Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης, με πολλές περγαμηνές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπήρξε καθηγητής του γιου μου Ιωάννη, όταν αυτός φοιτούσε στο Τμήμα Μηχανολόγων.
Το καλοκαίρι του 2006 πήρα την πρωτοβουλία να προσκαλέσω τους καθηγητές Δημήτρη Κατσαπρακάκη και Δημήτρη Χρηστάκη στην Κάσο, μαζί με ομάδα φοιτητών, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο νησί για την εξασφάλιση αυτονομίας σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Η παραμονή των καθηγητών και των φοιτητών ήταν εποικοδομητική και προέκυψε μια μελέτη, αποτέλεσμα της πτυχιακής εργασίας της φοιτήτριας Μαρίας Κορρέ. Η μελέτη εκείνη αποτυπώθηκε σε ηλεκτρονική μορφή αλλά ο Δήμος Κάσου σφύριξε αδιάφορα και η υπόθεση μπήκε προσωρινά στο ντουλάπι.
Ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης ωστόσο επανήλθε, και τον Φεβρουάριο του 2011 υπέβαλε σχετική αίτηση στην Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προκειμένου να εξασφαλίσει την αδειοδότηση κατασκευής υβριδικού αιολικού πάρκου στο νησί, η λειτουργία του οποίου θα εξασφαλίσει την αυτονομία της Κάσου σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό μέσω της αφαλάτωσης. Τον ίδιο εκείνο χρόνο ενημερώθηκε και ο Δήμος Κάσου και είναι πλέον θέμα χρόνου να αδειοδοτηθεί το έργο και να αρχίσει η κατασκευή του.
Το διήμερο 19 και 20 Αυγούστου του 2014 διοργανώθηκε στην Κάσο το "Α΄ Κασιολογικό Συμπόσιο". Ο Γιώργος Τσαμπανάκης μου τηλεφώνησε, για να με ενημερώσει σχετικώς, και με ρώτησε αν γνωρίζω κάποιον που θα ήθελε να κάνει μια ομιλία ή, ακόμη, αν θα ήθελα κι' εγώ να συμμετάσχω σαν ομιλητής. Εκτός από την δική μου ομιλία με θέμα την ήπια ανάδειξη των Αρμαθιών επ' ωφελεία της Κάσου, πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη τον Δημήτρη Κατσαπρακάκη, ο οποίος απεδέχθη ευχαρίστως την πρόσκληση. Ήρθε λοιπόν στην Κάσο και παρουσίασε την εικόνα του έργου που θα μπορούσε να κάνει την Κάσο αυτόνομη σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό και να της ανοίξει τον δρόμο προς το μέλλον. Απολαύστε την ομιλία του Δημήτρη Κατσαπρακάκη στο βίντεο που ακολουθεί.