Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σωτήρης Μαρκέτος. Έστησε με τα χέρια του και ιδίοις εξόδοις το Ναυτικό μουσείο στη Σάμη της Κεφαλονιάς!

Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sotiris.marketosΑντικρύζοντας το ταλέντο, την υπεράνθρωπη προσπάθεια και το εκπληκτικό αποτέλεσμα της 15χρονης δουλειάς του Σωτήρη Μαρκέτου, σε συνδυασμό με την απαξίωση που βίωσε απ' το Υπουργείο Απολίτιστων, συνειδητοποίησα, για άλλη μια φορά, πόσο απροστάτευτοι και κυνηγημένοι είναι οι πραγματικοί και ταλαντούχοι Έλληνες σ' αυτή τη χώρα.

Ο Σωτήρης Μαρκέτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σάμη της Κεφαλονιάς. Γιος ναυτικού, από πολύ μικρή ηλικία ένιωθε να τον συναρπάζει το μυστήριο της θάλασσας και η ναυπηγική τέχνη. Σε τόσο μεγάλο βαθμό που μόλις εννέα ετών κατασκεύασε μόνος του μια μικρή ξύλινη βαρκα (πριάρι), βάζοντας σαν πανιά τσουβάλια από αλεύρια! Ο στόχος του ήταν να φτάσει στην Ιθάκη! Ένας ψαράς της περιοχής τον ανακάλυψε, όμως, στο μέσο της διαδρομής και τον γύρισε άρον-άρον στο σπίτι του...

naftiko.mouseioΜε το πέρασμα των χρόνων και φτάνοντας στην εφηβεία, το πάθος του για τη ναυπηγική ολοένα και αυξανόταν. Όταν τέλειωσε το σχολείο, σπούδασε στην Βαλλιάννειο Επαγγελματική Σχολή στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Ήταν τόσο μεγάλο το ταλέντο του στο σχέδιο που οι καθηγητές του έστειλαν ένα δείγμα της δουλειάς του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Αγγλία, απ' όπου του πρότειναν να σπουδάσει εκεί με υποτροφεία, ναυπηγική. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του, δεν κατέστη ποτέ εφικτό και έτσι αποφάσισε να τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαρε σε πλοίο με την ειδικότητα του μηχανικού.
 
Υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια την ελληνική ναυτιλία. Βιώματα, εμπειρίες, ακραίες συνθήκες, ατελειώτες θάλασσες παράλληλα με έναν "έρωτα" που δεν σταμάτησε ποτέ να τον συνεπαίρνει. Στις άδειές του, θα τον πετύχαινες πάντοτε όλο και κάτι να σχεδίαζε, όλο και κάποια βάρκα να έφτιαχνε.

naftiko.mouseio2Προβληματιζόταν πολύ συχνά που ένας ναυτότοπος σαν τη γενέτειρά του, δεν είχε ναυτικό μουσείο. 'Ωσπου αποφάσισε αυτό τον προβληματισμό να τον μετουσιώσει σε δράση.

Μέσα σε δέκα χρόνια κατασκεύασε όλα τα σπουδαία σκάφη της παραδοσιακής ναυπηγικής και τους δώρισε "σπίτι" και "ζωή". Μια απλόχερη προσφορά του ίδιου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου του. Ίσως και ένα ξεπλήρωμα της ίδιας της ζωής...

Ευχαριστούμε την εταιρεία "IONION P. LINES" και τον κ. Μιχάλη Λιάτο.

https://nmsamis.gr/el/