Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

«Παλαμάκια, παλαμάκια, να χτυπούν τα τακουνάκια».

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

thiakoinoniaΈγκλειστος ων, ως οφείλω για το καλό όλων, άρα και εμού, προσπαθώ να συγκεντρωθώ και να γράψω κάτι από όλα όσα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου. Εν είδει ασκήσεως πνευματικής πλέον, αφού τελώ εν αναστολή του επαγγέλματός μου, μπαρδόν τού λειτουργήματός μου, πράγμα που δεν κινητοποιεί το μυαλό μου.

Βομβαρδίζομαι από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο με ειδήσεις, σχόλια και αρθρογραφία σε σχέση με το κακό που μας βρήκε με τον κορωναϊό. Παρακολουθώ τις αντιδράσεις  της  κοινωνίας μας στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και διαπιστώνω ότι η συμπεριφορά μας κινείται στα προ της εποχής τού ιού επίπεδα. Πάντα υπάρχουν οι έξυπνοι και οι μαλάκες. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Στην πρώτη ανήκει π.χ. ο εργοδότης που θέτει τον εργαζόμενό του σε αναστολή, αλλά εξακολουθεί να τον απασχολεί, ώστε τόσον αυτός  όσο και ο εργαζόμενος να τύχουν των επιδομάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση εις υγείαν των κορόιδων. Όπως έκανε και προ της εποχής του ιού: απέλυε τον εργαζόμενο, αλλά  συνέχιζε να τον απασχολεί δίνοντάς του «μαύρο» τον μισθό του μείον το επίδομα ανεργίας. Την αποζημίωση λόγω απόλυσης δεν την πλήρωσε, αλλά την πέρασε ως έξοδο στο βιβλίο του. Να μην αναφέρω το δοχείο νυκτός που κατέβαλλε το δώρο Χριστουγέννων στον τραπεζικό λογαριασμό τού εργαζόμενου και στη συνέχεια συνόδευε τον εργαζόμενο στο ΑΤΜ, όπου ο εργαζόμενος ανελάμβανε το δώρο και το απέδιδε στον εργοδότη του.

Από την άλλη, έχουν ξεσπαθώσει πλείστοι όσοι κατά του κ. Τσιόδρα, ο οποίος ανεδείχθη σε πρώτη μούρη, καίτοι …. άσχετος, βάζοντας σε καραντίνα ολόκληρη τη χώρα. Και τούτο, για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, λένε οι πολέμιοί του. Η κυβέρνηση, δηλαδή, έβαλε αυτόν τον … άσχετο να εισηγηθεί ακραία μέτρα, με μοναδικό στόχο να μην αναδειχθεί η αδυναμία  του ΕΣΥ, το οποίο δεν αντέχει να καλύψει μία τέτοια πανδημία. Δηλαδή στις άλλες  χώρες, το σύστημα Υγείας των οποίων έχει καταρρεύσει από την ίδια αιτία, μολονότι σύστημα καλλίτερο από το δικό μας και πιο οργανωμένο, τί έκαναν; Έβαλαν κάποιον άσχετο Τσιόδρα να εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, για να μην αναδειχθούν οι αδυναμίες τού συστήματος  Υγείας; Πολλοί Τσιόδρες κυκλοφορούν ανά την υφήλιο ρε παιδάκι μου. Εκτός και κάθε χώρα έπρεπε να διαθέτει σύστημα Υγείας ικανό να περιθάλψει ταυτόχρονα τον μισό πληθυσμό. Κι’ αν το ΕΣΥ μας ήταν σούπερ ντούπερ, χάρη στον Πολάκη να ‘ούμ, και μπορούσε να μας περιθάλψει όλους, έπρεπε να μη ληφθούν μέτρα, ώστε να αρρωστήσουμε όλοι και να πάμε στο νοσοκομείο επιβεβαιώνοντας την επάρκεια του ΕΣΥ; Λέω εγώ τώρα!

arniΚαι μέρες που είναι ήλθε πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα του εκκλησιασμού τών πιστών. «Όποιος θέλει, να μπορεί να πηγαίνει στην εκκλησία» λένε οι μεν. Λένε οι δε: «οι συναθροίσεις είναι επικίνδυνες για την εξάπλωση του ιού. Αν εσύ πας στον ναό και κολλήσεις, γιατί θα πρέπει μετά να τον μεταδώσεις σε μένα βρε όρνιο;». «Και πώς θα πάρουμε το Άγιο Φως;» ερωτούν οι μεν. «Δεν θα το πάρουμε ρε μπαγλαμά» απαντούν οι δε. Τόσο απλά. Primum vivere. Κι’ αν εσύ δεν φοβάσαι, διότι ο Θεός θα σε προστατεύσει και δεν θα αρρωστήσεις, θέλω να μου δώσεις τα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι όλοι όσοι έχουν αρρωστήσει είναι άπιστοι  και δεν πήγαν στην εκκλησία πριν επιβληθεί το κλείσιμο και των ναών.*

Ευτυχώς, πάντως, που η ΔΕΗ δώρισε στο κράτος …  εξειδικευμένο υλικό, όπως μας ενημέρωσε ο …. ΤΣΕΟ της κ. Στασσής, για την προστασία των νοσηλευτών. Για … ανειδίκευτο δεν είπε κουβέντα. Ευπρόσδεκτες οι δωρεές τών ιδρυμάτων Ωνάση και Νιάρχου. Αν έκανε μία δωρεά και η Γιάννα και ο Βαρδής και ο Λάτσης και ο Μυτιληναίος και ο Κόκκαλης πόσο πιο καλά θα ήταν. Μιμούμενοι το παράδειγμα του Ατεντοκούμπο ρε γαμώ το! Η ΕΥΔΑΠ δεν θα κάνει κάποια δωρεά; Ο ΟΛΠ; Το Μετρό; Κρίμα!              

Έχουμε πολλή πλάκα. Προ πάντων, όταν μιμούμεθα ως πιθηκάκια τους ξένους. Βγήκαν οι Ιταλοί στα μπαλκόνια και χειροκρότησαν τους νοσηλευτές τους. Μας κάλεσε  η Μαρέβα να κάνουμε το ίδιο. Και το κάναμε [όχι εγώ]. Πήγαν οι πυροσβέστες στη Ν. Υόρκη έξω από ένα νοσοκομείο και κόρναραν και χειροκροτούσαν εις ένδειξη [ή  ως ένδειξη που λένε οι μορφωμένοι] ευγνωμοσύνης προς τους νοσηλευτές. Πήγαν και οι δικοί μας οι πυροσβέστες έξω από το ΑΧΕΠΑ και έκαναν το ίδιο. Και να μην ξεχνάμε ότι η Μαρέβα είναι σημαντικός παράγων του δημόσιου βίου. Όπως ήταν η βασίλισσα Φρειδερίκη, η Μαργαρίτα και η Μπέττυ. Τί είναι δηλαδή η Μαρέβα; Τσιόδρας είναι;

Υ.Γ. Αυτό το θέμα με την υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές Αρχηγού Κράτους τίνος επινόηση ήταν άραγε; Απλώς δίνει τροφή στους χριστιανομάχους για να χύνουν το δηλητήριό τους.  

* Προς σκέψιν: τί θα έκανε ο επαναστάτης Ιησούς Χριστός εν μέσω πανδημίας κορωναϊού;
https://www.rutherford.org/publications_resources/john_whiteheads_commentary/covid_19s_challenge_to_the_christian_church_what_would_jesus_do