Του Σωτηρίου Καλαμίτση.
Μετά τον ΟΛΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κ.λπ., αφού τα ψηφίσαμε όλα την 20.09.2015, όπως μας υπενθυμίζει μονότονα η κυβέρνηση. Ευτυχώς που ψηφίσαμε τότε ΦΠΑ μόνον 24% και όχι 30%. Αλλά, αφού εμείς ψηφίσαμε αυτό το πρόγραμμα την 20.09.2015, γιατί χτυπιέται ο πρωθυπουργός και αναζητεί πολιτική λύση; Τί τον κόφτει; Κι’ αφού εμείς την 20.09.2015 ψηφίσαμε τα πάντα όλα, γιατί μερικοί βουλευτές της συμπολίτευσης το σκέφτονται σοβαρά να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο; Τί τους κόφτει; Μυστήρια πράγματα ρε παιδάκι μου.
Εγώ θα μεταφράσω και πάλι όσα έγραφε την 23.02.2016 ο Paul Craig Roberts, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επί Ρήγκαν [τονίζω: ΡΗΓΚΑΝ] υπό τον ως άνω τίτλο:
«Το κίνημα της ιδιωτικοποίησης και το κίνημα της κατάργησης των κανονιστικών ρυθμίσεων απεδείχθησαν αποτυχίες. Στη Μ. Βρεταννία της Θάτσερ η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε από την πεποίθηση ότι η έλλειψη managers, με κίνητρα, και μετόχων με κάποιο συμφέρον στο αποτέλεσμα, οδήγησαν στην αναποτελεσματική λειτουργία εθνικοποιημένων εταιρειών, τις ζημίες των οποίων κάλυπτε η κυβέρνηση, όπως γίνεται σήμερα με τις ζημίες των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Η κυβέρνηση Θάτσερ πίστευε ότι με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κοινής ωφελείας θα μειωνόταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα ανακούφιζε τη στερλίνα από την πίεση που υφίστατο.
Η ιδιωτικοποίηση αποτελεί σήμερα ένα μέσο, με το οποίο οι κυβερνήσεις ανταμείβουν κολλητούς παραδίδοντάς τους μεγάλης αξίας δημόσιους πόρους έναντι χαμηλού τιμήματος. Όταν το ΗΒ ιδιωτικοποίησε την Ταχυδρομική Υπηρεσία, γράφτηκε στον Τύπο ότι ένα ταχυδρομικό κατάστημα στο Λονδίνο άξιζε όσο το τίμημα πώλησης ολόκληρης της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.
Επίσης, η ιδιωτικοποίηση αποτελεί το μέσο, με το οποίο οι συντηρητικοί, που αντιτίθενται στις κοινωνικές συντάξεις και στη δημόσια υγεία, μπορούν να διακόψουν τη στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας από τον φορολογούμενο. Στις ΗΠΑ οι συντηρητικοί θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία. Στο ΗΒ οι συντηρητικοί θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Φαίνεται πως η κυβέρνηση του ΗΒ κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού συστήματος Υγείας.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δασών. Κατά κάποιον τρόπο τα δάση έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, αφού εταιρείες υλοτομίας «θερίζουν» τα δένδρα σε ευνοϊκές τιμές, συχνά δε η κυβέρνηση κατασκευάζει για λογαριασμό τους ακόμη και τους δρόμους πρόσβασης στα δάση.
Στις ΗΠΑ η κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων οδήγησε σε υψηλότερες τιμές και κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες. Όταν οι αεροπορικές γραμμές λειτουργούσαν υπό κανονιστικό καθεστώς, συναγωνίζονταν στον τομέα της εξυπηρέτησης. Διέθεταν ανταλλακτικά, ώστε τα μηχανικά προβλήματα να μην ακυρώνουν πτήσεις. Πτήσεις με ενδιάμεσους σταθμούς δεν αύξαναν τις τιμές.
Όταν η AT&T κατείχε το μονοπώλιο της τηλεπικοινωνίας υπό κανονιστικό περιβάλλον, οι υπηρεσίες ήταν εξαίσιες και οι τιμές χαμηλές. Σήμερα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό τοπικών μονοπωλίων χωρίς κανονιστικό πλαίσιο και οι τιμές είναι υψηλές. Το συμφέρον των μετόχων και τα bonuses των managers είναι πιο σημαντικά από την εξυπηρέτηση. Οι καταναλωτές παρατηρούν συνεχείς διακοπές των επικοινωνιών. Η συντήρηση και οι ευρυζωνικές βελτιώσεις θυσιάζονται στον βωμό των αποδοχών των στελεχών.
Στις ΗΠΑ και στο ΗΒ τα δίδακτρα των δημόσιων πανεπιστημίων αυξήθηκαν τόσο πολύ που στην ουσία τα πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Όταν εγώ φοιτούσα στο Κολλέγιο δεν υπήρχαν φοιτητικά δάνεια. Τα δίδακτρα στην πολιτεία κατοικίας σου ήταν συμβολικά και τα κολλέγια παρείχαν φθηνή στέγη και τροφή. Οι περισσότεροι φοιτητές ήταν κάτοικοι της πολιτείας.
Πολλές πτυχές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν οι ίδιες οι ΕΔ έχουν τώρα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες με υψηλό κόστος.
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και της κανονιστικής απορρύθμισης πρέπει να επανεξετασθεί εν όψει των στοιχείων που υπάρχουν και των πραγματικών στόχων που επιδιώκονται».
By the way, που λένε οι μορφωμένοι. Τί θυμήθηκα τώρα!
Την 23.09.2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ:
«Η επιτυχημένη πορεία του ΟΤΕ επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής των αποκρατικοποιήσεων, αποτελώντας κορυφαίο παράδειγμα ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου που μέσα σε λίγα χρόνια έχει μετασχηματιστεί πλήρως σε μια υγιή, ανταγωνιστική εταιρεία, προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας μας».
Την επομένη ο Γιώργος Φλωράς, απηνής διώκτης της Επιτροπής Στραγγαλίσματος του Ανταγωνισμού, σχολίαζε:
«Κατά σύμπτωση ο κ. Τσαμάζ πήγε στον Σαμαρά την Τετάρτη να υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια, μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των παραβάσεων της νομοθεσίας του Ανταγωνισμού της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, θυγατρικής του ΟΤΕ κατά 100%, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εισήγηση της Επιτροπής είναι καταδικαστική για σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας επί 23 χρόνια. Εκτιμώμενο πρόστιμο (αν τελικά κριθεί ένοχη η ΓΕΡΜΑΝΟΣ) μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, άρα λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θεσεις εργασίας για τον Όμιλο ...Φυσικά ήταν μια απλή σύμπτωση η χρονική συγκυρία».
Τί να έγινε άραγε; Θα μας πει ο κ. Νεφελούδης, αν κάποιο αόρατο χέρι έκανε κάτι;