Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ιδού τί υπέγραψεν ο αγγλομαθής peanut.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

peanutΌλοι οι αναλήτες ανέπεμψαν ύμνους για τη φοβερή οργάνωση της συνάντησης, αλλά και την ίδια τη συνάντηση τού συζύγου της Μαρέβαςμε τον Σουλτάνο.

Τα κυριότερα: 1] υπόκλιση του ραγιά Γεραπετρίτη στον Σουλτάνο, 2] φωτογραφία πρωθυπουργού και Σουλτάνου με τον πίνατ, 3] τόσο θερμή χειραψία Σουλτάνου με πρωθυπουργό τής Ελλάδος δεν έχει ξαναγίνει, 4] μήνες επεξεργάζονταν υπουργοί και στελέχη τα φοβερά κείμενα [15 μνημόνια συνεργασίας] που υπέγραψαν οι 2 αντιπροσωπείες, 5] καθυστέρησε ο υπηρέτης του Σουλτάνου να τραβήξει την καρέκλα, καθώς ο Σουλτάνος σηκωνόταν μετά την υπογραφή κάποιου εγγράφου.

Διάβασα τη διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023 και κατάλαβα τί πομφόλυγες μας πάσαραν για μία ακόμη φορά. Οι τελευταίες παράγραφοι τα λένε όλα.

«Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη. Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Τουρκική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την
ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο».

Εμένα 2 πράγματα με εντυπωσίασαν, τα οποία προβλήθηκαν άπαξ επί 5΄΄ έκαστο. Πρώτον: το θάρρος κάποιου, Κύπριου προφανώς αδελφού, που στήθηκε έξω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξη του Σουλτάνου τυλιγμένος με τη σημαία τής Κυπριακής Δημοκρατίας, για να απομακρυνθεί εν ριπή οφθαλμού από τους φρουρούς της τάξης, για να μην προσβληθεί ο Σουλτάνος.

Δεύτερον: η άνετη παρουσία τού Κύπριου την καταγωγή υπουργού Ναυτιλίας Στυλιανίδη σε τραπέζι συνεργασίας με Τούρκους ομολόγους του. Ίσως επειδή ήταν εκ των υποστηρικτών τού σχεδίου Ανάν για την πατρίδα του, το 40% της οποίας κατέχουν στρατεύματα των συνομιλητών του. [Το «βόρειο κρατίδιο» που μας είπε ο σύζυγος του Τάιλερ].

Σώτος