Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Με δυο μέτρα και δύο σταθμά βλέπουμε το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Antonio Guterres, να προσεγγίζει το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό Ζήτημα. Για το πρώτο, ισχύουν πλήρως οι αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ για το δεύτερο, τις αγνοεί.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του έτους, ο νέος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση του Παλαιστινιακού και του Κυπριακού Ζητήματος. Όμως δεν ξεκίνησε καθόλου καλά και ισότιμα!
Στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, προωθεί λύσεις σύμφωνες με την Απόφαση 2334 του ΟΗΕ, τις Αποφάσεις 242 και 339 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, τη Συμφωνία του Όσλο του 1993 και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002. Με βάση αυτό το κανονιστικό πλαίσιο, ο κ. Guterres προωθεί τη «λύση» των δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Μάλιστα λίγες μέρες πριν, υπήρξε και σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τους Ισραηλινούς εποικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη, ψήφισμα που εξόργισε την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ. Τόσο το Ισραήλ όσο και η νέα αμερικανική διοίκηση, τάσσονται ενάντια σε μια εσπευσμένη προώθηση «λύσης» του Παλαιστινιακού Ζητήματος και συζητούν μόνο μέτρα άρσης του Ισραηλινού εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την άρνηση του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ δηλώνει σε συνεργάτες του αποφασισμένος να πιέσει για «λύση» του προβλήματος, πάντα στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των διεθνών συμβάσεων.
Αντίθετα, στην περίπτωση του Κυπριακού, ο κ. Guterres προωθεί «λύσεις», έξω και πέρα, από τις επί 43 χρόνια αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αγνοεί επιδεικτικά τα ίδια τα ψηφίσματα του Οργανισμού που προΐσταται και νομιμοποιεί με την παρουσία του στη Γενεύη εξωθεσμικές μεθοδεύσεις και «λύσεις». Στην Κύπρο υπάρχει ζήτημα εισβολής και κατοχής, υπάρχει το έγκλημα του εποικισμού, έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, και για όλα αυτά υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν έχει ακούσει κάτι γι’ αυτά ο κ. Guterres;
Με τη στάση του αυτή στο Κυπριακό Ζήτημα, ο νέος Γ.Γ. του ΟΗΕ αυτο-υπονομεύεται. Διότι ακριβώς αυτή του τη στάση στο Κυπριακό θα επικαλεστούν οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί ώστε να μειώσουν την αξιοπιστία του και να θέσουν εν αμφιβόλω τις καλές του υπηρεσίες σε ότι αφορά το Παλαιστινιακό. Αντίθετα, με τη στάση του αυτή εκθέτει περαιτέρω και αποδυναμώνει πολιτικά τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη που δέχθηκε να συρθεί σε αυτή τη μεθόδευση «λύσης» της Γενεύης, παρέχοντας επιχειρήματα (ιδιαίτερα και μετά τη στάση του ΟΗΕ στη Λιβύη) στους επικριτές του για συμπαιγνία της Διεθνούς Κοινότητας και της Τουρκίας στο Κυπριακό.
Εκτός, και αν αυτή είναι η πραγματική πρόθεση του κ. Guterres…
* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος.