Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ιμάμ Αχμέτ. Το καταγγελτικό παράπονο ενός Έλληνα Πομάκου της Ξάνθης.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και εκδότης της πομακικής εφημερίδας "Ζαγάλισα", Ιμάμ Αχμέτ. Ο Ιμάμ Αχμέτ είναι Έλληνας Πομάκος, γεννημένος το 1955 στο χωριό Θέρμες του νομού Ξάνθης. Το 1969 τελείωσε το Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου ενώ το 1970 παρακολούθησε με επιτυχία το τελευταίο έτος του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής.

Το 1975 αποφοίτησε από την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ).

Το 1975-6 υπηρέτησε τη θητεία του στον ελληνικό στρατό.

Το 1976 διορίστηκε δάσκαλος στο μειονοτικό σχολείο των Άνω Θερμών, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε και στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στα χωριά Σήμαντρα, Κύρνος, Θεοτόκος και Ρεύμα.

Είναι διευθυντής της πομακικής εφημερίδας "Ζαγάλισα" http://zagalisa.gr/ και πρόεδρος του "Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων".

Γνωρίζει άπταιστα πομακικά, ελληνικά, βουλγαρικά, τουρκικά, οθωμανικά, αραβικά και περσικά.

Τον συνάντησα στην Ξάνθη, κατά την διάρκεια του πρόσφατου οδοιπορικού μας στην όμορφη πόλη της Θράκης και τα Πομακοχώρια της, και συζήτησα μαζί του για τα προβλήματα και τις ανησυχίες του ίδιου και των Πομάκων που εκπροσωπεί.

Άνθρωπος που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους ο Αχμέτ, κατηγορεί ευθέως τους έλληνες πολιτικούς που μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις, προεκλογικώς, και τις ξεχνούν όταν εκλεγούν. Κατηγορεί ωστόσο ευθέως και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων, με την ελληνική Πολιτεία απλώς να... ξύνεται ωσεί παρούσα.

Ευχαριστούμε την "Hellenic Seaways" που μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδεύσουμε δωρεάν μέχρι την Καβάλα, αλλά και τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του πλοίου"Express Pegasus" για την ζεστή φιλοξενία τους.