Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ΕΥΠ, ΔΕΗ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφει ο Κυριάκος Κωνσταντινίδης.

Από τα νέα της ημέρας διαβαζω ότι το θέμα με τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, συνεχίζεται από όλους σχεδόν τους ιστότοπους που παρακολουθώ. Κοντεύει τις 40 ημέρες και προσπαθούν επίμονα να το αναδείξουν ως μέγα θέμα ντόπια αλλά και ξένα ΜΜΕ. Χωρίς να έχω καταλάβει ακόμα ουσιαστικά το γιατί.

Κατ' αρχς μας λείπει το κίνητρο. Γιατί στην ευχή να παρακολουθεί ο Μητσοτάκης τον Ανδρουλάκη; Φυσικά η πιο απλή εξήγηση είναι γιατί μπορεί και επειδή έχει μια διεστραμμένη αντίληψη ελέγχου της πολιτικής σκηνής. Μαθαίνουμε ότι στην Επιτροπή Ελέγχου και Διαφάνειας της Βουλής δεν δίνουν λογαριασμό γιατί. (1) Ενώ τις προηγούμενες ημέρες κάτι γράφανε και για εξαφάνιση όλων των στοιχείων της υπόθεσης.(2) Το οποίο αρχείο τελικά λένε δεν καταστράφηκε.(3)

Φυσικά είτε το κατάστρεψαν είτε όχι, από τη στιγμή που δεν δίνουν λογαριασμό στο γιατί και πώς, δεν έχει νόημα να το συζητάμε πλέον. Φυσικά δεν πιστεύω να έπεσε κάποιος από τα σύννεφα που δεν δίνουν λογαριασμό και συμβαίνει αυτή η κατάσταση στην γεννέτειρα της Δημοκρατίας. Ούτε φυσικά να έπεσε κάποιος από τα σύννεφα με την αυταρχική συμπεριφορά του Μητσοτάκη. Αν ναι, τόσα χρόνια που ήσασταν καλέ;

Ο Μητσοτάκης βεβαίως προσπαθεί να δικαιολογήσει με οποιοδήποτε τρόπο της κινήσεις του, μιλώντας για δάκτυλο από άλλες χώρες και ηπείρους σε σενάρια δεκαετίας του 80. (4) Όχι βέβαια ότι και η υπόλοιπη Ελληνική πολιτική σκηνή είναι καλύτερη. Έβγαλαν και τον Καραμανλή από την κατάψυξη για να κάνει δηλώσεις, προφανώς για να μην σκόρπισει εντελώς το κόμμα τους και να υπάρχει κάποιος να διορίσουν σαν συγκυβέρνηση οι ξένοι.

Μιας που έπιασα και άλλες χώρες και ηπείρους, βλέπουμε διαπόμπευση του Μητσοτάκη σε διάφορα έντυπα όπως politiko, New York times και το πιο φρέσκο άρθρο έρχεται από το Spiegel (5). Αλλά ας το μαζέψουμε το πράγμα λίγο. Γιατί θέλουν εντός και εκτός Ελλάδας να ξηλωσουν τον πρωθυπουργό; Για την αντιπολιτευση δεν χρειάζεται φαντασία, θέλουν καρέκλες οι άνθρωποι.

Οι απ' έξω που είναι και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των δικών μας πολιτικών όμως γιατί; Μήπως δυσαρεστήθηκε η Ούρσουλα Γκέρτρουντ Φον ντερ Λάϊεν με το άκομψο πάρτυ απ' ευθείας ανάθεσεων του πρωθυπουργού (6) και έτσι θα αρχίσουν να ψάχνονται οι πολίτες της Ευρώπης; Ειρωνεία πάντως να σου ζητάει εξηγήσεις η Κομισιόν η οποία με τη σειρά της δεν λογοδοτεί σε κανεναν. Κατά τα άλλα η ΕΥΠ μας ενοχλεί που δεν δίνει εξηγήσεις.

Μήπως να είναι που ζήτησε περικοπές στο φυσικό αέριο η ΕΕ και ο Μητσοτάκης αρνήθηκε; Μήπως τελικά τα έκανε όλα χάλια σε όλα τα επίπεδα και φοβούνται μην πέσει το σύστημα αποικιοκρατίας που εφαρμόζεται από το 2010 και έπειτα στην Ελλάδα; Προσωπικά φλερτάρω με το τελευταίο. Τώρα γενικά όλοι αυτοί στα Ελληνικά ΜΜΕ είτε δημιουργούν κλίμα για να φύγει ο Μητσοτάκης είτε ακολουθούν αυτό το πολιτικώς ορθό.

Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με τη διαφθορά και το παρακράτος στην Ελλάδα. Τα ζούμε δεκαετίες τώρα και δεν μας εκπλήσσει. Εμείς και χωρίς ΝΔ θα ζήσουμε όπως και χωρίς Σύριζα, Κιναλ και το λοιπό σκορποχώρι. Χωρίς ηλεκτρική ενέργεια όμως τι θα κάνουμε. Δεν βλέπω και πολλούς να ασχολούνται με το θέμα την ώρα που οι ειδήσεις έρχονται από το εξωτερικό με βρόντο.

Δεν ξεκολλάτε λίγο όλοι εσείς στα ΜΜΕ με τον Ανδρουλάκη τον Μητσοτάκη και τους λοιπούς και να διαμορφώσετε κλίμα για την ενέργεια; Έτσι για τα παιδιά σας ρε γαμωτο. Δεν ξέρω αν δεν σας το επιτρέπει ο εργοδότης σας και τα συμφέροντα που έχει αυτός δεξιά ή αριστερά. Όταν έψαχνα σπίτι σαν φοιτητής έπεσα σε πολυκατοικία όπου ο διαχειριστής μου είπε ότι εδώ έχει οικογένειες με μικρά παιδιά και καίνε συνεχώς το καλοριφέρ και όχι 6 ώρες την ημέρα μόνο.

Φαντάζομαι ότι αντιλαμβανεστε όσοι από τους δημοσιογράφους έχετε ή είχατε μικρά παιδιά ότι θέλουν ζέστη. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, πρόσφατο άρθρο μιλάει για τις συνέπειες της αύξησης της τιμής του ρεύματος σε εκατομμύρια παιδιά της χώρας (7). Εδώ, 2 Σεπτεμβρίου 2022, είναι ακόμα Ιούλιος και ασχολούμαστε με τον Ανδρουλάκη σαν να έσκασε χθες η είδηση.

Κατά τα άλλα ενώ ήμουν στις ερημιές του νότου (Τρυπητή) ενημέρωσα 3 ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη εκεί στο μέσεντζερ για το 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι σάστισαν. Για την ιστορία το 2020 είχε 9 λεπτά. Ενώ οι προβλέψεις λένε ότι τον Οκτώβριο θα έχει αύξηση 70-80% (8). Αλλά όλα αυτά τα νούμερα με τιμές μέσα σε ένα διαμέρισμα τι μας λένε; Να το κάνω λίγο φράγκοδίφραγκα το θέμα.

Το 2020 βάζουμε κοτόπουλο σε τυπικό φούρνο να το ψήσουμε. (9) Με κατανάλωση 2700 βατ ανά ώρα σε 2 ώρες θέλουμε 5400 βατ. 5.4 Χ 0.09 = 48 λεπτά του ευρώ. Σεπτέμβριος του 2022, 5.4 Χ 0.8 = 4 ευρώ και 32 λεπτά. Οκτώβριος του 2022 (5.4 Χ 0.8)+70% = 7 ευρώ και 34 λεπτά. Προσοχή ακόμα είμαστε στις προβλέψεις για το φθινόπωρο. Δεν ξέρουμε τον χειμώνα που η ζήτηση θα πάει κατακόρυφα τι θα απογίνουμε. Αλλά είπαμε εδώ είμαστε 6 εβδομάδες πίσω, εκεί στον Ανδρουλάκη.

Φυσικά αυτά δεν θα τα δείτε στους λογαριασμούς άμεσα. Θα πάει η επιδότηση σύννεφο. Στην πηγή (8) αναφέρει ότι οχτώ δισ. ευρώ έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε επιδοτήσεις για την ενέργεια. Αυτό είναι για να μην ξεσηκωθούμε και γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Φυσικά οι πολιτικοί δεν τα βγάζουν από την τσέπη τους. Μαντέψτε ποιος και πώς θα τα πληρώσει. Καλά το ποιος είναι εύκολο το πώς δεν θέλω να το φανταστώ.

Μία που λέμε για επιδοτήσεις είχα απορία μήνες πριν και την εξέπεμπα σε όσα ραδιόφωνα διαβάζανε μηνύματα ακροατών ή άνοιγαν γραμμές. Η απορία ήταν η εξής. Μήπως αφορά η επιδότηση τις ιδιωτικές εταιρείες και όχι εμάς (για να μην φαληρίσουν); Λένε σε εμάς τις δίνουν και έρχονται ενσωματωμένες στον λογαριασμό. Αφού η απάντηση ειναι θετική, το επόμενο εύλογο ερώτημα που εμφανίζεται δειλά δειλά σε άρθρα είναι...

Και γιατί στο διάβολο ιδιωτικοποιήσαμε την ενέργεια? Ποιο το νόημα να παίρνουν κρατικές επιδοτήσεις και να μην κρατικοποιουνται όπως έκανε η Γαλλία στις αρχές Ιουλίου;

Επικίνδυνη ερώτηση ή παραπάνω αφού γεννά και άλλες πιο επικίνδυνες ερωτήσεις με τη σειρά της. Γιατί στην ευχή ιδιωτικοποιήσαμε την ενέργεια που είναι βασικό αγαθό επιβίωσης; Ήταν προσταγή της Τρόϊκας η οποία μεταφραζεται σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν, ΕΕ) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Από το 2013 τους έλεγα Ευρωναζί. Τότε ήμουνα ψέκας και ανόητος. Άμα έλεγα δε να φύγουμε και από αυτές τις πολιτικές και το νόμισμα, χωρίς να ανήκω σε κάποιον τότε πολιτικό χώρο απολύτως, ήμουν τρελός για δέσιμο.

Η ίδια κλίκα είναι, που έβαλαν και το χρηματηστηριο ενέργειας από το 2016 για να τζογάρουν οι βαθύπλουτοι και να έχουν με κάτι να ασχολούνται. Ασχέτως αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα πεθάνουν από κρύο αν είναι τυχεροί ή από πείνα και πολέμους αν είναι άτυχοι. Φυσικά το πέρασε ο κος Τσιπρας αυτό και το συνέχισε ο Μητσοτάκης. Από τότε που υπέγραψε μνημόνιο ο Τσίπρας με τους εξαρτημένους Έλληνες έλεγα ότι είναι το ίδιο κόμμα ΌΛΟΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι προώθησαν την πράσινη ενέργεια σε όλη την ΕΕ και δαπάνησαν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μέσα σε 20 χρόνια, όπως μας έχει αναφέρει ο κος Αδαλης και άλλοι. Όλο αυτό το πανηγύρι δισεκατομμυρίων εξυπηρετούσε κάποιους έξω από την Ελλάδα και τις γνωστές λίγες οικογένειες εδώ μέσα που έχουν εργολαβία το κράτος. Ρήτρες για τον λιγνίτη, κλιματική αλλαγή και φτάσαμε στο σημείο να εξάγουμε λιγνίτη στη χώρα ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και να εισάγουμε ρεύμα από αυτή.

Αντιστέκονται οι χώρες του νότου και αντιδρούν στις χώρες του βορρά και την πολιτική τους, λέει ένα άρθρο και ο νότος σταματάει στην Αυστρία. Από εκεί και κάτω είναι οι μπανανίες που δεν έχουν κανέναν λόγο να αντιδρούν αν δεν τους το επιτρέψουν οι προϊστάμενοί τους. Περιμένουμε λένε και συνάντηση στις 9 Σεπτεμβρίου των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε.

Αποφάσεις πάντως θα ληφθούν τέλη Οκτωβρίου, όπως μας ενημερώνει άλλο άρθρο, ενώ αυτά που διαρρέουν είναι ότι δεν θα χαλάσει το πάρτυ με τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, που έκαναν τόσα χρόνια να το στήσουν, απλά θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη τους και αυτοί οι φόροι θα επιστρέφουν σαν επιδότηση στους πολίτες. Δηλαδή θα μας τα παίρνουν από τη μία τσέπη οι ιδιώτες και τα καλά τα κράτη θα μας τα βάζουν στην άλλη, και εμείς ευτυχισμένοι θα κυνηγάμε γυμνοί πεταλούδες στα δάση και θα περνάμε ζάχαρη.

Αυτή είναι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής ένωσης. Μια συμμορία ληστών που δεν λογοδοτούν σε κανένα και έχουν τυφλωθεί εντελώς από την πρόσκαιρη παντοδυναμία τους. Πάμε ολοταχώς στα βράχια εν μεσω καταιγίδας και είμαστε στην επικαιρότητα 2 μήνες πίσω στην καλύτερη. Οικονομικά έχουμε φτάσει δεκαετίες πίσω.

Είδα και ένα άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Ποντίκι (10). Αφού περιγράφει την κατάσταση όπως την αντιλαμβάνεται προτείνει:

Επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας.
Μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Μείωση ΦΠΑ. 120 δόσεις για πληρωμή λογαριασμών.

Οι προτάσεις χωρίς κανένα βάθος, τυπικές και όσο το δυνατόν κομψές. Αυτές οι 120 δόσεις μου φαίνονται περίεργη πρόταση. Αφού θα το κάνεις έτσι στον πρώτο λογαριασμό, στον δεύτερο θα ξανακάνεις διακανονισμό όπου θα συμπεριλάβεις τις 120 του πρώτου συν το νέο λογαριασμό; Μα τι προτάσεις είναι αυτές; Δεν σας αφήνουν οι προϊστάμενοί σας να πείτε κάτι ανατρεπτικό ή μήπως σας τα υπαγορεύουν?

Δηλαδή αν πούμε τώρα ότι κρατικοποιούμε τη ΔΕΗ άμεσα, σταματάμε πάρε δώσε με χρηματιστήρια ενέργειας και ρήτρες ρύπων και τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα το πάρτυ με τις ΑΠΕ, τι θα σας κάνουν; Θα σας τσιμεντώσουν και θα σας πετάξουν στο Αιγαίο να σας φάνε τα ψάρια; Ναι ξέρω εγώ είμαι μικρός και λέω ό,τι θέλω, εσείς που είστε μεγάλος πώς λέτε τέτοια πράγματα;

Να σταματήσουμε και σχέσεις με τους Ευρωπαίους στην ανάγκη. Δεν θα πεθάνουμε εμείς για να ζήσουν αυτοί. Εξ άλλου μην ξεχνάμε τι έγινε και στην πρώτη καραντίνα που λεηλατήσανε οι Γερμαναράδες 1 εκατομμύριο μάσκες από αεροπλάνο που προοριζόταν για την Ελλάδα. Αυτοί είναι και αυτά είναι τα χάλια τους. Σε αυτών την πολιτική και την αλληλεγγύη θα στηριχτούμε; Αυτοί πάνε τυφλωμένοι καρφί για φούντο.

1.https://tinyurl.com/k8sn8esn
2.https://tinyurl.com/yc3zeezu
3.https://tinyurl.com/mpcfwyzs
4.https://tinyurl.com/47986kxx
5.https://tinyurl.com/k8sn8esn
6.https://tinyurl.com/3jn42jrw
7.https://tinyurl.com/2s394hcy
8.https://tinyurl.com/2p9cmbk8
9.https://tinyurl.com/mr32prp6
10.https://tinyurl.com/2p84zns2