Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

It is the bureaucracy, stupid!

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

arkas.prothipourgosΠήρε το μάτι μου την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και είπα να τη διαβάσω, να δω τί σκέφτονται οι σύντροφοι. Όταν τελείωσα την ανάγνωση, αναρωτήθηκα πώς θα βαθμολογούσε το κείμενο ως έκθεση ιδεών ένας βαθμολογητής των πανελλαδικών εξετάσεων. Ένα κείμενο εντελώς αόριστο με βαρύγδουπες λέξεις [π.χ. «αριστερό αποτύπωμα»] που επιτρέπει στον αναγνώστη να φαντασθεί ό,τι επιθυμεί η καρδιά του. Κι’ από στίξη «μηδέν».

http://www.enikos.gr/politics/529596/ti-anaferei-i-politiki-apofasi-tis-ke-tou-syriza-gia-tin-irianna-

Το μόνο που τράβηξε την προσοχή μου ήταν το εξής απόσπασμα:

«Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να κρίνουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Η άρνηση όποιας εκ των εξουσιών να υπόκειται σε κριτική και να λογοδοτεί, την απομειώνει στα μάτια του πολίτη. Άλλωστε, ο σεβασμός προς τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι μία κενή περιεχομένου επαναλαμβανόμενη επίκληση. Αποδεικνύεται έμπρακτα με τη μη επέμβαση της πολιτικής εξουσίας και με την πλήρη συμμόρφωσή της προς τις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμα και εκείνες που θεωρεί άστοχες.»

Με εντυπωσίασε η προσήλωση στο Σύνταγμα και στην ανάγκη να συμμορφώνεται και η αριστερή [τρόπος του λέγειν] κυβέρνηση  προς τις δικαστικές αποφάσεις, έστω και αν δεν της αρέσουν, επειδή τις θεωρεί άστοχες.

[ΣΗΜ: ο φίλος Ιωσήφ Παπαδόπουλος έγραψε το ακόλουθο σχόλιο κάτω από την ανάρτηση της απόφασης της ΚΕ στο enikos.gr: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις ανήκουν στην  προεκλογική ρητορική που χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων και δη αυτών που προέρχονται από τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και κυρίως της μεσαίας τάξης που δεν υφίσταται πλέον. Για να υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις πρέπει αυτοί που τις δίνουν να είναι τίμιοι, ηθικοί, να αγαπούν την πατρίδα και να έχουν και την πολιτική βούληση. Επειδή όμως αυτοί που κυβερνούν νοιάζονται μόνο για την καρέκλα, το μαύρο χαρτζηλίκι  και την ασυλία, φασκελοκουκούλωστα».

Το σχόλιο αναρτήθηκε, αλλά στη συνέχεια διεγράφη από τους διαχειριστές τής ανεξάρτητης, αδέσμευτης και αντικειμενικής ιστοσελίδας].

Μετά, όμως, έπρεπε να ασχοληθώ με τα τετριμμένα, και δη με ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου, στο οποίο θα επισυναφθούν 35 πιστοποιητικά και υπεύθυνες δηλώσεις. Μεταξύ αυτών και το άρτι [31.07.2017] επανεισαχθέν πιστοποιητικό εξόφλησης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, η μη επισύναψη του οποίου καθιστά το συμβόλαιο άκυρο. Οκτώ χρόνια Μνημόνια και η γραφειοκρατία καλά κρατεί. Εικάζω βασίμως ότι αφού το ΤΑΠ πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, η επαναφορά της επισύναψης τού πιστοποιητικού πληρωμής του στα συμβόλαια οφείλεται στην ανάγκη  μείωσης των τεράστιων οφειλών που έχουν συσσωρευθεί από απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ. Θες να πουλήσεις, για να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ κ.λπ.; Πλήρωσε και τη ΔΕΗ που χρωστάς μαζί με το ενσωματωμένο ΤΑΠ. Σωστό και δίκαιο.

Μετά από τη νέα αυτή ρύθμιση, πολλοί ανεκάλυψαν ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει αντικαταστήσει και το ΤΑΠ, το οποίο πληρώνουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπως την ΕΡΤ κ.λπ. ΕΝΦΙΑ στο Δημόσιο, ΤΑΠ στον Δήμο. Μεγαλεία δικέ μου.          

Και τούτο, μόλις είχα διαπιστώσει ότι αυτό το κράτος πρέπει να πάσχει από κάποια ανίατη ασθένεια άνευ ονομασίας εισέτι. Και εξηγούμαι: μία από τις μεταρρυθμίσεις ήταν και η ηλεκτρονική έκδοση και πληρωμή διαφόρων παραβόλων. Μπαίνεις στο e-paravolo και καθαρίζεις εντός λεπτών. Τυπώνεις δύο σελιδούλες και είσαι έτοιμος να καταθέσεις το παράβολο, όπου δει. Είναι μία μεταρρύθμιση ρε αδερφέ!

Ηλεκτρονικώς, λοιπόν, μπορούμε εμείς οι δικηγόροι να πληρώσουμε και το λεγόμενο «δικαστικό ένσημο», το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για να συζητηθεί μία αγωγή [1,2% εν Μνημονίω -  0,65% προ Μνημονίου]. Ανακαλύπτω, όμως, προχθές, ότι για την πληρωμή του δικαστικού ενσήμου πρέπει πλέον να τυπώνεις 4 χαρτάκια. Και τούτο, διότι κάποιος λαμπρός νους σκέφτηκε ότι το χαρτόσημο που εμπεριέχεται στο δικαστικό ένσημο πρέπει να πληρώνεται ξεχωριστά. Τυπώνεις, λοιπόν, δύο χαρτάκια για όλα τα υπόλοιπα και στη συνέχεια  τυπώνεις και άλλα δύο για το χαρτόσημο. Οποία πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μοιραίως πήγε ο νους μου στο περιστατικό που βίωσα πριν από 5 χρόνια. Είχα πάει στην Εφορία να πληρώσω τις δόσεις τριών ρυθμίσεων. Η αρμοδία υπάλληλος εκτυπώνει το γνωστό τεράστιο διπλότυπο για κάθε μία ρύθμιση χωριστά. Τολμώ να ρωτήσω «Γιατί δεν κόβετε ένα διπλότυπο, στο οποίο θα είναι γραμμένοι οι 3 διαφορετικοί κωδικοί των ρυθμίσεων, μήπως σώσουμε και κανένα δεντράκι;», για να λάβω την απάντηση «Αυτές τις οδηγίες έχουμε κύριε». Εν συνεχεία με ενημερώνει η αυτή υπάλληλος ότι πρέπει να πληρώσω με επιταγή, επειδή το σύνολο των τριών δόσεων  υπερβαίνει τα € 500 [τότε επιτρεπόταν η πληρωμή με μετρητά μέχρι € 500], οπότε ακολουθεί ο εξής διάλογος:

- Μα κάθε δόση είναι μικρότερη των € 500.
- Δεν έχει σημασία κύριε, το άθροισμα μετράει.  
- Κι’ αν εγώ στηθώ στο Ταμείο και πληρώσω τη μία δόση, εν συνεχεία ξαναστηθώ στην ουρά και πληρώσω τη δεύτερη και στηθώ  και πάλι στην ουρά για την τρίτη δόση, δεν θα δεχθεί ο ταμίας την πληρωμή;
- Αφήστε τις εξυπνάδες κύριε. Αυτά γράφουν οι εγκύκλιοι.
- Μήπως εσείς θα έπρεπε να εισηγηθείτε  στους ανωτέρους σας ότι κάτι διαφορετικό πρέπει να γίνει, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να μη χαλάμε τόσο χαρτί;
- Δεν είναι αυτή η δουλειά μας κύριε.

Αποστομωθείς πλήρωσα τις 3 δόσεις διαδοχικά, όπως είχα σχεδιάσει. Ευτυχώς που δεν υπήρχε μεγάλη ουρά. Γλύτωσα περί τα 30’ που θα ανάλισκα, αν πήγαινα στην τράπεζα να φέρω επιταγή.

Και αφού ολοκλήρωσα τη φοβερή αυτή ανάμνηση, με ενημερώνει μεγάλο μεσιτικό γραφείο ότι κάπου στο Πόρτο Χέλι πωλείται βίλα με τα ακόλουθα στοιχεία:  

Εμβαδόν οικίας 700 μ2
Επιφάνεια οικοπέδου 5.500 μ2
Τιμή € 1.750.000
Αντικειμενική αξία € 500.000
ΕΝΦΙΑ € 200,00

Αυτό κι’ αν είναι αριστερό αποτύπωμα σύντροφοι που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά για την κατάργηση της προσευχής στα σχολεία, στον γάμο ομοφυλοφίλων και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, πρώτοι στον αγώνα! Ο όρος «τεκνοθεσία», αντί υιοθεσία, πολύ μου αρέσει. Είναι σωστός, διότι ακριβολογεί, αφού μπορεί να γίνει θετό τέκνο και άτομο γένους θηλυκού, άρα κόρη ή θυγατέρα. Μόνο που αυτός ο όρος δημιουργεί περίεργους συνειρμούς: προέρχεται από το τέκνο ή το τεκνό;

http://www.komistes.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CF%8D%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Πάντως, από την πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν εκκωφαντικά τα εθνικά θέματα: Σκοπιανό, Κυπριακό, Τσάμηδες, λαθρομεταναστευτικό, Αιγαίο, Θράκη. Πρώτα ο «σημαιοφόρος στα σχολεία» και η μη ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν. Τόσα χρόνια είναι άλυτα, εμείς θα τα λύσουμε;   

http://www.freepen.gr/2017/08/faz.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+freepen%2FNeSNe+%28Freepen.gr%29