Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στο Beijing της Κίνας η 5η διεθνής έκθεση "All in CARAVANING" για τα τροχόσπιτα και το camping.

Επιμέλεια μετάφρασης : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Αυτοκινούμενα σαν αυτό θα εκτεθούν στην 5η διεθνή έκθεση "All in CARAVANING" στο Beijing της Κίνας. Το κομμάτι της Κινεζικής αγοράς που σχετίζεται με τα τροχόσπιτα και το camping αναπτύσσεται με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς. Η διεθνής έκθεση "All in CARAVANING", η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Beijing από τις 18 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2016, εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη.

Εορτάζοντας την 5η εν σειρά ετήσια κορυφαία έκθεση για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και τροχόσπιτα στην Κίνα, 320 εκθέτες θα καταλάβουν μια έκταση 28.000 τετραγωνικών μέτρων, αναδεικνύοντας 350 οχήματα αναψυχής, πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα και μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών υποστήριξης της αυτοκινούμενης αναψυχής.

Όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της η έκθεση αυτή, το 2012, έλαβαν μέρος 53 εκθέτες οι οποίοι εξέθεσαν τα προϊόντα τους σε μια έκταση 5.000 τετρ. μέτρων. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την ανάπτυξη της έκθεσης "All in CARAVANING", η οποία καταδεικνύει το ανερχόμενο ενδιαφέρον των Κινέζων σ' αυτόν τον τύπο διακοπών. Η εμπορική μας στρατηγική μας τοποθετεί σε μια εξαιρετική θέση και ως εκ τούτου είμαστε πολύ αισιόδοξοι και προσβλέπουμε προς την 5η έκθεση "All in CARAVANING". Επιπλέον, καθώς υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις στις Κινεζικές υποδομές, πιστεύουμε ότι η αγορά του τροχόσπιτου έχει καταπληκτικές προοπτικές", λέει ο Axel Bartkus, Γενικός Διευθυντής της "Messe Dusseldorf (Shanghai) Co., Ltd.

Περισσότερα...

Caravan Salon Dusseldorf (Τελευταίο)

diafaneshymerb694Η έκθεση του Ντύσσελντορφ αποτελεί, δίχως άλλο, τη χαρά του κατασκηνωτή και, βεβαίως, του λάτρη της εκδρομής και της απόδρασης στη Φύση. Είναι αδύνατον όμως να περιγράψει κανείς με λεπτομέρεια κάθε έκθεμα, κάθε αυτοκινούμενο, κάθε τροχόσπιτο, κάθε τροχοσκηνή. Αν επιχειρούσε να το κάνει, δεν θα του έφταναν δύο μήνες δουλειάς και τρία περιοδικά! Κατάλαβα το μάταιο του πράγματος, ενώ είχα ήδη αρχίσει να περιγράφω το κάθε τι που είδα, ξεχωριστά! Νομίζω πως, σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι φωτογραφίες και το βίντεο μιλούν πολύ καλύτερα. Αυτό θα επιχειρήσω να κάνω, "απλώνοντας" κατ' εξαίρεσιν το κείμενο εκεί που χρειάζεται ή εκεί που στάθηκα λίγο περισσότερο, είτε γιατί επρόκειτο για κάτι καινούργιο και εντυπωσιακό, είτε γιατί επρόκειτο για μια καλή λύση, από αυτές που όλοι ψάχνουμε να βρούμε κάποια στιγμή.

Περισσότερα...

Caravan Salon Dusseldorf (Μέρος Γ΄)

Τα τελευταία 1.000 περίπου χιλιόμετρα, από τα σύνορα της Σλοβενίας μέχρι το Ντύσσελντορφ, και η έκθεση.

Ατελείωτο σε μερικές περιπτώσεις το κονβόϋ των φορτηγών.Το πέρασμα από τις Βαλκανικές χώρες στην Αυστρία αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, ιδίως για τον ταξιδιώτη εκείνο που δεν έχει ξαναεπισκεφτεί τη χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης. Όλα είναι διαφορετικά εδώ. Το βλέπει κανείς όχι μόνο στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους, αλλά και στα σπίτια των Αυστριακών που είναι βγαλμένα θαρρείς απ' τα παραμύθια. Λουλούδια στολίζουν όλα τα μπαλκόνια, ενώ περιποιημένο γρασίδι καλύπτει κάθε εκατοστό γης που μένει ακάλυπτο απ' τα δάση. Τα σκουπίδια είναι άγνωστη λέξη, ενώ οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο, τα ξύλινα παγκάκια, τα τραπέζια και οι τουαλέτες, μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την αντίστοιχη εικόνα στους δικούς μας δρόμους με τα εξωφρενικά διόδια...

Περισσότερα...

Caravan Salon Dusseldorf (Μέρος Β΄)

Το πέρασμα των σλαβόφωνων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στην Κροατία υπάρχει περίφραξη σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου!Με τόσες μπάρες να πρέπει να ανοιχτούν, κατορθώσαμε, τελικώς, να φθάσουμε στο Τελωνείο των Ευζώνων στις 9 το βράδυ. Αποφασίσαμε, αντί να υποστούμε την διαδικασία εξόδου απ' την Ελλάδα και εισόδου στα Σκόπια την επόμενη μέρα, να την υποστούμε εκείνη τη στιγμή και να διανυκτερεύσουμε στη Σκοπιανή πλευρά ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Οι νταλικιέρηδες μας είχαν άλλωστε διαβεβαιώσει ότι οι Σκοπιανοί είναι ήσυχοι άνθρωποι και δεν πρόκειται να μας ενοχλήσουν. Επιμένουν βεβαίως οι γείτονες να αποκαλούν "Μακεδονία" τη μικρή τους χώρα, αλλά κι' εμείς θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε "Σκόπια". Ελπίζω να μη μας κρατήσουν κακία γι' αυτό. Στο κάτω κάτω, αν νοιώθουν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνεπώς Μακεδόνες, δεν έχουν παρά να ζητήσουν να προσαρτηθεί το κρατίδιό τους στην υπόλοιπη Μακεδονία η οποία ήταν, ανέκαθεν, και παραμένει Ελληνική. Εμείς θα τους δεχθούμε ευχαρίστως!

Περισσότερα...

Caravan Salon Dusseldorf 2010 (Μέρος Α΄)

Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος επέστρεψε απ' το Ντύσσελντορφ, όπου ταξίδευσε οδικώς, και περιγράφει τις εμπειρίες του απ' το ταξίδι και τη μεγάλη κλαδική έκθεση που πραγματοποιήθηκε κι' αυτή τη χρονιά στη Γερμανική μεγαλούπολη.

ΜΕΡΟΣ Α΄

Το ταξίδι ως το Ντύσσελντορφ.

Θα σας προϊδεάσω μ' αυτό το... λιτό παιγνίδι για μεγάλα παιδιά. Αργότερα όμως θα πούμε περισσότερα...Συνηθίζαμε κάποτε να ταξιδεύουμε οδικώς στην Ευρώπη, μέσω της πάλαι ποτέ ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, πριν ο υποκινούμενος εμφύλιος κατασπαράξει και διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη τη μεγάλη αυτή γείτονα χώρα. Έπρεπε όμως να πάμε με κάποιο τρόπο στο Ντύσσελντορφ. Το αεροπλάνο, κατ' αρχάς, αποκλείστηκε γιατί, όπου "με παίρνει", το αποφεύγω. Το φοβάμαι, τη λέω την αμαρτία μου, κι' ας πετάω με ιπτάμενο φουσκωτό! Άφήστε που είναι και ακριβό, αν προσθέσει κανείς σ' αυτό τις διανυκτερεύσεις, τη διατροφή και τις τοπικές μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο, την έκθεση και το ξενοδοχείο. Να πάει άλλωστε κανείς σε μια έκθεση αυτοκινούμενων με το αεροπλάνο, ενώ έχει αυτοκινούμενο, δεν "λέει"...

Περισσότερα...

Η γιορτή του ψωμιού στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου.

Κείμενο και φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η αφίσσα της εκδληλωσης. Ημέρα της αγάπης, ημέρα της μητέρας, ημέρα κατά του καπνίσματος, ημέρα επί παντός εμψύχου και αψύχου είχα ακούσει. Ημέρα, και γιορτή μαζί, για το... ψωμί, όμως, όχι! Για δεύτερη λοιπόν συνεχόμενη χρονιά γιόρτασαν, στο χωριό Κοιλιωμένο της Ζακύνθου, την βάση, θα έλεγε κανείς, της διατροφικής αλυσσίδας, το λιτό και πολύτιμο συγχρόνως ψωμί. Και το γιορτάζουν, όχι τυχαία, τον Ιούλιο, τον μήνα του αλωνάρη. Φυσικός και ηθικός αυτουργός της γιορτής ο δραστήριος Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός "Μελισσιώτισες" Κοιλιωμένου. Συμπαραστάτης στην προσπάθεια των γυναικών του Συνεταιρισμού η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και πλήθος άλλων μικρότερων χορηγών, εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Περισσότερα...

ΝΑΤΕΧ 2013 - Καλή έκθεση, της έλειπαν όμως τα σκάφη!

Σχόλια - φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ποικιλλία φουσκωτών σκαφών δεν υπήρχε, αυτη η σκηνοθεσία όμως στο περίπτερο της Grand ήταν μια παρηγοριά. Ο τίτλος τα είχε όλα, όχι όμως και η έκθεση! Και, για μια ακόμη φορά, δικαιώθηκα σ' αυτά που έγραψα ενδεδυμένος τον μανδύα του "κακού λύκου": http://www.ribandsea.com/main/index.php/editorial/940-2013-02-21-07-59-16 Δεν το κρύβω ότι πήγα μια βόλτα μέχρι το ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ελπίζοντας ότι θα διαψευστώ στις προβλέψεις μου πως η ΝΑΤΕΧ αυτής της χρονιάς θα είναι μια απ' τα ίδια, τουλάχιστον όσον αφορά στη συμμετοχή εμπόρων και κατασκευαστών φουσκωτών σκαφών και άλλων σκαφών θαλάσσης, γενικότερα. Ήταν όμως τόσες οι έγγραφες και προφορικές "συστάσεις" που έγιναν από τον συνδικαλιστικό φορέα του κλάδου, προκειμένου να προτιμήσουν τα μέλη του την έκθεση αυτή, ώστε ελάχιστοι πίστευαν ότι οι έμποροι και κατασκευαστές που θα λάμβαναν μέρος στη ΝΑΤΕΧ θα ήταν λιγότεροι από τα δάκτυλα του ενός χεριού! Δεν θέλω μ' αυτό να πω ότι η ΝΑΤΕΧ υστερεί σαν έκθεση. Κάθε άλλο, μάλιστα. Στον τομέα της, το κυνήγι δηλαδή και το ψάρεμα, είναι ίσως η πιο καταξιωμένη έκθεση στο είδος της, με χιλιάδες επισκέπτες να την τιμούν κάθε χρόνο.

Περισσότερα...

Σύντομη ανταπόκριση του Γ. Μαστοράκη από την έκθεση F.RE.E.

Καλημέρα φίλε Ιωσήφ,

Το περίπτερο της... Βόρειας Κύπρου!!!Από την ηλιόλουστη (πράγμα σπάνιο για φέτος το χειμώνα) Άνω Βαυαρία σου στέλνω πολλούς χαιρετισμούς. Μαζί και φωτογραφίες από την επίσκεψή μου στην έκθεση F.RE.E. που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μόναχο.

Τι να σου πω, για μια φορά ακόμα κατάλαβα γιατί σαν χώρα δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ να βγούμε από το τούνελ που μας έχωσαν. Πέρα από το γεγονός ότι ο ΕΟΤ ή όποιο μόρφωμά του ήταν απών. Πέρα από το γεγονός ότι  ελληνικά νησιά (Μεγανήσι , Λευκάδα κλπ) πλασάρονταν ως βάσεις εταιρειών γερμανικών συμφερόντων (για ιστιοπλοία , καγιάκ κλπ) η Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ.

Περισσότερα...

To 33o "Διεθνές" Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών.

Πήγε, μετάνοιωσε (που πήγε), φωτογράφισε και σχολιάζει ο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Μόνο η πρόσοψη της έκθεσης παρέμεινε ίδια...Το 33ο "Διεθνές" Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών θα μείνει σίγουρα στην ιστορία των θαλασσινών εκθέσεων σαν ένα επαρχιακό πανηγύρι. Και αν ο χαρακτηρισμός "διεθνές" μπορούσε στο παρελθόν να αντέξει κάποια κριτική, φέτος είναι ανάξιος σχολιασμού. Γιατί δεν μπορείς να βαφτίζεις μια ναυτική έκθεση έκτασης λίγων τετραγωνικών μέτρων (ένα μόλις hall, κι' αυτό μισοάδειο) "διεθνή"! Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν ώστε να δικαιολογείται αυτή η εμμονή στον βαρύγδουπο τίτλο. Ή δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου πώς είναι οι αντίστοιχες ναυτικές εκθέσεις του εξωτερικού ή, ενώ γνωρίζεις, εσκεμμένως παραπληροφορείς τους εκθέτες και τους επισκέπτες προκειμένου να δώσεις στην έκθεση αυτή (η οποία, καλώς ή κακώς, αποτελεί θεσμό στην Ελλάδα) το φιλί της ζωής και να την κρατήσεις ζωντανή.

Περισσότερα...

"Historical Seas Tall Ships Regatta 2010"

Κτίζοντας το μέλλον απ' το παρελθόν. Πώς η εισαγωγή νέων ιδεών σε παρωχημένα σχέδια μπορεί να δημιουργήσει ένα σκάφος με την ύψιστη απόδοση.

Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Προβολή μιας άλλης εποχής στο σήμερα...Άρωμα και εικόνες μιας άλλης εποχής ζωντάνεψαν το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουνίου 2010 με την παρουσία των μεγάλων κλασσικών ιστιοφόρων που έδεσαν στο λιμάνι του Λαυρίου με την ευκαιρία της "Historical Seas Tall Ships Regatta 2010". Και περπατούσαμε όλοι στους προβλήτες του Λαυρίου θαυμάζοντας τα υπέροχα σκαριά που μας ταξίδεψαν νοερά σε μια άλλη εποχή ρομαντισμού, ναυτωσύνης, εξερευνήσεων και θαλασσινής περιπέτειας. Η "Sail Training International" είναι ένας Οργανισμός που διοργανώνει διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες με ψηλά ιστιοπλοϊκά σκάφη "αντίκες", θα έλεγα, χρησιμοποιώντας έναν αδόκιμο ίσως όρο που χρησιμοποιεί συνήθως κανείς για να χαρακτηρίσει τα παλιομοδίτικα αυτοκίνητα.

 

Περισσότερα...