Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παράδοση και παρθενική καθέλκυση του Laser 4,99 με το οποίο σκοπεύω να πραγματοποιήσω το καλοκαίρι ένα ταξίδι 6.000 ν. μιλίων στην Ευρώπη.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

laser.dokimiΗ αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση του ταξιδιού στην Ευρώπη ξεκίνησε χθες με την παράδοση και πρώτη δοκιμή του δικού μου (επιτέλους) Laser 4,99 στη θάλασσα!

Οι εντυπώσεις άριστες με όλα τα όργανα και τον εξοπλισμό του σκάφους να λειτουργούν άψογα. Εξαίρεση το βήμα της προπέλας που θα πρέπει να αλλαχτεί μετά βεβαίως από τις σχετικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν όταν επιστρέψουμε απ' την Κρήτη.

Η δουλειά πάντως του Γιώργου και του Ηλία Καρρά αντικατοπτρίζεται στο άψογο φινίρισμα του σκάφους, τη νοικοκυρεμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση και το γενικότερο στήσιμό του.

giorgos.karrasΠρόκειται για ένα πεντάμετρο "μικρομέγαλο" υβριδικό φουσκωτό (θα σας μιλήσω αργότερα γι' αυτό) το οποίο πλανάρει πριν ο χειριστής του προλάβει να μετρήσει ως το τρία (κυριολεκτικώς), δεν ορθοπλωρίζει, δεν "σέρνει" τη θάλασσα στο ταξίδεμά του, είναι πολύ φειδωλό στην κατανάλωση του καυσίμου (αφού ως γνωστόν οι γάστρες ευθύνονται κυρίως για την κατανάλωση του καυσίμου και όχι οι κινητήρες), έχει ξεκάθαρες θέσεις για 6 επιβαίνοντες, διαθέτει πολλούς στεγανούς αποθηκευτικούς χώρους και έχει μεγάλη αυτονομία χάρις, αφ' ενός μεν στο μεγάλο ρεζερβουάρ που φτιάχτηκε ειδικώς για τη δική μου περίπτωση, και στη χαμηλή κατανάλωση της γάστρας του. Μην εκπλήσσεστε. Επαναλαμβάνω : Η σχεδίαση της γάστρας ευθύνεται κυρίως για την κατανάλωση του καυσίμου και λιγότερο ο κινητήρας.

konsolaΑυτό που κυρίως εντυπωσιάζει ειναι το ασυνήθιστο μέγιστο πλάτος του σκάφους αυτού (2,5 μ.) το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με την καθιερωμένη σχέση μήκους-πλάτους η οποία, κατά κανόνα, ορίζει ότι ανά 3 μέτρα μήκους έχουμε (περίπου) 1 μέτρο πλάτους. Στην περίπτωση του Laser 4,99 αυτή η σχέση έχει βιαστεί με το μέγιστο πλάτος του να είναι το ήμισυ του μέγιστου μήκους του! Όταν είδα για πρώτη φορά το πλάτος του 4,99 σκέφτηκα πως αυτή η... "μπανιέρα" δεν θα πλέει με τίποτε! Τα φαινόμενα όμως απατούν.

laser.glistraΠιστεύω, εν κατακλείδι, ότι το Laser 4,99 (το οποίο είναι όντως 4,99 και όχι 5,70 όπως διαδίδουν οι κακές γλώσσες, αφού οι πασαρέλες είναι αφαιρούμενες) είναι ένα απ' τα καλύτερα πεντάμετρα σκάφη που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, από όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς. Θα έλεγα μάλιστα ότι αν η Craft Marine διέθετε ικανό αριθμό τεχνικού προσωπικού (μόνιμο πρόβλημα όλων σχεδόν των Ελλήνων κατασκευαστών) θα ήταν το best seller, σ' αυτό το μέγεθος, και θα είχε κατακλύσει την ελληνική αγορά.

laser.paradosiΜένει τώρα να διαπιστώσουμε πόσο φιλικό θα είναι το Laser 4,99 στη διανυκτέρευση και διατροφή δύο ή και τριών ακόμη επιβαινόντων, γιατί αυτό με ενδιαφέρει προσωπικώς προκειμένου να πραγματοποιηθούν, με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία και χωρίς προβλήματα, τα ταξίδια που θα κάνουμε με την καπετάνισσα και, βεβαίως, το ταξίδι των 6.000 ν. μιλίων στις χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία) που πρόκειται να επιχειρήσω το ερχόμενο καλοκαίρι με τη βοήθεια των συγκυβερνητών και φίλων μου Γιώργου Νίκα, Νίκου Κονιτσιώτη, Γιάννη Κούκη και, ενδεχομένως, του γιου μου Γιάννη στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού. Τα συμπεράσματα δεν θα αργήσουν να εξαχθούν, αφού το σκάφος θα αρχίσει να ταξιδεύει από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά.

Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τόσο τους Ηλία και Γιώργο Καρρά για την εξαιρετική δουλειά τους (ο νεαρός Καρράς ήταν η ευχάριστη έκπληξη αυτής της ιστορίας για μένα), όσο και την εταιρεία EVAL ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΑΒΕΕ για την απίστευτη χορηγία της στον πλήρη εξοπλισμό του σκάφους.

Ευχαριστώ επίσης την ARGO OIL, την MARINE PLUS, την ΚΥΡΙΑΖΗΣ BATTERIES & MORE, την DRONE HOUSE, την SMART BOAT, την ZANNIKOS MARINE, τον Γιώργο Θανόπουλο, τον Άρη Κωνσταντάρα, τον Σύνδεσμο Σιφνίων και τον Απόστολο Νταή.