Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δεν μας χέζεις ρε Κυριάκο;

Του Δόκτορος Δημήτρη Ρομποτή*

rompotisΗ Ελλάς για πάνω από έναν χρόνο δέχεται συστηματικά επίθεση από την Τουρκία σε διάφορα μάλιστα μέτωπα. Η γείτων έχει θέσει σε εφαρμογή την επιβολή της δήθεν γαλάζιας πατρίδας και η μόνη επιλογή που μας προσφέρει είναι... να αυτοκτονήσουμε για να μην μας σκοτώσει! Εμείς, υποτίθεται, δεν συζητάμε τίποτα, πλην της οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ, αν και ο πρωθυπουργός μιλάει για “θαλάσσιες ζώνες” χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι σε λίγο οι Τούρκοι θα ζητήσουν και την... Αγία Ζώνη της Θεοτόκου από το Αγιον Ορος!

Κατά τα άλλα προσερχόμεθα σε δήθεν διερευνητικές την ίδια στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιεί πραγματικές έρευνες σε χώρους ζωτικών ελληνικών συμφερόντων. Σαν να μην έφτανε το μπαράζ των τελευταίων μηνών, η Αγκυρα εξέδωσε Navtex για έρευνες καταμεσής του Αιγαίου εν εναμονή της εν Ελλάδι συναντήσεως των διερευνητικών, αν και υπάρχει προηγούμενη συμφωνία για αποχή από τέτοιες δραστηριότητες στο Αιγαίο (εις βάρος μας, αλλά υπάρχει).

Πριν δυο ημέρες ο εκλεγμένος Σουλτάνος Ερντογάν σε ένα άκρως προσβλητικό παραλήρημα κάλεσε τον πρωθυπουργό του “βιλαετίου” της Ελλάδος να μάθει τα όριά του και να μην σηκώνει το κεφάλι του απέναντι στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που επανέλαβε την άρνησή του να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη! Μ’ άλλα λόγια το παίζει και δύσκολος να μας συναντήσει για να μας... γαμήσει! Διότι περί αυτού πρόκειται, αφού του έχουμε δώσει κατ’ επανάληψη το δικαίωμα.

Και ο Έλλην πρωθυπουργός, αντί να τον βάλη στη θέση του με μια ανακοίνωση του τύπου “αν περιμένει ο ψευδοδικτάτωρ ότι θα ασχοληθώ μαζί του, θα έλεγα ότι είναι υπέρμετρα φιλόδοξος”, βγήκε να τον δικαιολογήσει λέγοντας ότι πρόκειται για δηλώσεις εν βρασμώ ψυχής και για εσωτερική κατανάλωση! Δεν μας χέζεις, ρε Κυριάκο; Τί άλλο πρέπει να κάνει ο Ερντογάν για να θιχτείς και να του κόψεις τον βήχα; Δεν βλέπεις ότι σε μειώνει συνέχεια, σαν να απευθύνεται σε... νομάρχη του; Κι’αυτό το κάνει για να μην ξεχνάμε ποιός έχει το πάνω χέρι εν μέσω διερευνητικών, είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου στον κανονικό πόλεμο που μας έχει κηρύξει.

Κυριάκο, αγόρι μου, είσαι πρωθυπουργός της Ελλάδος, η προσβολή στο πρόσωπό σου αφορά στη χώρα συνολικά, δεν γίνεται ο Ερντογάν να σε έχη πρήξει στα σκαμπίλια και εσύ να γυρίζης το άλλο μάγουλο συνέχεια διότι πονάει και η δική μας φάτσα! Ξεκίνησες καλά με τον Έβρο και δεν τα πήγες άσχημα το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Γιατί θέλεις σώνει και καλά να αυτοκτονήσεις και να πάρεις και τους Ελληνες μαζί σου; Διότι με τόσον και τέτοιον... καταυνανισμό στο τέλος θα κάνεις τον πόλεμο αναπόφευκτο! Οι Τούρκοι θα αποθρασυνθούν σε τέτοιο βαθμό που δεν θα σου μείνει άλλος... κώλος να δώσεις, αναγκαστικά θα αντιδράσεις δυναμικά! Όσο κι’ αν δεν το θέλεις, οι ίδιες οι εξελίξεις θα σε οδηγήσουν εκεί. Εάν πάλι είσαι διατεθειμένος να τα δώσεις όλα και θεωρείς ότι μπορείς να περάσεις κάτι τέτοιο στον ελληνικό λαό, γιατί χαλάς τόσα λεφτά σε Ραφάλ και φρεγάτες, λεφτά πολύτιμα αυτή την εποχή που θα μπορούσαν να στηρίξουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες τελούν προ λουκέτου; Και κερατάδες και ζημιωμένοι δηλαδή;

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν γι' αυτό κατέβασε τον Τσελεμεντέ από το ράφι. Υπάρχουν συνταγές. Βγες και πες αύριο, προς πάσα κατεύθυνση, ότι έτσι και έρθει το Τσεσμέ στη μέση του Αιγαίου για έρευνες συνοδεία φρεγατών, η Ελλάς θα χτυπήσει τα πολεμικά σκάφη, τελεία και παύλα! Διότι αν πρόκειται για απλές έρευνες σε διεθνή ύδατα, τί θέλει τις φρεγάτες μαζί του; Κάντο όπως ο... Αντρέας το 1987: προειδοποίησε τους πάντες, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσεις. Και στείλε μήνυμα στη Μέρκελ πως έτσι και εμφανιστεί το Τσεσμέ, δεν θα γίνει η συνάντηση των διερευνητικών στην Αθήνα επειδή η Τουρκία προκαλεί και κάθε άλλο παρά προσέρχεται εποικοδομητικά. Θα την πονέσει και θα σπεύσει να σταματήσει τους Τούρκους γιατί θέλει να τελειώσει την πολιτική της καριέρα χωρίς έναν πόλεμο κάτω από τη μύτη της, μεταξύ δύο χωρών που η Γερμανία θεωρεί υποτακτικές της. Κι’ αυτό να μην γίνει όμως, καλύτερα να διακινδυνεύσεις ένα μικρό επεισόδιο τώρα παρά έναν πόλεμο λίγο αργότερα. Μια τέτοια στάση θα αλλάξει και το ψυχολογικό κλίμα και θα φέρει την Ελλάδα σε θέση ισχύος αφού έμπρακτα θα αποδείξει ότι ο ρόλος του καρπαζοεισπράκτορα δεν είναι πλέον ανεκτός.

Θα πουν κάποιοι, ορθώς, κι’ αν ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω, αν στείλει το Τσεσμέ με τα πολεμικά, τότε τί γίνεται; Η απειλή να γίνει πράξη! Μόνο αν είσαι αποφασισμένος να πας μέχρι τέρμα μπορείς να ελπίζεις σε αποτελέσματα, ειδάλλως γίνεσαι ρόμπα και δεν σε σέβεται κανένας. Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι την τελευταία στιγμή η Τουρκία πάντα κάνει πίσω, πόσο μάλλον σ’ αυτή την περίπτωση όπου έχει καταφανώς άδικο.

Άλλοι θα πουν ότι έτσι ίσως να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος έχει λυσσάξει τόσον καιρό να αντιδράσουμε δυναμικά ώστε εν συνεχεία να χάσουμε για να προσέλθουμε σε διάλογο με τους δικούς του όρους. Ασφαλώς και υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Αν όμως ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος για θερμό επεισόδιο αυτό θα γίνη κάποια στιγμή ούτως ή άλλως. Εκτός κι’ αν του τα δώσουμε όλα εκουσίως, διότι εκεί ποντάρει. Καλύτερα λοιπόν ένα επεισόδιο με δικούς μας όρους παρά να συρθούμε σ’ αυτό από τις εξελίξεις. Δεν κερδίζουμε χρόνο υποχωρώντας διαρκώς αφού παγιώνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων χωρίς να έχουμε χάσει στον πόλεμο κι’ αυτό αν είναι ύψιστη ξεφτίλα!

Κι’ αν ο Κυριάκος δεν έχει τα “γκατς” για κάτι τέτοιο, ας βγει να το προτείνει ο Τσίπρας, ενισχύοντας έτσι και τη θέση της Ελλάδος, πέραν του κόμματός του! Ας φέρει τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του κι’ ας αφήσει παρακαταθήκη σε περίπτωση που ο ίδιος ξαναγίνει πρωθυπουργός. Έτσι θα ενισχύσει και το εθνικό – όχι εθνικιστικό – προφίλ του, αφού υποτίθεται ότι οι Συριζαίοι είναι πιο “γενναιόδωροι” προς την Τουρκία προκειμένου να μας αφήσει στην ησυχία μας. Ας καταλάβουν όμως πως οι Τούρκοι έτσι και πάρουν κάτι τώρα, σε λίγο θα ζητήσουν πολύ περισσότερα, είναι αναθεωρητική χώρα η Τουρκία, δεν θα ησυχάσει, δεν την ενδιαφέρει η ησυχία, η επέκταση είναι ίσως η μόνη διέξοδος στα εσωτερικά της αδιέξοδα. Ας δείξη η αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον ότι το αντιλαμβάνεται και είναι διατεθειμένη να πράξη ανάλογα...

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις... γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους... Χολή!