Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Για δε ρε κάτι συμπτώσεις!

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Προχθές το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απεφάνθη ότι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία 3 εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15.07.2016 στην Τουρκία. Όμοια ήταν και η προς αυτό πρόταση της Εισαγγελέως. Το αιτιολογικό: «αν εκδοθούν, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η ζωής τους».

Χθες, όμως, το αυτό  Συμβούλιο, συγκροτούμενο από άλλους δικαστές,  απεφάνθη ότι πρέπει να εκδοθούν 3 εκ των υπολοίπων 5, των οποίων εκκρεμούσαν οι αιτήσεις κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Ασύλου. Δεν μάθαμε ποία ήταν η εισαγγελική πρόταση. Οι 3 προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, καθ’ ο δικαιούνται.

Μετ’ ου πολύ, ερωτηθείς σχετικώς ο γκιαούρης [κατά Κουρτουμλούς] Τζανακόπουλος, απάντησε ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν χορηγεί άσυλο σε πραξικοπηματίες», αλλά σέβεται τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, απεφάνθη ότι οι 8 είναι πραξικοπηματίες είναι μία λεπτομέρεια.

Κι’ άλλη λεπτομέρεια: ο εισαγγελέας είναι κατά το Σύνταγμα δικαστικός λειτουργός απολαύων ανεξαρτησίας, όπως και οι δικαστές, και δεν δεσμεύεται από τη γνώμη ιεραρχικώς ανώτερού του εισαγγελέως, υποχρεούμενος απλώς να εκτελεί τις εντολές τού ανωτέρου του. Έτσι, π.χ. μπορεί ο ανώτερος εισαγγελέας να δώσει εντολή στον υφιστάμενό του να ασκήσει ένα ένδικο μέσο ή να προβεί σε κάποια άλλη ενέργεια, την οποίαν αυτός οφείλει να εκτελέσει, αλλά ο ίδιος μπορεί κατά την εξέταση του ενδίκου μέσου να εκφέρει επί της ουσίας άποψη διαφορετική από εκείνη που εξέφερε ο προϊστάμενός του, όταν τον διέταξε να ασκήσει το ένδικο μέσο. Και μία ακόμη λεπτομέρεια: ο εισαγγελέας εκπροσωπεί την Πολιτεία, δηλαδή τον ελληνικό λαό, και όχι την κυβέρνηση. Όλα αυτά εντελώς θεωρητικά, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους. Αν, τώρα, η κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος χαρακτηρίζοντας τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ως πραξικοπηματίες, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, καθότι η ελληνική Δικαιοσύνη, ως γνωστόν, δεν χειραγωγείται ούτε ποδηγετείται.

Μετ’ ου πολύ και πάλι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών άσκησε έφεση κατά της προχθεσινής απόφασης του Συμβουλίου, με την οποίαν είχε γίνει δεκτή η αίτηση των πρώτων 3 εκ των 8, να μην εκδοθούν. Έτσι, την τύχη και των 6 θα κρίνει ο Άρειος Πάγος.
    
Αν δεν ησκείτο έφεση κατά της ευνοϊκής για τους πρώτους 3 απόφασης, αυτοί δεν θα εκδίδονταν. Στην περίπτωση αυτή, όμως, ήταν ενδεχόμενο να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος ότι οι άλλοι 3 θα εκδοθούν, οπότε 3 θα εκδίδονταν και 3 δεν θα εκδίδονταν, όπερ σόλοικον.
    
Απομένουν 2. Αν το Συμβούλιο κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους, θα ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών. Αν τις απορρίψει, θα προσφύγουν και αυτοί στον Άρειο Πάγο, οπότε η τύχη και των 8 θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο.   
    
Την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος η γκιαούρισα [κατά Κουρτουμλούς]  Γεροβασίλη είχε δηλώσει:
      
«Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπ' όψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».
    
Άρα, η κυβέρνηση είναι συνεπής, για μία έστω φορά: οι 8 είναι πραξικοπηματίες και η κυβέρνηση δεν χορηγεί άσυλο σε πραξικοπηματίες. Αν το χορηγήσει η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να σεβασθεί τη δικαστική απόφαση, μολονότι οι 8 είναι πραξικοπηματίες.
    
Εκείνα τα 15.000 παιδάκια τελικά εξωπετάχθηκαν από τους παιδικούς σταθμούς και τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν σωστά ελλείψει νοσηλευτών, επειδή το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά; Το λέω, διότι θυμάμαι ότι η γκιαούρισα Γεροβασίλη είχε πει ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες είναι δεσμευτική, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται. Άρα, δεν είναι σεβαστές. Ας θυμηθούμε το αγλάϊσμα της 27.10.2016:   

«Το ΣτΕ - με οριακή πλειοψηφία - έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
- έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
- έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
- έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.
Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
 Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
- Στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
- Εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
- Στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

- Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό - σύμφωνα με τη δική του νομολογία - καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Και επειδή οι δικαστικές αποφάσεις κάποτε θα πρέπει και σ’ αυτή τη χώρα όχι απλώς να είναι δεσμευτικές, αλλά να γίνονται και σεβαστές, οι 8, ως φαίνεται, θα εκδοθούν. Η κυβέρνηση των γκιαούρηδων έχει νίψει τας χείρας της, καθότι το πρώτιστο μέλημα παντός δημοκράτη είναι να τηρεί τις δημοκρατικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. Όχι όπως στη Σουηδία και σε άλλες χώρες της ΕΕ που έδωσαν άσυλο σε πραξικοπηματίες ή φίλα διακείμενους προς αυτούς. Και ως γνωστόν, η τήρηση υποσχέσεων, ιδεών, εξαγγελιών και αρχών δεν συνιστά δημοκρατική αρχή.
    
Ο Σουλτάνος θα τρίβει τα χέρια του μόλις υποδεχθεί τους 8.  Σιγά μην του την έβγαιναν οι γκιαούρηδες. Και μάλιστα οι αριστεροί, που για να κρατήσουν την καρέκλα είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν μετά την ιδεολογία [λέμε και καμμιά μ…] ακόμη και τη μάνα τους.