Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.
Το κατά Ποτάμην εθνικό κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «Σημίτης» έσκασε μύτη μόλις διεφάνη ότι μετά τον Άκη παίρνει σειρά για ξεσκέπασμα λόγω μίζας ένα από τα πρωτοπαλλήκαρα του εκσυγχρονισμού [λέμε και καμμιά μ…] τής χώρας. Και απεφάνθη ότι η διαφθορά δεν πατάσσεται με εχθρότητα, διότι η εχθρότητα γεννά εχθρότητα. Εννοούσε, προφανώς, ότι η διαφθορά πατάσσεται, όταν λειτουργούν οι θεσμοί, πράγμα που προϋποθέτει την ύπαρξη θεσμών, περί της οποίας δεν μας ενημέρωσε.
Δεν έχω να σχολιάσω κάτι σε όσα είπε ο αρχιεγκληματίας. Μόνον σχολιανά θα μπορούσα να του σούρω. Θα περιορισθώ να αντιγράψω από την ειδησεογραφία των ημερών του, για να δούμε σε τί διαφέρει το σήμερα από το τότε ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια καταστροφής και ποιές μούρες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πωλητικό προσκήνιο και να πουλάνε σωτηρία στο πτώμα, επί του οποίου συνεχίζουν να ασελγούν ανερυθριάστως υπό την σκέπη της αριστερής ληστοσυμμορίας που γλείφει τα κοκκαλάκια που άφησαν οι άλλοι.
«21 Απριλίου 2003
Κ. Σημίτης: «Δεν θα συμβιβαστούμε».
Στο θέμα της εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σε χρηματιστηριακά παιχνίδια, παρενέβη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αφού οι αλλεπάλληλες καταγγελίες, από μερίδα του Τύπου, έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός στο αεροδρόμιο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φιλανδία τόνισε ότι "η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, έχει δείξει την ευαισθησία της και είναι αδιάλλακτη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία ούτε θα καλύψει, αλλά ούτε και θα συμβιβαστεί".
Αυτή την αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στο εσωτερικό κακό κλίμα όπως είπε, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, με καταγγελίες και κατηγορίες για επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα και δημιουργούν εντυπώσεις.
Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα είναι αδιάλλακτη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, υποστήριζε πάντα τη νομιμότητα με τη βοήθεια των οργάνων της πολιτείας, υπάρχει τόνισε ανεξάρτητη δικαιοσύνη που κρίνει τις καταγγελίες και θα κάνει το καθήκον της, ενώ σημείωσε ότι "όλα τα πολιτικά πρόσωπα έχουν προσωπική διαδρομή και ευθύνη και κρίνονται κάθε μέρα από όλους μας, αρκεί να διακρίνουμε την ουσία από την προσπάθεια για τη δημιουργία εντυπώσεων".
Η κυβέρνηση τόνισε ο κ. Σημίτης είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη σταθερή και εύρυθμη πορεία και δεν ασχολείται με τις αντιθέσεις συμφερόντων. Θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της χώρας, με στόχους, αξίες και αρχές.
Προηγουμένως ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται να επισκεφθεί το Ελσίνκι, τη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη διαδοχικά προκειμένου να συζητήσει με τους πρωθυπουργούς αυτών των χωρών των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Ιουνίου στη Χαλκιδική. Θέματα όπως η ευρωπαϊκή συνέλευση, η μετανάστευση αλλά και οι εξελίξεις στο Ιράκ.
Η ελληνική Προεδρία, είπε ο κ. Σημίτης, πέτυχε να προωθήσει στόχους, να επουλώσει διχασμούς, να χαράξει πολιτική και αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία που είχε η Σύνοδος των Αθηνών με την ένταξη της Κύπρου. Μια ένταξη που όπως είπε ήταν ακατόρθωτη για πολλούς αλλά που επετεύχθη με πολύ δουλειά και σωστούς χειρισμούς. Τίποτα δεν χαρίζεται, το τι σημαίνει ένταξη της Κύπρου το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας. Το κύρος της χώρας είπε ο πρωθυπουργός έχει ενισχυθεί και υπάρχει μια γενική αναγνώριση για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, το θέμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε χρηματιστηριακά παιχνίδια, συζητήθηκε στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης ανέφερε πως όποιος έχει σχέση με την διαπλοκή θα φεύγει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη με την οποία ζητάει να πράξει τα δέοντα σχετικά με τα δημοσιεύματα εφημερίδας που φέρουν κυβερνητικά στελέχη (Ε. Μαλέσιος, Στέφ. Μανίκας, Μιχ. Νεονάκης) να εμπλέκονται σε συναλλαγές μετοχών του Αθαν. Αθανασούλη κυρίου μετόχου της εταιρείας "Αλτεκ". Στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι "λόγω των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, θα σας παρακαλούσα όπως επιληφθείτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και κατά την κρίση σας".
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, Στέφανος Μανίκας θα προσφύγει τη Μεγάλη Τρίτη στη Δικαιοσύνη για τις κατηγορίες εφημερίδας, ότι συμμετείχε σε χρηματιστηριακά παιχνίδια πριν από το 2000.
Για σενάρια νοσηρής φαντασίας κάνει, πάντως, λόγο στο Έθνος ο Κώστας Λαλιώτης. Εξωπολιτικά κέντρα επιχειρούν να ενεργοποιήσουν πολιτικές εξελίξεις λέει στα Νέα, ο Δημήτρης Ρέππας.
Για οποιονδήποτε υπάρχουν στοιχεία αδιαφάνειας πρέπει να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη και να αποφασίζει δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία παρανομία όσον αφορά τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες των κ.κ. Νεονάκη και Μανίκα, ενώ η Βάσω Παπανδρέου τόνισε πως υπάρχει ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διαφάνεια.
Σε δήλωσή του ο Μιλτιάδης Έβερτ* αναφέρει ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό όταν λέει πως όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα αφού μέχρι τώρα αρνείται την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας στην μήνυση που είχε καταθέσει για τις δραστηριότητες της ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2000».
* Ο μοναχικός καβαλάρης που κυνήγησε, ανεπιτυχώς φευ, τα λαμόγια του Χρηματιστηρίου μέχρι τέλους.