Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σταγόνα Αγάπης του "Ναυτίλου" και των "Γιατρών του Κόσμου" στα Ψαρά.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Μουσική επένδυση : Γιώργος Ρήγος.

Ο οικισμός των Ψαρών σε μια ανάπαυλα της βροχής.Ο "Ναυτίλος" πήρε φόρα με τις Αποστολές και δεν λέει να σταματήσει! Σε μια εποχή που όλα έχουν τελματώσει και οι σύλλογοι, όπως άλλωστε και οι επιχειρήσεις, πνέουν τα λοίσθια, τα μέλη του "Ναυτίλου" πραγματοποιούν τη μία Αποστολή μετά την άλλη! Βρήκαν τον τρόπο να εξασφαλίζουν χορηγίες, με τη βοήθεια κάποιων μελών του συλλόγου, όπως ο Κώστας Λαζόπουλος, και σε συνδυασμό με την καλή "χημεία" που υπάρχει μεταξύ τους δεν έχουν αφήσει νησί για νησί που να μην του προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το Ιατρείο και τα σχολεία του! Ειδικά γι' αυτή τη χρονιά το Δ.Σ. του "Ναυτίλου" έχει προγραμματίσει τρεις Αποστολές Αγάπης - "σταγόνες αγάπης" τις αποκαλούν πλέον τα μέλη του συλλόγου - σε τρία απομακρυσμένα και ξεχασμένα νησιά του Αιγαίου. Τα Ψαρά, την Κάσο και το Καστελλόριζο. Η πρώτη ολοκληρώθηκε ήδη, με την συνδρομή των "Γιατρών του Κόσμου", με πολλούς χορηγούς και με μεγάλη επιτυχία.

Δυναμική η παρουσία του Ναυτίλου και των χορηγών του στην Αποστολή στα Ψαρά. Έφυγα για τη Χίο με το "Αριάδνη", της "Hellenic Seaways", ελέω μιας θρόμβωσης στο αριστερό μου πόδι που μου στέρησε τη χαρά της επιβίβασής μου σε ένα από τα έξι φουσκωτά του "Ναυτίλου" που μετείχαν στην Αποστολή. Ο γιατρός μου, αφού είδε ότι δεν μπορούσε να μου αλλάξει τα μυαλά, με συμβούλευσε να κάνω με θρησκευτική ευλάβεια τις αντιθρομβωτικές ενέσεις και να προσέχω να μην τραυματιστώ. Για ευνόητους λόγους, φυσικά. Από τη Χίο πέρασα την άλλη μέρα στα Ψαρά με το καραβάκι που εκτελεί το καθημερινό δρομολόγιο που συνδέει το νησί της μαστίχας με το νησί των μπουρλοτιέρηδων. Βράδυ έφθασα στο νησί του παπα Νικόλα και έπεσα, αμέσως σχεδόν, στην αγκαλιά του Μορφέα. Νοστάλγησα το αυτοκινούμενο, για να πω την αλήθεια, καθώς, μέχρι να ζεσταθεί το παγωμένο δωμάτιο, ξημέρωσε.

Η εκπληκτική Δημοτική Βιβλιοθήκη έγινε... οδοντιατρείο για τις ανάγκες της Αποστολής.Το άλλο πρωί τράβηξα μερικά πλάνα του οικισμού, μέχρι να αρχίσει η σχολική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Τόσους μαθητές, για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα να δω! Θαρρείς και ο εορτασμός αυτός παίρνει πάντως άλλες διαστάσεις εδώ, ανάλογες με αυτές που ταιριάζουν στους ηρωϊκούς υπερασπιστές αυτού του νησιού. Προηγήθηκε παρέλαση όλων των σχολικών βαθμίδων, με πρώτα τα μικρά του νηπιαγωγείου, κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί.

Το σκάφος του Κώστα Λαζόπουλου. Η ναυαρχίδα του Ναυτίλου. Ο ουρανός κρατιόταν εν τω μεταξύ με το ζόρι, μέχρι να τελειώσει ο εορτασμός, και ξέσπασε σε κλάματα όταν μπήκαν στο λιμάνι τα έξι φουσκωτά των μελών του "Ναυτίλου". Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν σταμάτησε λεπτό σχεδόν να βρέχει, καθ' όλη την διάρκεια των τεσσάρων ημερών που έμειναν τα μέλη της Αποστολής στα Ψαρά!

Τρεις γιατροί του Κόσμου ήρθαν με τα φουσκωτά των μελών του "Ναυτίλου" από το Λαύριο. Ο οδοντίατρος και Πρόεδρός τους Νικήτας Κανάκης, ο ορθοπεδικός Αλέξανδρος Σουβαντζής και ο παιδίατρος Γιώργος Τομαράς. Σ' αυτούς προσετέθησαν οι οδοντίατροι και μέλη του "Ναυτίλου", Παναγιώτης και Άννυ Καραμεσίνη, ενώ ο Βαγγέλης Τρίκας έκανε μια παράκαμψη μερικών ναυτικών μιλίων για να παραλάβει από την Βολισσό της Χίου τον γαστρεντερολόγο Νίκο Παντελάρο, την παθολόγο Ελένη Δουμάκη και τη νοσηλεύτρια Ευγενία Σπύρου. Σ' αυτή την ιατρική dream team προσετέθη και ο γιατρός του νησιού Αντώνης Ρούσσος. Έτσι, για πρώτη φορά οι Ψαριανοί είδαν τόσους γιατρούς ειδικοτήτων που δεν πίστευαν στα μάτια τους! Τους τίμησαν βεβαίως δεόντως, σχηματίζοντας ουρές έξω από τα "πολεμικά νοσοκομεία" της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Ιατρείου.

Τα μέλη του Ναυτίλου, οι χορηγοί και τα είδη πρώτης ανάγκης για τα σχολεία, το Ιατρείο, τον Δήμο και το Λιμεναρχείο των Ψαρών.Τα έξι φουσκωτά σκάφη εκτέλεσαν χρέη... νταλίκας, αυτή τη φορά, αφού οι καμπίνες και τα ταμπούκια τους ήταν γεμάτα με τα είδη πρώτης ανάγκης για τα σχολεία, το Ιατρείο, τον Δήμο και τον Λιμενικό Σταθμό των Ψαρών. Ξεφορτώθηκαν όλα στο ντόκο και μεταφέρθηκαν με ένα φορτηγάκι στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού, ένα εξαιρετικό, σύγχρονο κτίριο, όπου ο Δήμαρχος, παρουσία των μαθητών και πολλών κατοίκων του νησιού, τα παρέλαβε, υπεδέχθη τα μέλη του "Ναυτίλου" και τους γιατρούς της Αποστολής και τους παρέδωσε τιμητικές πλακέτες και την σημαία του νησιού.

Το "Ψαρά Glory" που εκτελεί την καθημερινή σύνδεση των Ψαρών με τη Χίο. Εν τω μεταξύ η εκπληκτική Δημοτική Βιβλιοθήκη των Ψαρών, που μας άφησε όλους άφωνους, μετετράπη σε νοσοκομείο "εκστρατείας", με τους οδοντιάτρους, τον ορθοπεδικό και τον παιδίατρο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Ψαριανούς κάθε ηλικίας. Και ενώ την πρώτη μέρα η προσέλευση ήταν σχετικώς περιορισμένη - προφανώς λόγω της αμηχανίας των κατοίκων στη θέα τόσων γιατρών - τις επόμενες τρεις ημέρες, στη Βιβλιοθήκη ειδικώς, σημειώθηκε το αδιαχώρητο, με τις ουρές να φθάνουν μέχρι την είσοδο! Την τιμητική του είχε το ζεύγος Παναγιώτη και Άννυς Καραμεσίνη. Και οι δύο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερους από 100 Ψαριανούς, πραγματοποιώντας εξαγωγές δοντιών, σφραγίσματα, καθαρισμούς, φθοριώσεις και προληπτικούς ελέγχους, ενώ η κόρη τους, κρατώντας ένα φακό, εκτελούσε χρέη... οδοντιατρικού προβολέα! Ήταν χαρακτηριστικό ότι ο Ισίδωρος Στεφάνου έβαζε συνεχώς κρύες... κομπρέσσες στη φορητή οδοντιατρική μονάδα που είχε κυριολεκτικώς ανάψει!

Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όσο για τον ορθοπεδικό Αλέξανδρο Σουβαντζή; Αυτός πήρε τους δρόμους και επισκέφτηκε, κατ' οίκον, ηλικιωμένους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, εισπράττοντας τα ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη τους. Ο Αντώνης Ρούσσος είχε αρκετά σοβαρή δουλειά να κάνει, το πρωί της 26ης Μαρτίου, αφού κλήθηκε να προπονηθεί στην... σταυροβελονιά κάνοντας 12 ράμματα στην πλάτη μου! Πώς έγινε αυτός ο τραυματισμός δεν θα σας πω γιατί, ούτως ή άλλως, δεν θα το πιστέψετε. Ήταν που μου συνέστησε ο γιατρός μου να μην τραυματιστώ...

Το πρόγραμμα πάντως περιελάμβανε λουκουμάδες και μεγάλο φαγοπότι, με υπέροχα καλομαγειρεμένα φαγητά, προσφορά του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου των γυναικών, επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο αρχαιολογικό πάρκο των Ψαρών. Και όλα αυτά ανάμεσα σε μικρά διαλείμματα βροχής...

Τα σπιτάλια - λοιμοκαθαρτήριο άλλοτε - λειτουργούν σήμερα σαν εστιατόριο.Το πρωί της Κυριακής 29 Μαρτίου ο Βαγγέλης Τρίκας απέπλευσε πρώτος, με προορισμό την Βολισσό, προκειμένου να επιστρέψει τους δύο γιατρούς και τη νοσηλεύτρια στη βάση τους. Μέχρι βέβαια να καταφέρει να φουλάρει τις μηχανές του σκάφους του, παιδεύτηκε πάνω από μισή ώρα προσπαθώντας μέσα σε καταρρακτώδη βροχή να σηκώσει την άγκυρά του που είχε γίνει μαλλιά κουβάρια με τα σχοινιά και τις άγκυρες των ψαροκάϊκων!

Ανάλογη τύχη είχαν και τα άλλα πέντε φουσκωτά που... κατάφεραν τελικώς να αποπλεύσουν με μία ώρα καθυστέρηση. Τα μάτια μου υγράνθηκαν όταν τα είδα να χάνονται πίσω από τον λιμενοβραχίονα...

Πότε βράδιασε παπα Νικόλα μου; Χρωστούσα πάντως μία επίσκεψη σε ένα καλό φίλο που έφυγε, προτού αφήσω πίσω μου τα Ψαρά. Κάθισα κάμποση ώρα στο μαρμάρινο προσκέφαλό του και μίλησα μαζί του. Ήταν πάντα ιδιαίτερα ομιλητικός μαζί μου. Αυτή τη φορά όμως δεν άπλωσε τα δουλεμένα από τα δίχτυα χέρια του να με αγκαλιάσει και να μου πει : "Σ' αγαπώ βρε εσένα γιατί είσαι επαναστάτης και μου μοιάζεις...". Απεναντί μου έστεκε μόνο η φωτογραφία του, που με κοιτούσε, θαρρείς, χαμογελώντας. "Πότε βράδιασε" παπα Νικόλα μου;

Ευχαριστώ την εταιρεία "HELLENIC SEAWAYS" για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς μου προς και από το λιμάνι της Χίου, την κόρη του παπα Νικόλα Μαργαρίτα, τα μέλη του "Ναυτίλου" για την συγκίνηση που μου χάρισαν, τους "Γιατρούς του Κόσμου", που επιβεβαίωσαν με τις πράξεις τους πως οι Αξίες δεν αγοράζονται με χρήματα και τον παπα Νικόλα για την ωραία "συζήτηση"... http://www.ribandsea.com/face/216-2009-11-30-19-59-03

http://www.ribandsea.com/face/110-2009-05-12-18-27-41

Ο "Ναυτίλος", μέσω των χορηγών του, μετέφερε στα Ψαρά και προσέφερε τα κάτωθι είδη πρώτης ανάγκης για τα σχολεία, το Ιατρείο, τον Δήμο και το Λιμεναρχείο του νησιού.
•  Φάρμακα, φαρμακευτικά υλικά, ασύρματο τηλέφωνο, λάμπες και φακούς έκτακτης ανάγκης  για το Αγροτικό Ιατρείο.
•  Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (συσκευή τηλεόρασης 40 ιντσών, προτζέκτορα και οθόνη προβολής, ηλεκτρονικοί υπολογιστές τύπου desktop, φωτοτυπικό μηχάνημα, έγχρωμος laser εκτυπωτής, κάμερες υπολογιστών κλπ), πίνακες  μαρκαδόρου και αναλώσιμα για το Σχολείο του νησιού.
•  Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (ηλεκτρονικοί υπολογιστές τύπου laptop, laser εκτυπωτής κλπ) και αναλώσιμα για τις ανάγκες του Δημαρχείου.
•  Αναλώσιμα και χαρτικά για το Λιμεναρχείο του νησιού.
•  Ηλεκτροκαρδιογράφο για το Αγροτικό Ιατρείο του νησιού, σε είδική τιμή που επιτεύχθηκε από τους «Γιατρούς του Κόσμου» και εξοφλήθηκε από τα μέλη της Λέσχης «ΝΑΥΤΙΛΟΥ».

Οι χορηγοί της Αποστολής.

JOTUN Hellas: Χορηγός καυσίμων, κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης των σκαφών.
Πλαίσιο: Προσφορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αναλώσιμα και χαρτικά είδη.
Κωτσόβολος: Προσφορά εξοπλισμού γραφείου .
Λέντζος Λάμπες: Είδη φωτισμού (150 φακούς, φαναράκια).
SADENT SA:  Οδοντιατρικό υλικό για τα Δωρεάν Ιατρεία.
Ελιν: Έκπτωση στην τιμή των καυσίμων σε πρατήρια της εταιρείας.
Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.: Οδοντιατρικό υλικό για τα Δωρέαν Ιατρεία.

Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε. : Οδοντιατρικό υλικό για τα δωρεάν Ιατρεία.
Σύγχρονος Ασκληπιός : Φάρμακα και αναλώσιμα υλικά Ιατρείου.
Panasonic : Προσφορά εξοπλισμού γραφείου.

Δείτε και την αναφορά του Alpha στην Αποστολή του "Ναυτίλου" στα Ψαρά.