Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Έπεσε το μάτι μου σε μία απόφαση του Αρείου Πάγου [453/2016], με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι, αν μαγνητοφωνείς τον αντίδικό σου εν αγνοία του, για να αποδείξεις στο δικαστήριο ότι δεν είσαι αυτό που σε κατηγορεί ο αντίδικος ότι είσαι, τότε το αποδεικτικό αυτό στοιχείο δεν λαμβάνεται υπόψη καθ’ ότι παράνομο, επειδή «το έννομο αγαθό της ελεύθερης επικοινωνίας είναι υπέρτερο από εκείνα της περιουσίας, της τιμής και της ελευθερίας». Δηλαδή: μαγνητοφωνώ τον τύπο που με έχει καταγγείλει ως τοκογλύφο, ώστε να αποδείξω στο δικαστήριο ότι δεν είμαι τοκογλύφος, αλλά το δικαστήριο σφυρίζει αδιάφορα. Και τούτο, διότι η τιμή μου, την οποία προσβάλλει βαναύσως και ψευδώς ο τύπος κατηγορώντας με για κακουργηματική τοκογλυφία, υποχωρεί προ του δικαιώματος του τύπου να επικοινωνεί μαζί μου ή με άλλους ελεύθερα και, έτσι, να μπορεί να λέει άφοβα την αλήθεια, την οποία κρύβει από το δικαστήριο, ώστε να με καταδικάσει. Και να ήταν μόνον αυτό; Απεφάνθη το ανώτατο δικαστήριο, ότι ακόμη και η ελευθερία μου υποχωρεί προ του δικαιώματος παντός κακοήθους να επικοινωνεί ελεύθερα και να επιδιώκει να με κλείσει στη φυλακή, ενώ γνωρίζει ότι δεν έχω διαπράξει αδίκημα, εξ ου και δεν πρέπει να στερηθώ της ελευθερίας μου εγκλειόμενος στις φυλακές. Και πάνω που στριφογύριζε στο μυαλό μου το ως άνω αρεοπαγιτικό σκεπτικό και άκουγα σκεπτικός τις ειδήσεις από το Νταβός για την ονοματοδοσία τών Σκοπίων κ.λπ., ακούω ότι πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες απορρίπτονται αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη με το σκεπτικό ότι ο αιτούμενος περιήλθε σε αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών του εκ δόλου. Παράξενο μου φάνηκε, επειδή το στοιχείο αυτό, δηλαδή η έλλειψη δόλου στο πρόσωπο του αιτουμένου, για να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου, αποτελεί ανέκαθεν ένα εκ των προαπαιτουμένων για την ένταξη στον νόμο. Πώς συμβαίνει και μέχρι προ τινος εκδίδονταν σωρηδόν αποφάσεις θετικές για τους υπερχρεωμένους, για τις οποίες πανηγύριζε το διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις, πλην ελαχίστων, που χαρακτηρίζουν τον υπερχρεωμένο οφειλέτη δολίως υπερχρεωθέντα;
Τί μεσολάβησε άραγε;
Και τότε θυμήθηκα ότι το 2013 εκπρόσωποι της τρόικα είχαν καλέσει 3 Ειρηνοδίκες στο υπουργείο Οικονομικών για «διαβουλεύσεις». Σχετικώς είχα γράψει :
https://taxalia.blogspot.gr/2013/12/blog-post_3988.html
https://taxalia.blogspot.gr/2013/12/no-2.html
Κοίτα να δεις φίλε μου πόσο κάνει να ωριμάσει μία ιδέα! Μπορεί, όμως, όλα αυτά να είναι τυχαία.
Χρόνια Πολλά ΣΥΡΙΖΑ με την ακατάβλητη δύναμή σου που έδιωξε τα Μνημόνια, έφερε την ανάπτυξη, μείωσε τον Δημόσιο Τομέα, δεν παρέδωσε τη δημόσια περιουσία στους δανειστές, μας βγάζει στις αγορές, ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες στέλνοντάς τες στην αγκαλιά αλλοδαπών, εκσυγχρόνισε τη διαδικασία του πλειστηριασμού, προστάτεψε την πρώτη κατοικία, γέμισε τη χώρα με λαθρομετανάστες, ανέδειξε σε τιμητές τού δημόσιου βίου και της νοημοσύνης μας παλληκάρια ως ο Καρανίκας και ο Πολάκης, αλλά και ρυθμίζει επί τέλους το τηλεοπτικό τοπίο, ώστε να είναι φιλικό προς το κώμα.
Πάντως δεν είσαι εν τάξει που δεν έβαλες ακόμη μπρος την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Μη μου πεις ότι το έχεις και συ ανάγκη με τόσα καλούδια που έφερες στον τόπο!