Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Mission accomplished και πρώτη φορά αριστερά νομικά!

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

i.avgiΜέλη, λοιπόν, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα τραπεζικά δάνεια στα ΜΜΕ μάς ενημέρωσαν ότι δεν προέκυψαν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα. Συμπέρασμα: η διαπλοκή εντοπίζεται πλέον μεταξύ τραπεζιτών και εκδοτών/καναλαρχών/ραδιοφωνατζήδων. Ουδείς πολιτικός παρενέβη ποτέ υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης διαπλεκόμενης πλευράς. Έπαιζαν μπάλα μόνοι τους οι ΜΜΕτζήδες με τους τραπεζίτες. Παράδειγμα: θα σου δώσω δάνειο, αν υποστηρίξεις το τάδε κώμα, ή δεν θα σου δώσω δάνειο, αν δεν ξεπατώσεις τον τάδε υπουργό. Άλλο παράδειγμα: ουδέποτε πολιτικός παρενέβη υπέρ ή κατά εκδότου τινός. http://taxalia.blogspot.gr/2012/01/blog-post_5853.html

Το καλλιτερότερο [α ρε Μαλβίνα αθάνατη], όμως, είναι το ακόλουθο: μας είπαν ο ένας μετά τον άλλον ότι απόκειται στον εισαγγελέα να αποφανθεί, αν εντοπίζονται ποινικώς αξιόλογες συμπεριφορές. Δηλαδή η Βουλή ασχολήθηκε επί μήνες με κάτι, για το οποίο δεν είχε αρμοδιότητα;

Για να δούμε:
 
«H Oλoμέλεια της Boυλής μπoρεί να συνιστά εξεταστικές επιτρoπές….για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιoυ ενδιαφέρoντoς» [άρθρο 144§1 του Κανονισμού της Βουλής]. Ασφαλώς δε το ζήτημα της διαπλοκής ΜΜΕ/πολιτικών είναι δημοσίου ενδιαφέροντος. Όταν π.χ. ο Καραμανλής μίλησε για 5 νταβατζήδες που διαφεντεύουν τη χώρα, ασφαλώς και δεν εννοούσε ότι οι νταβατζήδες έπαιρναν παράνομα δάνεια από τις τράπεζες με κίνδυνο να φαλίρουν οι τράπεζες. Έτσι, η Επιτροπή συνεστήθη για τον έλεγχο των δανείων των ΜΜΕ, αφού ήδη με το άρθρο …………… ν.  ……… τα δάνεια στα κώματα έχει απαγορευθεί να προκαλούν το δημόσιο ενδιαφέρον ως εκφεύγοντα της ποινικής δικαιοδοσίας της Δικαιοσύνης.
    
Έτσι, παρακολούθησα και εγώ μερικές πτυχές της ανάκρισης που διεξήχθη από την εν λόγω Επιτροπή, αφού :   

«1. Oι εξεταστικές επιτρoπές έχoυν όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών, και ενεργoύν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τoυς, έρευνα για την επίτευξη τoυ σκoπoύ για τoν oπoίo συστάθηκαν…» [ άρθρο 145 Κανονισμού], το δε ανακριτικό τους έργο διεξάγεται δημοσίως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις ανακρίσεις στη Δικαιοσύνη.

«1. H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες αρχές, διoικήσεις νoμικών πρoσώπων δημόσιoυ και ιδιωτικoύ δικαίoυ, καθώς και από τoυς πoλίτες, με τoυς όρoυς των επόμενων διατάξεων τoυ κεφαλαίoυ αυτoύ. 2. H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί να πρoσκoμιστoύν δημόσια και άλλα έγγραφα πoυ υπάρχoυν στα αρχεία τoυ Kράτoυς. …… 4. O Yπoυργός έχει υπoχρέωση να πρoσκoμίζει τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των εγγράφων πoυ τoυ ζήτησε η επιτρoπή…..» [άρθρο 146 Κανονισμού].Επίσης
 
«1. H επιτρoπή έχει δικαίωμα να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτoψία ή να διατάσσει πραγματoγνωμoσύνη με τoυς όρoυς και τις διατυπώσεις πoυ πρoβλέπoνται από τις διατάξεις τoυ Kώδικα Πoινικής Δικoνoμίας. 2. Oι κλήσεις των μαρτύρων και τα εντάλματα βίαιης πρoσαγωγής τoυς υπoγράφoνται από τoν Πρόεδρo της επιτρoπής ή, κατά τις περιστάσεις, από τoν εντεταλμένo την ενέργεια oρισμένης έρευνας και διαβιβάζoνται στoν εισαγγελέα με την επιμέλεια τoυ oπoίoυ και εκτελoύνται. …» [άρθρο 146].

Και ενώ η Επιτροπή έχει όσες εξουσίες έχει ένας εισαγγελέας και ένας ανακριτής, …………εδώ σταματάω να γράφω, διότι μόλις άκουσα ότι κατόπιν συναντήσεως του υπουργού Νίκου Παππά με τον Σταύρο Ψυχάρη αναλαμβάνει Πρόεδρος του ΔΟΛ το παλαιό στέλεχος του ΔΟΛ κ. Μουλόπουλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Αυγής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ήταν το δημοσίου ενδιαφέροντος ζήτημα. Πώς Θα καπελώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΔΟΛ. Όλη η φασαρία με την Εξεταστική ήταν να εκτεθούν οι ΜΜΕτζήδες με επηρμένες μεγαλοστομίες τύπου «έπαιρνα δάνεια με εξασφάλιση αέρα», ώστε να εξαναστεί το πόπολο kαι να ζητήσει την κεφαλή του ΔΟΛ επί τω πίνακι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό κατάλαβα εγώ από την εν λόγω Εξεταστική και το πόρ[δ]ισμά της. Το λέω σε σας εκεί του Makpress.blogspot.com που όλο ρωτάτε τί κατάλαβα από το πόρισμα.