Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιατί χρεώνονται τα campers με το ύψος στα διόδια;

Αγαπητέ Ιωσήφ,

Σχετικά με την αναφορά σου στο καθεστώς των διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, σού μεταφέρω το πώς αντιμετώπισα εγώ τις παράλογες απαιτήσεις της εταιρίας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.,  η οποία εκμεταλλεύεται το τμήμα αυτό της εθνικής οδού από τη Λαμία μέχρι τα Μάλγαρα.

Διευκρινίζω, ότι αν και είμαι σύμφωνος με την άποψη να μην πληρώνουμε καθόλου διόδια, ωστόσο, δεν αρνήθηκα να πληρώσω, παρά μόνον το παράλογο υπερδιπλάσιο ποσό που ζητάει αυτή η εταιρία, κατηγοριοποιώντας τα campers σαν 5αξονικές-8αξονικές νταλίκες, επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να ελέγξουν το μέγεθος (κατηγορία) του οχήματος, παρά μόνον το ύψος.

Στους σταθμούς των διοδίων, λοιπόν, αυτής της εταιρίας, προθυμοποιήθηκα να πληρώσω το σωστό αντίτιμο της κατηγορίας οχημάτων 2, αυτό, δηλαδή, που πληρώνουν όλα τα ελαφρά οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος μέχρι 2,20 μέτρα. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ύψος του camper δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το μετατάσσει στην κατηγορία των φορτηγών,  λεωφορείων με δύο ή περισσότερους άξονες.

Οι υπάλληλοι ηρνούντο να εισπράξουν αυτό το αντίτιμο και, φυσικά, να ανοίξουν τη μπάρα. Έτσι, σήκωνα τη μπάρα ο ίδιος, όπως και εσύ, και περνούσα. Ωστόσο, στον σταθμό του Μακρυχωρίου, ο επόπτης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ευγενικός, και δείχνοντας ότι κατανοεί το δίκαιο της απαίτησής μου (του ανέφερα ότι τα campers κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία 2 στην Ιωνία εθνική οδό, η οποία εκμεταλλεύεται το τμήμα της εθνικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης μέχρι τη Λαμία, καθώς και στην Αττική οδό) μού έδωσε και συμπλήρωσα ένα έντυπο με τα στοιχεία μου, γράφοντας από κάτω τα παράπονά μου προς την εταιρία, πράγμα το οποίο και έπραξα.

Πολύ σύντομα, η εταιρία μού έστειλε επιστολή, στην οποία αφού πρώτα με ευχαριστούν ευγενικά για τον κόπο που έκανα να επικοινωνήσω μαζί τους, στη συνέχεια επισυνάπτουν πίνακα κατηγοριοποίησης των οχημάτων με τα κριτήριά της σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε η εταιρία με το ελληνικό δημόσιο και κυρώθηκε με τον 3605/2007 νόμο του κράτους.
Στη συνέχεια αναφέρουν ότι η άρνηση καταβολής διοδίων συνιστά παράβαση αυτού του νόμου, επιτρέποντας έτσι στην παραχωρησιούχο εταιρία  να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες για την προάσπιση των συμφερόντων της, και με «παρακαλούν» να μεταβώ σε έναν από τους σταθμούς τους και να καταβάλω το οφειλόμενο ποσό. Σαφώς, τους ανταπάντησα με e-mail, και παραθέτω αυτή την επιστολή μου.

Προς: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
Υπ' όψιν : Δημήτρη Δραζίνου & Εβελίνας Κωνσταντέλλου
Θέμα: Απάντηση στην επιστολή σας με αρ. πρωτ. TL_CS_796/09.08.2010

Κύριοι,
Στην ως άνω αναφερόμενη επιστολή σας-απάντηση στο έντυπο που συμπλήρωσα, αρνούμενος να πληρώσω το ποσό τελών διοδίων που έχετε καθορίσει για τον τύπο του οχήματός μου, απλά αναφέρετε τη σύμβαση της εταιρίας σας.

Σας στέλνω, λοιπόν, την παρούσα, για να σας εκφράσω άλλη μια φορά τη θέση μου: Το να ζητάτε από ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό τετράτροχο αυτοκίνητο μήκους πέντε μέτρων, να πληρώνει στους σταθμούς σας το ίδιο ποσό τέλους διοδίων με μια νταλίκα με πέντε έως οκτώ άξονες, επειδή και μόνον διαθέτει υπερκατασκευή που υπερβαίνει το όριο ύψους των 2,20 μέτρων (που εσείς θεσπίσατε), είναι εντελώς παράλογο και εκτός κάθε ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Σας ενημερώνω δε, ότι αυτή η κατηγοριοποίηση για πληρωμή διοδίων τελών ίσχυε και στην Αττική οδό στο ξεκίνημά της, άλλαξε, όμως, αφού η εταιρία Αττική Οδός κατανόησε το παράλογο της υπερβολικής χρέωσης αυτής της κατηγορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία απλά είναι ψηλότερα λόγω της χρήσης για την οποία προορίζονται. Την ίδια κατηγοριοποίηση τελών ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο και η εταιρία που εκμεταλλεύεται το τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας  (έχω στα χέρια μου τις βεβαιώσεις των χρεώσεων).

Και μένετε μόνον εσείς και η άλλη εταιρία της Αθηνών-Πατρών, να επιμένετε να εισπράττετε από  τα υπερυψωμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, μήκους από 4,5 μέχρι 7 μέτρα, τα ίδια τέλη με τα πούλμαν και σε κάποιους σταθμούς με τις 5-8αξονικές νταλίκες.

Δεν ανήκω σε εκείνους που αρνούνται παντελώς την καταβολή διοδίων, θα συνεχίσω, όμως, να αρνούμαι, να πληρώνω το υπερβολικό  τίμημα που ζητάτε εσείς βάση της σύμβασής σας, και εφόσον δεν μου δίνεται η ευκαιρία άλλης διαμαρτυρίας θα σηκώνω τη μπάρα και θα περνάω χωρίς να πληρώνω, αφού και οι υπάλληλοί σας αρνούνται να εισπράξουν το αντίτιμο που τους προσφέρω, αυτό που πληρώνουν όλα τα 4άτροχα Ι.Χ αυτοκίνητα.

Κατόπιν τούτου, προτείνω να επανεξετάσετε την κατηγοριοποίηση των οχημάτων για πληρωμή διοδίων τελών και να συμφωνήσετε με εκείνη τόσο της Αττικής οδού, όσο και της εθνικής Αθηνών-Λαμίας.

Υ.Γ. Βεβαίως, εφ' όσον συμφωνείτε, δεν έχω καμία αντίρρηση να καταβάλλω στην εταιρία σας το αντίτιμο που αρνήθηκαν να εισπράξουν οι υπάλληλοί σας, δηλαδή της κατηγορίας 2, που ανήκουν τα οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και ύψος μέχρι 2,20 μέτρα.

Με εκτίμηση
Χαράλαμπος Κωνσταντάτος

Λίγα σχόλια από τον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

Αγαπητέ Μπάμπη,

Μου κάνει, κατ' αρχάς, εντύπωση που αναρωτιέσαι ακόμη γιατί και πώς συμβαίνουν ορισμένα πράγματα στη χώρα μας. Το καθεστώς των διοδίων στους εθνικούς και άλλους (π.χ. Κόρινθος-Πάτρα) ελληνικούς δρόμους είναι γνωστό, όπως γνωστή είναι και η προχειρότητα με την οποία σημαντικά δημόσια έργα κοινής ωφελείας παραχωρούνται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες από το ελληνικό δημόσιο σε ιδιώτες, αφού πρώτα τα καταστήσουν με την κακή διαχείρισή τους προβληματικά. Διότι κανείς από τους διαχειριστές της εξουσίας δεν σκέφτηκε, προτού υπογράψει μια σύμβαση παραχώρησης, και ουδείς, πολύ περισσότερο, από τους χρήστες ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τους όρους της. Ο καυγάς γίνεται άλλωστε πάντοτε για το "πάπλωμα" και αυτό το γνωρίζουν τόσο αυτοί που παραχωρούν ένα δημόσιο έργο όσο και αυτοί οι οποίοι το αποδέχονται.

Η απαντητική επιστολή της Αττικής Οδού. Αναφερόμενος στην παρατήρησή σου για την ορθολογική αντιμετώπιση των campers εκ μέρους της Αττικής Οδού, και προς άρσιν τυχόν παρανοήσεων, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι η μετάταξη των αυτοκινήτων αυτών από την κατηγορία των φορτηγών (6.50 ευρώ) στην κατηγορία των κοινών ι.χ. αυτοκινήτων (2.70 ευρώ), επετεύχθη χάρις σε έγγραφο αίτημά μου, τον Φεβρουάριο του 2006, προς την "Αττικές Διαδρομές Α.Ε.", το οποίο απαντήθηκε με την από 17 Μαρτίου 2006 και αρ. πρωτοκ. ΑΔ/ΒΧ/βτ/Φ27/Χ4158 επιστολή της εταιρείας αυτής (υπεύθυνη κυρία Βασιλεία Τομπολίδου), η οποία έκρινε σαν βάσιμο και δικαιολογημένο το αίτημά μου, εντάσσοντας έκτοτε όλα τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ανεξαρτήτως ύψους, στην κατηγορία οχημάτων 4 (επισυνάπτω φωτογραφία της επιστολής).

Εξ άλλου, στις 13 Ιουλίου 2009 απευθύνθηκα με επιστολή μου προς την "Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε." (διόδια Ελευσίνας και Κορίνθου), διαμαρτυρόμενος, ακριβώς όπως έκανες εσύ, για την κατάταξη των campers στην Γ΄κατηγορία αντί της κατηγορίας Δ΄. Η απάντησή τους (επιστολή 20.7.2009, αρ. πρωτοκ. ΟΤΗ/CMPL/KN/9958, υπεύθυνη κυρία Κ. Νασούλη) ήταν ότι η "Ολυμπία Οδός" λειτουργεί βάσει διαφορετικής σύμβασης παραχώρησης στην οποία προβλέπεται διαφορετικός τρόπος κατηγοριοποίησης οχημάτων (επισυνάπτω φωτογραφία της επιστολής).

Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες δηλαδή αγαπητέ Μπάμπη. Γι' αυτό κι' εμείς (το Κίνημα για την κατάργηση όλων των διοδίων εννοώ), αφ' ενός μεν επειδή δεν μπορούμε να βρούμε πλέον άκρη με τις ιδιωτικές αυτές εταιρείες, οι οποίες στο μέλλον θα βάλουν σταθμούς διοδίων ακόμη και μπροστά στις πόρτες των σπιτιών και των γραφείων μας, αφ' ετέρου γιατί θεωρούμε ότι η αέναη είσπραξη διοδίων, για δρόμους οι οποίοι έχουν χιλιοπληρωθεί μέσω της φορολογίας των καυσίμων και των τελών κυκλοφορίας όλες αυτές τις δεκαετίες, έχει καταντήσει αηδία, αποφασίσαμε να σηκώνουμε τις μπάρες και να περνάμε ελεύθερα χωρίς να πληρώνουμε καθόλου διόδια. Δεν μπορώ να σου επιβάλλω να κάνεις το ίδιο κι' εσύ, θα σου το συνιστούσα όμως ανεπιφύλακτα. Θα είναι ξέρεις πολύ πιο εύκολο στο τέλος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό αν είμαστε πολλοί και ενωμένοι, παρά αν ο καθένας ενεργεί μεμονωμένα.

Δεν σου κρύβω ότι κρατάω μια διαφορετική στάση στα διόδια της Αττικής Οδού, τα οποία πληρώνω κανονικά. Και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό το κάνω, κυρίως, επειδή με "υποχρέωσε" ο άμεσος και σωστός τρόπος με τον οποίον οι υπεύθυνοι της εταιρείας αυτής απάντησαν και δέχθηκαν το αίτημά μου για την μείωση των τελών από 6.50 σε 2.70 ευρώ. Πολλές φορές δεν είναι βλέπεις τι και γιατί ζητάς κάτι, αλλά και πώς το ζητάς.