Κυβερνητική τροπολογία δίνει την δυνατότητα στην παράνομη -πλην όμως λειτουργούσα- «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να καταθέσει προσφυγή για αναγνώρισή της,
Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεγονός που να μας προϊδεάσει, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποτελεί την κερκόπορτα για αναγνώριση εθνικής τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, με γνωστή φυσικά τη συνέχεια.
Φαίνεται, πως η ιδεοληψία κομματικών στελεχών που κατευθύνουν την κυβέρνηση, δεν περιορίζεται μόνον στην εσωτερική μεταβολή του αστικού δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά επεκτείνεται και σε εθνικά θέματα. Εκτός, δηλαδή, από τον φόβο που έχουμε ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων (όπου υπουργοί, Γαβρόγλου, Αχτσιόγλου, κ.π.ά., έχουν ταχθεί υπέρ της ονομασίας "Μακεδονία", χωρίς κάποιο παραθετικό), κάτι περίεργο συμβαίνει παρασκηνιακά και στην Θράκη.
Η επίμαχη τροπολογία δίνει την δυνατότητα στην παράνομη -πλην όμως λειτουργούσα- «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ΤΕΞ), να καταθέσει εκ νέου προσφυγή, παρά τις δύο απορριπτικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου για αναγνώρισή της, λόγω του ανθελληνικού σκοπού ίδρυσής της, συμφώνως και προς το καταστατικό της. Το παράνομο σωματείο είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από όπου εκδόθηκε απόφαση για την οριστική αναγνώριση του εν λόγω συλλόγου, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.
Έκτοτε, η μεν Ελλάδα, φυσικώ τω λόγω, δεν επιτρέπει τη νόμιμη λειτουργία, αλλά ανέχεται την παράνομη. Και είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές (μου θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο που λέγαμε για τις κομμουνιστικές χώρες, «εμείς κάνουμε πως δουλεύουμε, κι αυτοί κάνουν πως μας πληρώνουν»). Πόσο ακριβώς είναι «παράνομη» η ΤΕΞ, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης, φωτογραφίζεται περιχαρής στα γραφεία της, τα οποία επισκέπτονται σε εκδηλώσεις της πολλοί τοπικοί «προοδευτικοί» παράγοντες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Εάν δεν αποσυρθεί οριστικά και περάσει αυτή η τροπολογία από την Βουλή, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την νομική αναγνώριση όλων των παράνομων μέχρι σήμερα μειονοτικών συλλόγων στην Θράκη που φέρουν την επωνυμία "τουρκική - τουρκικός", παρακάμπτοντας τα εμπόδια που εγείρονται από τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Στην παρ. 1 του άρθρου 758 ΚΠολΔ, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Η αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία κρίνεται ότι η δικαστική απόφαση που δέχθηκε ή απέρριψε την αρχική αίτηση εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος που αφορά στον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Το ερώτημα είναι, τι μεσολάβησε και ενώ το θέμα παρέμενε σε στασιμότητα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει παράθυρο αναγνώρισης εθνικής τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. Ακόμη, και αν τελικά δεν ψηφιστεί η τροπολογία, σε περίπτωση που αποφασίσουν επί τέλους οι ΑΝΕΛ να θυμηθούν ότι είναι κόμμα του πατριωτικού χώρου -όπως τους αποκάλεσε στην ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός- και όχι μαρξιστικό δεκανίκι, πάλι η κατατεθείσα τροπολογία-κερκόπορτα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα παραβιάζει και την συνθήκη της Λοζάνης που αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στην Δ. Θράκη.
Βεβαίως, αν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστήριζε στα σοβαρά τα εθνικά δίκαια το ελληνικό κράτος, και όχι με την υπαλληλική οκνηρία που συνηθίζει -όπως και στην περίπτωση του Δικαστηρίου της Χάγης με τα Σκόπια- δεν θα φτάναμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Από τους ΑΝΕΛ, εξεγέρθη μόνον ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε ουσιαστικώς ανθελληνική την τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την ως "επιπόλαιη" και "εθνικά επιζήμια" και προαναγγέλλει πως ο ίδιος θα την καταψηφίσει: «Eίναι μία επιπόλαιη τροπολογία. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι παρ’ ολίγον να αναγνωρίσουμε δια νόμου "Τούρκους" στην Θράκη Μας; Αποδεχόμαστε μήπως ότι καταστρατηγούμε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσων αυτοπροσδιορίζονται ώς "Τούρκοι Δυτικής Θράκης" με δική τους σημαία";
Αναμένω την απόσυρση αυτής της Εθνικά Επικίνδυνης «πρωτοβουλίας». Προσωπικά θα την καταψηφίσω, εάν τελικά κατατεθεί ως «έχει», αναφέρει σε δήλωση του.
Πηγή: http://voria.gr/article/giati-epidioki-i-kivernisi-ton-ektourkismo-ton-mousoulmanon