Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Γιώργος Μαρκάκης. Ο Κρητίκαρος της Θύμαινας που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

markakis3Υπάρχουν φορές που πραγματικά δυσκολεύομαι να σκιαγραφήσω κάποιους ανθρώπους με την παλληκαριά του Γιώργου Μαρκάκη. Η ζωή τού έδωσε ένα παιδί που γεννήθηκε με νοητική στέρηση και που σήμερα είναι 40 ετών. Ο θάνατος πήρε προσφάτως τη ζωή της κόρης του σε ηλικία 44 ετών. Έχασε ολόκληρο το δεξί του χέρι όταν ένα μηχάνημα του το άρπαξε 5 ημέρες πριν παρουσιαστεί στον στρατό. Και όμως, ο Γιώργος Μαρκάκης συνεχίζει να κοιτάζει κατάματα τη ζωή και να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα χωρίς φόβο, αλλά με περίσσιο θάρρος και πάθος.

Τον συνάντησα κατά την διάρκεια τη χθεσινής ολιγόωρης παραμονής μας στη Θύμαινα και του ζήτησα να  μιλήσει στην κάμερα. Δέχτηκε πρόθυμα, θαρρείς και περίμενε αυτή την ευκαιρία για να βγάλει με κάποιο τρόπο τον συσσωρευμένο πόνο και τον θυμό του μαζί.

Περισσότερα...

Το μυστικό για μεγάλη παραγωγή και ποιότητα σύκων.

Πηγή : https://www.kaipoutheos.gr/2021/06/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%b9.html?fbclid=IwAR2ow2qXiaxn0Qb6aO8LZnNENwBP-7tr0-AQcl1PR_BvrRwZ-h9eVHNgh38

atsonios6Τον χειμώνα ο Σίμος ο Ατσόνιος μας είχε δείξει πώς φυτεύουμε συκιές με ένα κλαδί : https://www.kaipoutheos.gr/2021/01/%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%87%ce%b1%cf%83-%cf%80%cf%89%cf%83-%cf%86%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%89-%cf%83%cf%85%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80.html)

Σήμερα θα μας δείξει πώς να κάνουν οι συκιές πολλά και καλής ποιότητας γευστικά σύκα.

Τα σύκα, εκτός απο γευστικά, είναι γεμάτα βιταμίνες και χρήσιμα συστατικά. Πέρα από τη γλυκιά γεύση τους τα σύκα έχουν από τη φύση τους πολλά θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Περισσότερα...

Ο 84χρονος Αλέξανδρος Τενεδιός αναπολεί τα χρόνια της θαλασσινής ζωής του.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

alexandros.tenediosΜια ζωή στο φευγιό ο κυρ Αλέκος, ο οποίος οφείλει το επώνυμό του στον πατέρα του που είχε καταγωγή απ' την Τένεδο και ταξίδευε με τα καράβια.. Από τα πρώτα παιδικά του ακόμη χρόνια οι γονείς του τον πήραν απ' τον Πειραιά και τον πήγαν στους Φούρνους. Δύσκολα χρόνια. Πόλεμος, στερήσεις... 

Μετά ακολούθησε η Μέση Ανατολή και ο Λίβανος, αφού πέρασαν με καίκι απ' τη Σάμο στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Μόλις έφτασε στην ηλικία των 17 ετών μπαρκάρισε κι' αυτός στα καράβια."Απ' τις σεντίνες ξεκίνησα", λέει ο κυρ Αλέκος, "και στη συνέχεια έκανα χρέη τρίτου και δεύτερου. Ήμουν πολύ καλός σαν μηχανικός. Με πήρε και ο Λάτσης στη θαλαμηγό του ένα διάστημα."

Περισσότερα...

Λουκουμάδες του Δημήτρη Βούλγαρη φάγατε στους Φούρνους;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

loukoumades3Ο Δημήτρης Βούλγαρης και η σύζυγός του Λίτσα είναι δυο απίστευτοι άνθρωποι. Έχουν το "Μαϊστράλι", μια "κυψέλη" στον κεντρικό δρόμο των Φούρνων, στην οποία οι δυο τους σαν ακούραστες μέλισσες φτιάχνουν καθημερινώς από λουκουμάδες και εξαιρετικές τυρόπιτες, μέχρι μπουγάτσες, κατημέρια, πιροσκί, πίτσες, λουκανικόπιτες, χορτόπιτες, καρμπονάρες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου! Όλα χειροποίητα, της ώρας, εξαιρετικά στη γεύση και οικονομικά στην αγορά τους.

loukoumades4Όταν ζήτησα να φάω μια τυρόπιτα και άκουσα πως η Λίτσα την πουλάει 1 ευρώ, νόμιζα πως με κοροϊδεύει! Τόσος κόπος, τόση μαεστρία (ήμουν μπροστά και τη βιντεοσκόπησα), τόσο τυρί (και τι τυρί!) για 1 μόλις ευρώ; Στην Αθήνα αυτή η τυρόπιτα θα πουλιόταν τουλάχιστον στη διπλάσια τιμή και δεν θα ήταν βεβαίως η ίδια!

Περισσότερα...

Δικαίως αγανακτισμένη η Κοντυλιώ Σκλάβου απ' τους Φούρνους : Είστε κλέφτες!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kontyliosklavou1Όταν περιπλανάται ένας ελεύθερος δημοσιογράφος στην ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια, και δη στα μικρά νησιά του Αιγαίου, είναι πολύ εύκολο να "ανακαλύψει" ανθρώπους έτοιμους να διαμαρτυρηθούν, να καταγγείλουν, να βρίσουν, ακόμη και μπροστά στον φακό. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως διστακτικοί και κουμπωμένοι, όχι για το αν πρέπει να πουν αυτά που τους πνίγουν, όσο για το αν ο δημοσιογράφος που θα καταγράψει τη δίκαιη αγανάκτησή τους θα την δημοσιοποιήσει ή θα την κάνει "γαργάρα", κατά το κοινώς λεγόμενο, υπακούοντας στη λογοκρισία του εκδότη ή καναλάρχη εργοδότη του. Τέτοιου είδους βεβαίως προβλήματα δεν αντιμετωπίζω, συνεπώς εισπράττω, πάντοτε εκ των υστέρων, τα εύσημα των καταγγελλόντων καλεσμένων μου.

Περισσότερα...