Του Σωτηρίου Καλαμίτση.
Δε λέω, ο κ. Μηταράκης είναι καλό παιδί, με σπίτι στο Λονδίνο αξίας μυρίου και πάνω κ.λπ. Έβαζε και κάτι υπογραφές για να παίρνουν επιχειρηματίες επιδοτήσεις ενός μυρίου, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία θέση εργασίας. Τα έβλεπαν αυτά οι Συριζαίοι και τώρα μοιράζουν ένα μύριο διαφορετικά: διορίζουν είκοσι νοματαίους, που κοστίζουν το ίδιο σε ένα χρόνο. Άρα, με ένα μύριο, είκοσι θέσεις εργασίας και όχι μία. Αυτό ίσως και να λέγεται αναδιανομή πλούτου. Άσε που στο τέλος πετάνε και το επιχείρημα που σπάει κόκκαλα: «Οι άλλοι καλλίτεροι ήταν;». Όχι βέβαια! Αυτό είναι το πρόβλημά μας.
Έγινε και συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα το σχετικό με δανειοδοτήσεις κωμάτων, ΜΜΕ κ.λπ. Πάλι απολαύσαμε τζερτζελέ και ατάκες. Και μετά; Μετά περισπούδαστες αναλύσεις των ειδημόνων και μη. Τα φορτώνουν στον Ευκλείδη ή δεν τα φορτώνουν; Δραχμή ή ευρώ; Εξεταστικές να φαν κι’ οι κότες. Για ο,τιδήποτε δεν θίγει τον πυρήνα του προβλήματος της χώρας. Αν τολμούν οι σημερινοί συγκυβερνήτες, ας συστήσουν την Επιτροπή που επαγγελλόταν ο Σαμαράς «Πώς μπήκαμε στα Μνημόνια» ή την Επιτροπή που ξαναπρότεινε η Φώφη «Για τα οικονομικά της χώρας από το 2000 μέχρι σήμερα». Τί φοβούνται, αφού δεν είναι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια, εξ ου και διακηρύσσουν ότι δεν μπορούμε να τους ψέγουμε, επειδή δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, παρά τις υποσχέσεις, εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία μας έφεραν οι προηγούμενοι;
Ο Πάνος, πάντως, πέταξε πάνω από τα Ίμια, όπου πέταξε από ψηλά ένα στεφάνι εις μνήμην των αδικοχαμένων τριών αξιωματικών του ΠΝ τη «νύχτα των Ιμίων». «Καθ’ υποχρέωση», είπε. Μήπως «κατά καθήκον»; λέω εγώ! «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» διεμήνυσε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός από τη μικροσκοπική Μάλτα. Σωστός. Εμπρός, λοιπόν, να στήσουμε ένα μνημείο πάνω στα Ίμια με ένα καντήλι που θα παραμένει άσβεστο δίπλα από τον ιστό με την ελληνική σημαία. Κάθε βράδυ ένας ναύτης θα υποστέλλει τη σημαία και κάθε πρωί θα την επαίρει. Λέω εγώ τώρα! Αλήθεια, γιατί οι χρυσαυγίτες που τίμησαν με συγκέντρωση την επέτειο της νύχτας των Ιμίων δεν πραγματοποίησαν την εκδήλωση πάνω στη βραχονησίδα; Μήπως γνωρίζουν ότι θα τους εμποδίσει η ελληνική κυβέρνηση; Κι’ αν το γνωρίζουν, εξ ου και δεν πάνε εκεί, ώστε να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην υποχωρητική εξωτερική πολιτική, πώς συμβαίνει και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες;
Πάντως τη Λέσβο και τ’ άλλα τα νησιά μάς επιτρέπουν οι Τούρκοι ακόμη να τα επισκεπτόμεθα απροσκόπτως μαζί με χιλιάδες λαθρομετανάστες, εξ ου και την επεσκέφθη και ο Μπαλάφας. Εντάξει, μπορεί να έχει μια πεντακοσάρα στην άκρη για τις δύσκολες μέρες, ως πολιτικός μηχανικός, αλλά και αντιστασιακός, που υπήρξε, αλλά δεν είναι αυτό που του προσδίδει κύρος. Είναι ο αντιχουντικός αγώνας του κυρίως. Είναι οι περγαμηνές τής αντίστασης για τη δημοκρατία. Είναι, όμως, και η οξύνοιά του. Θυμηθείτε τότε που συνεντευξιαζόταν, πριν γίνει κυβέρνηση, και είχε πει το περίφημο: «Θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες». «Και οι απέναντι;» τον ρώτησε ο Μάκης Κουρής, για να λάβει την αμίμητη απάντηση: «Θα το ρισκάρω». Και μετά διερωτώνται μερικοί πόθεν η έκφραση «μη λες μπαλαφάρες».
Στη Λέσβο, λοιπόν, τόλμησε ένας πολίτης να του πετάξει ένα καρφί για ΕΝΦΙΑ κ.λπ. του κ. υπουργού που θα τον καταργούσε και τα τοιαύτα. Αμέσως ο υπουργός Μπαλάφας του είπε: «Αει πάγαινε ρε. Εμείς δεν φοβηθήκαμε τη χούντα!». «Θα φοβηθούμε τον λαό;», συμπληρώνω εγώ.
Αυτό είναι το νόημα της πολιτικής σήμερα. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται στο όνομά του, και υπέρ αυτού και του Έθνους, αλλά τον λαό δεν τον φοβάται κανείς. Είτε δεξιός είτε αριστερός είτε ΟΦΑ. Ο λαός στη γωνία περιμένοντας τον σωτήρα του. Ποιόν σωτήρα; Ας μου δείξει κάποιος έναν που ανέλαβε κυβερνητικές «ευθύνες» [λέμε και καμμιά μ... να περνάει η ώρα] και δεν είχε επισκεφθεί προηγουμένως την εν Αθήναις αμερικανική πρεσβεία, κατ’ ελάχιστον, για να υποβάλει τα σέβη του και να υποστεί αμυγδαλεκτομή δια δακτυλοσκοπήσεως δίκην χρίσματος. [Του Λεβέντη του διαφεύγει αυτό; Ερωτώ, διότι όλο στη γερμανική πρεσβεία συχνάζει].
Έτσι λοιπόν. Εμείς δεν φοβηθήκαμε τη χούντα, τον λαό θα φοβηθούμε;
Πάντως, άκουσα και έναν που είπε ότι πέρυσι πλήρωνε € 600/μήνα για κοινωνική ασφάλιση και τώρα με τον ΕΦΚΑ θα πληρώνει € 187/μήνα. Απορώ γιατί γίνεται ο κακός χαμός με τα μπλοκάκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. Ο νόμος του κομμουνιστή [λέμε και καμμιά μ... να περνάει η ώρα] Κατρούγκαλου είναι σούπερ, αφού!