Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

3rd Aegean Yachting Festival

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε, το τριήμερο 21 έως 23 Οκτωβρίου το 3ο Φεστιβάλ Σκαφών Αναψυχής ‘’Aegean Yachting Festival’’ στο νησί της Ρόδου.

aegean.yachting.festival Οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον θαλάσσιο τουρισμό και η ανάγκη διασύνδεσης της περιοχής, σαν στρατηγικό κόμβο του yachting για ανάδειξη των υπηρεσιών του, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια του 3ου  Aegean Yachting Festival που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Νέα Μαρίνα Ρόδου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ρόδου και ολοκληρώθηκαν με ένα φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων και μπουφέ που παρέθεσε η διοργανώτρια εταιρεία στους παρευρισκόμενους.

aegean.yachting.festival2 Στα εγκαίνια του φεστιβάλ, τα οποία παρουσίασε η κυρία Νατάσα Ράγιου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων-Λιμενικής Υποδομής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Κυριαζόπουλος, ο  Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου κ. Καπετάνος, οι βουλευτές κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοΐδης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Θανάσης Βυρίνης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο διευθύνων σύμβουλος της μαρίνας Ρόδου κ. Θωμάς Τριανταφύλλου οι οποίοι απηυθύναν χαιρετισμό, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών,φορέων και σωμάτων ασφαλείας.  

Ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας  BoatsAdvisor Hub & Events και υπεύθυνος της διοργάνωσης κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε μεταξύ άλλων:  

aegean.yachting.festival3 «Πήραμε το ρίσκο να αρχίσουμε κάτι όμορφο για τα Δωδεκάνησα, για το Αιγαίο και για τη διασύνδεση της περιοχής μας σαν στρατηγικό κόμβο του yachting για ανάδειξη των υπηρεσιών του, για ανάδειξη οποιασδήποτε δραστηριότητας μπορεί να προκύψει μέσα από τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού. Θέλουμε η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα και το νότιο Αιγαίο να αρχίσουν να αποτελούν έναν στρατηγικό κόμβο. Δεν μας αρκεί για τα σκάφη να είμαστε ενδιάμεσοι σταθμοί, θέλουμε τα νησιά μας να είναι σταθμοί ανεφοδιασμού και έναρξης, σταθμοί μόνιμου ελλιμενισμού, θέλουμε να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα νησιά μας πέρα ως πέρα. Εμείς, μέσω του Aegean Yachting Festival, έχουμε καταφέρει κάτι που μου το ανέφερε κάποιος τις τελευταίες μέρες, να βλέπουμε άρθρα στις εφημερίδες να μιλούν για το yachting, φορείς να μιλούν περισσότερο για τον θαλάσσιο τουρισμό, απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει και εμείς σε αυτό και θέλουμε να μη σταματήσει ποτέ να γίνεται αυτό».

Στη διάρκεια των εγκαινίων του φεστιβάλ τονίσθηκε από όλους, η ανάγκη ανάδειξης του θαλάσσιου τουρισμού και τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτό τα νησιά μας.

aegean.yachting.festival4 Απ’ την μεριά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ.Κυριαζόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην επιτυχία της φετινής τουριστικής σεζόν στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο νησί η σεζόν συνεχίζει και το φθινόπωρο σαν να είναι καλοκαίρι, καθώς και το yachting συνετέλεσε σε αυτό.   Υπερθεμάτισε δε, την σημαντικότητα του yachting στην ανάπτυξη και εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ πρόσθεσε πως η Ρόδος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον κόμβο  και όχι έναν απλό προορισμό yachting. Αναφέρθηκε στην ανάγκη της ψηφιοποίησης των διαδικασιών για την διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων, αναγγέλλοντας αλλαγές στο άμεσο μέλλον. Ο Γ.Γ. τόνισε επίσης την ανάγκη να πραγματοποιούνται στο νησί τέτοιου είδους εκδηλώσεις που προωθούν τον τουρισμό και τη Ρόδο και συνεχάρη τον κ. Κωνσταντάρο για την πρωτοβουλία του.

aegean.yachting.festival8 Στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν την φετινή χρονιά 30 εκθέτες και 39 σκάφη όλων των κατηγοριών (mega yachts, motorboats, catamaran, ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά) από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ καταγράφηκαν περισσότεροι από 5700 μοναδικοί επισκέπτες και 15 brokers απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν πολλές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις  με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ρόδου, μουσικοχορευτική βραδιά του Χορόσπιτου Ιαλυσού, συναυλία της μπάντας White Noise και ένα networking party,  στο Tennis Cafe στην πόλη της Ρόδου, όπου εκθέτες, προσκεκλημένοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν έως αργά.

aegean.yachting.festival6 Επιπρόσθετα ένα ενδιαφέρον σεμινάριο με τίτλο Go Blue, Go Green, Go Smart, πραγματοποιήθηκε παρουσία σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την πρώτη ημέρα, όπου αναλυθήκαν σε βάθος οι ευκαιρίες που προσφέρει η γαλάζια οικονομία, οι προοπτικές και ο αντίκτυπος του yachting στο πράσινο αποτύπωμα και οι νέες τεχνολογίες στον κλάδο, με την συμμετοχή στο πάνελ καταξιωμένων επαγγελματιών του κλάδου.   

Το φετινό Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από ιστιοπλοϊκή επίδειξη των τμημάτων του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, αλλά και την παρουσίαση των εντυπωσιακών οχημάτων της Λέσχης Φίλων Ιστορικών Οχημάτων Ρόδου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, αφού παραχωρήθηκε δωρεάν χώρος για την ανάδειξη του έργου τους, στον κοινωφελή οργανισμό:  Η Ρόδος για την Ζωή, καθώς ο μήνας Οκτώβριος αποτελεί μήνα πρόληψης για τον καρκίνο του Μαστού.

aegean.yachting.festival7 Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, του ΕΟΤ, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου,  της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Δημοτικού Οργανισμού  Πολιτισμού&Αθλητισμού  Ρόδου, του λιμενικού ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος & της WIMA (Διεθνούς Ναυτικής &Βιομηχανικής Ένωσης).

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν :

CosmoteTV, FeelGood Radio 104.9, Παραπολιτικά, Ενάλιον, Ροδιακή Εφημερίδα, epixeiro.gr, maritimes.gr, Boats&Yachting Guide, Airnews.gr, Greek Travel Pages, Shipping International Monthly Review, The Power Game, Maritime Economies, Crisis Monitor, Boussias

Χορηγός μεταφοράς: Blue Star Ferries

Χορηγός ένδυσης: Rhodes Shop

Κατασκευαστικός Υποστηρικτής: ACME

Το 4ο Aegean Yachting Festival έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2023 στο νησί της Ρόδου.