Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ευτυχισμένο το απηρχαιωμένο κράτος!

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

xartosimoΟ χιονιάς κάλυψε πολλές περιοχές της χώρας με παγωμένο βαμβάκι μέχρι και 1,5 μέτρο. Αυτοκίνητα θαμμένα κάτω από το χιόνι έξω από σπίτια ή ακινητοποιημένα στη Μαλακάσα. Διακοπές ρεύματος λόγω κοπής καλωδίων από πτώση κλαδιών δέντρων που υποχώρησαν υπό το βάρος του χιονιού. Θάνατοι ηλικιωμένων από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.

«Κράτος ανύπαρκτο» απεφάνθη πολίτης τις. «Πού είναι το κράτος» είχε αναφωνήσει προ ετών άλλη πολίτις.

Όταν χιονίζει, η Μαλακάσα κλείνει. Χρόνια  τώρα. Γιατί;  Δεν ξέρω, αλλά κλείνει. Παρά ταύτα, εμείς οι πολίτες καβαλάμε το αυτοκίνητο και ξεχυνόμαστε στις εθνικές οδούς αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων. Χωρίς αλυσσίδες ή με αλυσσίδες που δεν γνωρίζουμε πώς να τις τοποθετούμε.  Και με μια παράξενη επιμονή να κυκλοφορούμε στη ΛΕΑ.

Για όλ’ αυτά καθόλου δεν φταίμε εμείς και το μυαλό μας. Ας αναλογισθούμε ότι τέτοιες καταστροφές συμβαίνουν και σε χώρες άρτια οργανωμένες που υποφέρουν, όμως, από πυρκαγιές και χιονιάδες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.  

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να εντοπισθούν οι υπαίτιοι  της ταλαιπωρίας των οδηγών και των επιβατών στον εθνική οδό. Τίποτε δεν γίνεται σ’ αυτή τη χώρα άνευ εντολής πρωθυπουργού.

Εγώ χθες και προχθές ασχολήθηκα με την αγοραπωλησία ενός ακινήτου. Στο συμβόλαιο έπρεπε να προσαρτηθούν τα εξής μόνον      

- φορολογική ενημερότητα του πωλητή, ήτοι βεβαίωση ότι δεν οφείλει στο κράτος. Αν οφείλει, παρακρατείται το τίμημα εν όλω ή εν μέρει. Ουδεμία βεβαίωση απαιτείται ως προς την προέλευση των χρημάτων του αγοραστή.
- δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου
- βεβαιώσεις, ότι για το ακίνητο είχε καταβληθεί ΕΝΦΙΑ ετών 2014-2018  
- απόδειξη καταβολής  του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου από τον αγοραστή
- πιστοποιητικό άρθρου 105 ν. 2961/2001 περί οφειλής ή μη φόρου κληρονομίας από τον πωλητή
- βεβαίωση από τον οικείο Δήμο περί εξόφλησης του Τέλους Ακινήτου Περιουσίας
- βεβαίωση από μηχανικό περί υπάρξεως ή μη αυθαιρεσιών
- οικοδομική άδεια και αναθεωρήσεις αυτής
- αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου και διαγράμματος  

Για να εξασφαλίσω ενημερότητα του πωλητή, η οποία δεν εκδιδόταν ηλεκτρονικώς στη συγκεκριμένη περίπτωση,  πήγα στη ΔΟΥ Ψυχικού, στην οποίαν αυτός υπάγεται. Έδειξα το πληρεξούσιό μου, υπέβαλα αίτηση και κάποια υπεύθυνη δήλωση [δεν θυμάμαι τί δήλωσα υπευθύνως, μού ήταν αδιάφορο] και με παρέπεμψαν στη ΔΟΥ Χολαργού, όπου εξασφάλισα την πολυπόθητη ενημερότητα μετά από 2 ώρες περίπου [αυτές οι δύο ΔΟΥ έχουν συγχωνευθεί λόγω μνημονιακών μεταρρυθμίσεων, αλλά τα διάφορα αρμόδια τμήματα στεγάζονται σε διαφορετικά κτήρια και διαφορετικούς δήμους].

Προς στιγμήν τρόμαξα καθώς η υπάλληλος, ευγενεστάτη πρέπει να πω, διερωτήθηκε μήπως θα έπρεπε να πάω και στη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, εν συνεχεία δε και στη ΙΖ΄. Τελικά το απέφυγα και έφυγα με ένα χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά. Ακολούθως, όμως,  πήγα στη ΔΟΥ Αμαρουσίου για τον φόρο μεταβίβασης, επειδή αρμόδια για τον φόρο αυτόν είναι η ΔΟΥ, όπου κείται το ακίνητο. Έτσι, μέσα σε 4,5 ώρες [08:15-12:55] είχα «καθαρίσει». Φεύγοντας από τη ΔΟΥ  Αμαρουσίου, κάποιος που ήταν στημένος στην ουρά με ρώτησε, γιατί γελάω. Τότε συνειδητοποίησα ότι το χαμόγελό μου πρέπει να ήταν πολύ πλατύ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκστρατείας «χαρτούρα πώλησης ακινήτου».  

Μ’ ακούσατε να διαμαρτυρηθώ; Όχι. Με πλησίασε κανένα κανάλι; Όχι. Ενώ ο κ. Ινδαρές έγινε φίρμα, επειδή, λέει, κάποιοι κακοί αστυνομικοί προσέβαλαν τα συνταγματικά δικαιώματά του. Στο ξωπέταγμα των καταληψιών κάπου στο Κουκάκι. Στο άλλο ξωπέταγμα κάπου στο Μαρούσι ουδέν συνταγματικό δικαίωμα ουδενός προσεβλήθη. Και τούτο, διότι δεν υπήρχε εκεί κάποιος Ινδαρές.

Το πρωθυπουργό δεν έδωσε εντολή να εντοπισθούν τα αίτια της ταλαιπωρίας που τραβάνε οι πολίτες, όταν πρόκειται  να πουλήσουν  ακίνητο.

Ο Αλαίκσοις ένοιωσε στο πετσί του τον πόνο όσων ταλαιπωρήθηκαν στη Μαλακάσα και κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανικανότητα και αναισθησία. Όπως είχε κάνει και για τα συνταγματικά  δικαιώματα του Ινδαρέ!

Οι πωλητικοί εξέπεμψαν τις γνωστές χιλιοειπωμένες ευχές επί ταις εορταίς, διάφορες ομάδες τούς έψαλλαν τα κάλαντα κατά τα ειωθότα, παρέστησαν και στην κηδεία του Μικρούτσικου, ο οποίος, αν κρίνω από τη δημοσιότητα που έλαβε ο θάνατός του, η κηδεία του και οι δηλώσεις επωνύμων για την προσωπικότητά του, πρέπει να ήταν η μεγαλύτερη μορφή του Έθνους τα τελευταία 1000 χρόνια. Εμένα, όμως, μου είχε διαφύγει. Πόσο μικρόνους είμαι.  

Καλή χρονιά αδέλφια με υγεία. Δεν είναι εποχές για επισκέψεις σε νοσοκομεία.