Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μολόγα ρε! Θα κάνεις απολύσεις;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

Και ενώ, ως λαός της τελευταίας ώρας, όπως επεσήμανε και ο εντιμότατος κ. Σόιμπλε περιπαικτικώς, τρέχουμε για πολλοστή φορά την τελευταία στιγμή να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών, αν και τις έχουμε ασμένως αποδεχθεί, έχει αρχίσει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν ο Κούλης θα κάνει απολύσεις, σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. Εκεί εστιάζεται για μία ακόμη φορά η πολιτική διαμάχη. Αν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες, αντί να επιβληθούν νέοι φόροι.


Είχα γράψει παλαιότερα ότι η απόλυση, ίσως να μην μειώσει αισθητά τις δαπάνες, αφού στη μισθοδοσία θα προστεθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Είχα γράψει και κάτι άλλο όμως: αντί να γίνουν απολύσεις, γιατί δεν μειώνεται ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων στα € 500, όπως έγινε με τους ιδιωτικούς; Βέβαια θα βγουν οι δικαστικοί λειτουργοί, πρώτοι-πρώτοι, οι γιατροί, οι ένστολοι και άλλοι και θα μας πουν ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει περικοπές των αποδοχών τους ή ότι επιτελούν έργο ιδιόμορφο που πρέπει να αμείβεται διαφορετικά και τα τοιαύτα.      
http://taxalia.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2874.html
http://taxalia.blogspot.gr/2013/08/blog-post_7369.html
Τώρα, λοιπόν, πέφτει το ίδιο ερώτημα στην πολιτική κονίστρα. Επειδή γνωρίζουν οι κυβερνώντες πως αν ο Κούλης τολμήσει να πει ότι θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, θα ψάχνει να βρει την ψήφο του. Είναι βαθειά ριζωμένο στη συνείδηση του Έλληνα το όνειρο του διορισμού στο Δημόσιο και η παραμονή του σ’ αυτό πάση θυσία.
Κατά τα λοιπά κάπου πήρε το μάτι μου ότι το Δημόσιο, δηλαδή η κυβέρνηση, ψάχνει να βρει πού βρίσκονται 49.936 υπάλληλοι του στενού και ευρέως Δημόσιου Τομέα, οι οποίοι μισθοδοτούνται από τον δημόσιο κορβανά. Μιλάμε για το 10% του συνόλου. Σε ποιά αργομισθία να έχουν τρυπώσει άραγε;
http://makpress.blogspot.gr/2016/09/49936.html
Μιλάμε και για φοβερό Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Μοιραίως, λοιπόν, το μυαλό μου ξαναπήγε στην πρόταση Ρηγόπουλου, την οποίαν έχουν απορρίψει οι αενάως ανασυγκροτούντες και εξυγιαίνοντες το Δημόσιο.  
http://www.ribandsea.com/waves/2482-to-thema-den-einai-na-kaneis-kati-sosta-alla-na-kaneis-kati-sosto 
Αν τολμά ο Κούλης, στο ερώτημα αν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, ας απαντήσει ως εξής: «Δεν θα απολύσω κανέναν. Θα εφαρμόσω την πρόταση Ρηγόπουλου και, έτσι, θα νοικοκυρέψω το Δημόσιο, ώστε να πάψει αυτό να σπαταλά τους φόρους που έχουν γονατίσει τους μη έχοντες και μη κατέχοντες. Επίσης, θα συστήσω Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλες τις δημόσιες συμβάσεις από το 1974 και μετά, όπως είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός μου κ. Σαμαράς. Εκεί θα εξετάσουμε λεπτομερώς επί υπουργίας τίνος ανατέθηκε το τάδε έργο, με ποια διαδικασία, σε ποιόν εργολάβο, ποιό ήταν το συμφωνηθέν εργολαβικό αντάλλαγμα και ποιο ήταν το τελικώς καταβληθέν με το γνωστό σύστημα της «αναθεώρησης» τιμών. Και φυσικά θα ζητήσω από τη Μέρκελ να μου παραδώσει τον κατάλογο των ευνοηθέντων από τη Siemens, ώστε να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Κάτι που δεν τόλμησε να ζητήσει ο πολύς κ. Τσίπρας.».
Αν τολμάς Κούλη, κάνε μία ρελάνς να γίνει το συμπούρμπουλο. Και στο τέλος πρόσθεσε και τούτο: «Μία άλλη Επιτροπή θα ερευνήσει πόσες κρατικές διαφημίσεις πήρε το τάδε έντυπο ή ραδιόφωνο ή κανάλι, ώστε να δούμε αν η διαφήμιση ήταν αναγκαία και ποίο στόχο προβολής πέτυχε. Διότι δεν είναι δυνατόν μία εφημερίδα με ημερήσια κυκλοφορία 1.000 φύλλων να παίρνει ετησίως κρατική διαφήμιση ύψους € 1 εκ.». Διαφορετικά, δεν σε βλέπω να γίνεσαι πρωθυπουργός άλλης εποχής. Θα σέρνεσαι, όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα όλοι οι πρωθυπουργοί και θα αλληλοκατηγορείσθε με την καινούργια αντιπολίτευση για διαπλοκή κ.λπ.  Το βαρέθηκα το έργο ρε Κούλη.