές - οι οποίοι θα διέθεταν τα φουσκωτά σκάφη και την εμπειρία τους - ο δε Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Άκης Τσοαχατζόπουλος απαξίωσε να απαντήσει έστω και αρνητικά.

5. Υπάρχουν πολίτες, ακόμη και μέσα στο φαινομενικά αδιάφορο δυναμικό αυτού του λαού, οι οποίοι διαθέτουν την θέληση, τις γνώσεις και τα προσόντα να επανδρώσουν την πρότασή μας. Αναμένουν, απλώς, το πράσινο φως εκ μέρους της Πολιτείας.

6. Τουρκικές σημαίες αναρτώνται σε μικρά αλλά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι υπεύθυνοι παραπέμπονται σε... τακτική δικάσιμο και οι κυβερνώντες ευχαριστούν τους Αμερικανούς!

7. Αρχαία κειμήλια, ναρκωτικά, όπλα, λαθρομετανάστες και ένας μόνο Θεός γνωρίζει τι άλλο, πάνε κι' έρχονται ανενόχλητα στις κρυφές αγκαλιές του ελληνικού αρχιπελάγους, ενώ οι Λιμενικές Αρχές δηλώνουν άοπλες και αδύναμες να ελέγξουν την κατάσταση που έχει πλέον περάσει στη σφαίρα του τέλειου χαβαλέ.

8. Ακρίτες εγκαταλειμένων νησιών του Αιγαίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άμεσης μεταφοράς τους σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών και ασθενειών που χρήζουν άμεσης περίθαλψης.

Λόγοι που επιβάλλουν τον πλήρη έλεγχο των ακτών μας και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου.

1. Η επιχειρούμενη αλλαγή του status quo στο Αιγαίο.

2. Η λαθρομετανάστευση και ο έλεγχός της.

3. Το λαθρεμπόριο κάθε είδους.

4. Διάσωση ναυαγών.

5. Έλεγχος της θαλάσσιας ρύπανσης.

6. Έλεγχος της λαθραλιείας.

7. Πολεμική ετοιμότητα με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

8. Εμψύχωση των λιγοστών κατοίκων που έχουν πλέον απομείνει στα ακριτικά νησιά.

9. Έκτακτες διακομιδές ασθενών και τραυματιών.

Αφορμή πρότασης.

Όλοι οι ως άνω λόγοι καθώς και η δαπάνη των 10 δισ. δρχ. για την αγορά τεσσάρων σωστικών σκαφών από το Υ.Ε.Ν.

Πρόταση - Λύση των προβλημάτων.

Σχέδιο ελέγχου, σε καθημερινή βάση, όλων των ελληνικών ακτών και άμεση επέμβαση εντός 30 λεπτών της ώρας σε οποιοδήποτε σημείο των ακτών και των νησιών της χώρας.

Προϋποθέσεις.

1. Δημιουργία ειδικού Σώματος επιλέκτων.

2. Δημιουργία στόλου ειδικών σκαφών (φουσκωτά με αλεξίσφαιρη πολυεστερική γάστρα και αεροθαλάμους).

3. Θέσπιση ειδικών κινήτρων.

4. Επιτροπή προμηθειών από τους καταξιωμένους του θαλάσσιου χώρου και εκτός κάθε οικονομικού συμφέροντος.

5. Δημιουργία 80 σταθμών και Ειδικού Αρχηγείου.

6. Οργάνωση διάσωσης.

Εξεύρεση πόρων.

Το σύνολο σχεδόν της δαπάνης για την εφαρμογή του σχεδίου καθώς και το σύνολο των ετησίων δαπανών του Σώματος θα καλύπτονται από τα έσοδα που θα έχει η κρατική οικονομία από την δημιουργία του.

Ανάλυση προϋποθέσεων.

Δημιουργία Ειδικού Σώματος Επιλέκτων (Ε.Φ.Τ.Α.). Ειδικό Σώμα χειριστών ταχυπλόων σκαφών, 600 τον αριθμό, αυτοκέφαλο και συνεργαζόμενο με το Λιμενικό Σώμα, εν καιρώ ειρήνης, και υπό τις διαταγές του Πολεμικού Ναυτικού εν καιρώ πολέμου.

Διάρκεια εκπαίδευσης : 2 έτη.
Ηλικία εκπαιδευομένων : 18-25 ετών.
Προσόντα : Άγαμοι, απόφοιτοι Λυκείου, γνώστες της Αγγλικής γλώσσας, κολύμβηση, αθλητικές επιδόσεις, κατάδυση.

Οι άνδρες του Σώματος θα υποχρεούνται σε 15ετή υποχρεωτική υπηρεσία πέραν της οποίας θα μπορούν, εφ' όσον το θελήσουν, να εξέλθουν ή να ενταχθούν στο Λιμενικό Σώμα ως Λιμενοφύλακες με τις απολαβές και τους ίδιους όρους των Λιμενικών.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει :

1. Ιστορία, δομή, χρήση και συντήρηση του φουσκωτού σκάφους.

2. Ιστορία, δομή, χρήση και συντήρηση των κινητήρων.

3. Γεωγραφία.

4. Μετεωρολογία.

5. Ναυτιλία.

6. Ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και ναυτιλίας.  

7. Επιβίωση.

8. Κολύμβηση.

9. Κατάδυση.

10. Διάσωση - Σωστικά μέσα.

11. Πρώτες βοήθειες.

12. Χρήση όπλων - Πολεμικές τέχνες.

13. Ναυτικό Δίκαιο.

14. Αγγλικά.

15. Αθλητισμός.

16. Φυσικός προσανατολισμός, νυχτερινή πλεύση, πλεύση με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

17. Κόμβοι.

18. Δεξιοτεχνία.

19. Οικολογία.

Ειδικά κίνητρα.

1. Απαλλαγή από την στρατιωτική θητεία.

2. Ειδικό μισθολόγιο.

3. Ειδικές στολές και διακριτικά.

4. Δυνατότητα ένταξης στο Λιμενικό Σώμα μετά την απόλυση.

Στόλος ειδικών σκαφών.

Επιλογή και αγορά φουσκωτών σκαφών με πολυεστερική γάστρα μήκους 7-10 μέτρων, από επιτροπή στην οποία θα μετέχουν ιδιώτες καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι του χώρου, καθώς και Έλληνες αξιωματικοί, αποκλειομένων αντιπροσώπων και κατασκευαστών. Τα σκάφη αυτά θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις :

1. Να έχουν 10ετή τουλάχιστον εγγύηση.

2. Να φέρουν ειδική ενίσχυση στη γάστρα και τους αεροθαλάμους για σκληρή χρήση.

3. Να δέχονται δύο κύριους κινητήρες πρόωσης.

4. Να αναπτύσσουν, με πλήρες φορτίο, ταχύτητα 40 τουλάχιστον κόμβων.

5. Να διαθέτουν τύπο γάστρας με βαθύ "V".

6. Να διαθέτουν δεξαμενές καυσίμου εντός της γάστρας χωρητικότητας ικανής να προσδώσει στα σκάφη αυτονομία 200 ν. μιλίων τουλάχιστον.

7. Να είναι κατασκευασμένα από εταιρεία που θα εγγυάται το service και την επάρκεια ανταλλακτικών (σκάφους, κινητήρων και εξοπλισμού).

8. Να φέρουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (VHF, GPS, ραντάρ κ.λπ.).

9. Να διαθέτουν σκεπασμένο χώρο ικανό να προφυλάσσει πλήρωμα τριών τουλάχιστον ατόμων από κακές καιρικές συνθήκες και από τον οποίο (χώρο) θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση.

10. Να διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό ρυμούλκυσης και ανάλογη υποδομή και διαμόρφωση χώρου για μεταφορά 25 ατόμων εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου.

11. Να φέρουν προβολείς περιστρεφόμενους, φώτα ναυσιπλοίας και να διαθέτουν ειδικές βάσεις όπου εν καιρώ πολέμου να μπορούν να τοποθετηθούν ελαφρύ πυροβόλο, βαρύ πυροβόλο ή και εκτοξευτήρες θερμικών βλημάτων.

Δημιουργία σταθμών.

Για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτούνται 80 σκάφη με πλήρωμα τριών ατόμων έκαστο και 80 σταθμοί-βάσεις.

Οργάνωση Διοίκησης.

Το ειδικό αυτό Σώμα των Ε.Φ.Τ.Α. θα χωρίζεται σε 5 τμήματα με ξεχωριστή διοίκηση, όλα δε τα τμήματα θα υπάγονται σε μια κεντρική διοίκηση η οποία θα συντονίζει τις, πέρα από τις εργασίες ρουτίνας, αποστολές. Σε κάθε σταθμό θα διαμένουν 9 άνδρες οι οποίοι θα εναλλάσσονται στις βάρδειες (3 βάρδειες των 8 ωρών, κυλιόμενες). Σε κάθε σταθμό θα πρέπει να υπάρχει δεξαμενή καυσίμου με χωρητικότητα ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν καταλύματα θα πρέπει να κατασκευαστούν. Κάθε σκάφος θα περιπλέει καθημερινά την περιοχή του και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων. Κάθε χρόνο τα σκάφη και τα πληρώματα θα αλλάζουν περιοχή επιτήρησης.

Βοηθητικά σκάφη.

Πέντε τον αριθμό, ένα για κάθε περιοχή, την οποία θα περιπλέουν προσφέροντας τεχνική υποστήριξη. Σκάφη κατάλληλα, όπως τα 16μετρα RTK, με πλήρωμα 5 ανδρών, δύο κινητήρες, αβύθιστα, με ταχύτητα 25 κόμβων και με υδραυλική ράμπα ώστε να μπορούν να προσδέσουν και να ανασύρουν στο κατάστρωμά τους κάθε σκάφος και να του παράσχουν άμεση τεχνική βοήθεια και συντήρηση, όπως καθαρισμός γάστρας, συντήρηση και επισκευή κινητήρων, αεροθαλάμων και λοιπού εξοπλισμού.

Σε κάθε RTΚ, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με τα απαιτούμενα μηχανήματα και ανταλλακτικά για τον τύπο του κινητήρα, θα επιβαίνουν 2 χειριστές, 1 μηχανικός, 1 τεχνικός σκαφών και 1 ναύτης.

Ακολουθούσε πλήρης οικονομική μελέτη για την εύρυθμη λειτουργία και επιβίωση του Σώματος των Ε.Φ.Τ.Α. με κονδύλια που θα απέφερε στο Δημόσιο Ταμείο η δραστηριοποίηση των ανδρών του στο κυνήγι της λαθραλιείας, της λαθρομετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ. Ουδεμία βεβαίως απάντηση λάβαμε από τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης, και νυν έγκλειστο στη φυλακή του Κορυδαλλού, Άκη Τσοχατζόπουλο, έστω και αρνητική. Προφανώς δεν είχε χρόνο. Προείχαν οι εξοπλισμοί και οι μίζες...