Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ship

Μεθοδολογία ανίχνευσης και άρσης της απάτης του κορωνοϊού.

Γράφει ο Γιάννης Σερέτης.

Για ανάγνωση και προβληματισμό.

# Ανακοινώνουν αριθμητικώς νεκρούς ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

# Δείχνουν φέρετρα. Δεν δείχνουν νεκρούς. Το φέρετρον αυτό καθ΄ εαυτό δεν είναι κάτι «κακόν». Προκαλεί όμως συνειρμικώς φόβον και τρόμον διότι συνδυάζεται με τον θάνατον. Σε αυτό συνδράμει και η πολυετής ιδεοϋποβολή (προπαγάνδα) των κινηματογραφικών ταινιών τρόμου και επιστημονικοφανούς φαντασίας.

Πολλοί σταματούν εδώ και ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ όχι απλώς να κάνουν αλλά και να ακούσουν οποιαδήποτε άλλην ΕΡΩΤΗΣΙΝ ή ΕΚΔΟΧΗΝ.

Περισσότερα...

Μάντευσα ότι το "Παναγία Τήνου" θα βυθιστεί! Δεν έπαιρνα ένα λαχείο;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Τα χάλια μας...Γύρω στα τέλη Αυγούστου του 2015, κατά την διάρκεια της επιστροφής μου από την Κάσο με το πλοίο "Πρέβελης" της ΑΝΕΚ, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον έναν από τους δύο πλοιάρχους του "Πρέβελης", τον κ. Βασίλη Γεροντάκη. Ανάμεσα στα άλλα τον ρώτησα και για το εγκαταλελειμμένο πλοίο "Παναγία Τήνου", το οποίο καταλάμβανε μια θέση στην πύλη Ε4 του λιμανιού του Πειραιά, όπου έδεναν τα πλοία "Πρέβελης" και "Βιτσέντζος Κορνάρος" της ΑΝΕΚ. Σημειωτέον ότι ο κ. Βασίλης Γεροντάκης ήταν πλοίαρχος στο "Παναγία Τήνου", μέχρι τον Μάρτιο του 2015, οπότε το πλοίο εγκαταλείφθηκε. http://www.ribandsea.com/face/2011-kapetan-vasilis-gerontakis-i-iremi-dynami-tis-agonis

Περισσότερα...

Συμβουλές προς ναυτιλομένους.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ηταν πάγειο όνειρό σας να αποκτήσετε ένα φουσκωτό σκάφος. Το ξέρω! Πώς; Μη ρωτάτε! Το ξέρω σας λέω! Δουλέψατε ή κληρονομήσατε, αποταμιεύσατε ή τα κερδίσατε, τα κλέψατε ή «τα πήρατε», βρέθηκε τέλος πάντων κάποιος τρόπος να εξοικονομήσετε τα χρήματα και το αγοράσατε, κάπου μετά τα πρώτα ή τα δεύτερα «-άντα» σας. Και τώρα; Ξέρετε πόσοι σαν εσάς βρέθηκαν ξαφνικά από το πουθενά με ένα φουσκωτό σκάφος αραγμένο στο γκαράζ του σπιτιού τους (σπανία πλην όμως ιδανική περίπτωση, ιδίως αν το σπίτι είναι παραθαλάσσιο!) ή (όπερ και συνηθέστερο) στα υπαίθρια πάρκινγκ της Αναβύσσου, του Μαραθώνα, του Λαγονησίου και άλλων παρομοίων ων ουκ έστιν πλέον αριθμός; Πολλοί! Και όλοι αυτοί δεν γεννήθηκαν βεβαίως ναυτικοί ούτε είχαν σαν πρώτο στόχο της ζωής τους να αποκτήσουν φουσκωτό. Οι περισσότεροι «έπρεπε» να πάρουν φουσκωτό γιατί πήρε και ο φίλος ή ο γείτονας. Αλλοι γιατί το φουσκωτό δεν είναι πια η παρεξηγημένη «σαμπρέλλα» της δεκαετίας του 70 αλλά η περίεργη μόδα της εποχής, το «must», ούτως ειπείν, των επιτυχημένων. Αλλοι, πάλι, γιατί έτσι! Δηλαδή ο Κουίκ, ο Χαρδαβέλλας και ο Μάκης που έχουν φουσκωτό είναι καλύτεροι;

Περισσότερα...

Γυναικεία πληρώματα κατέλαβαν τις γέφυρες των πλοίων!

Το ωραίο φύλο έσπασε τα τελευταία χρόνια όλα τα ταμπού, όσο τουλάχιστον αφορά στα, παραδοσιακώς, ανδρικά επαγγέλματα. Οδηγοί λεωφορείων, ταξί, αστροναύτες, αλλά και αξιωματικοί γέφυρας και μηχανικοί στην παράκτια και υπερπόντιο ναυτιλία. Eίναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να συναντάει κανείς δύο και τρεις γυναίκες στις γέφυρες των πλοίων, αλλά και στο δύσκολο περιβάλλον ενός μηχανοστασίου!

Περισσότερα...

Θέλετε να μάθετε πώς να υπολογίζετε την πορεία σας;

Κείμενο και φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Πλήρης εξοπλισμός για ένα ταξίδι χωρίς απρόοπτα. G.P.S., αλλά και ναυτικός χάρτης και πυξίδα! Έχουμε μιλήσει μέχρι σήμερα για τη ναυτική διάλεκτο, το ανεμολόγιο, το ναυτικό camping, τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν του ο κάτοχος ενός φουσκωτού (και όχι μόνο) σκάφους όταν ταξιδεύει στη θάλασσα, αλλά δεν είπαμε τίποτε για τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να υπολογίζει την πορεία του πάνω στον ναυτικό χάρτη. Και όπως έχω πολλές φορές τονίσει στο παρελθόν, κάθε κυβερνήτης σκάφους που σέβεται τον εαυτό του και τη θάλασσα, οφείλει να γνωρίζει, στοιχειωδώς, πώς να «διαβάζει» ένα ναυτικό χάρτη, πώς να υπολογίζει την πορεία και τη θέση του πάνω σ’ αυτόν.

Περισσότερα...