Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

RIB TEST 2009

Γράφει, φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Γενικό πλάνο μέρους των ελλιμενισμένων σκαφών.Το τριήμερο από 10 μέχρι 12 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο η καθιερωμένη πλέον ετήσια πλωτή έκθεση φουσκωτών σκαφών με τον τίτλο "RIB TEST". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του περιοδικού "ΦΟΥΣΚΩΤΟ", η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση και συγχρόνως δοκιμή των φουσκωτών σκαφών, τα οποία εισάγονται από χώρες του εξωτερικού ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Μια πλωτή έκθεση η οποία θέλει τα σκάφη στο στοιχείο τους, και όχι στους τάκους ή τα τρέϊλερς γήϊνων περιπτέρων.


Μερική άποψη των ελλιμενισμένων σκαφών.Από αυτή την άποψη, σαν δημοσιογράφος και υπεύθυνος έκδοσης του "Rib and Sea", θα συμφωνήσω απολύτως με την επιλογή του εκδότη του περιοδικού "ΦΟΥΣΚΩΤΟ" να διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή το "RIB TEST" στο λιμάνι του Λαυρίου. Εκεί που θα διαφωνήσω με τον διοργανωτή του "RIB TEST" είναι στον τρόπο αντιμετώπισης ενός δημοσιογράφου, ο οποίος καίτοι εκπροσωπεί κάποιο άλλο, "ανταγωνιστικό" έστω, έντυπο ή διαδικτυακό περιοδικό, εκφράζει την επιθυμία να καλύψει δημοσιογραφικά, με κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο, την έκθεση που διοργανώνει ο εκδότης του περιοδικού "ΦΟΥΣΚΩΤΟ".

Γενικό πλάνο των αγκυροβολημένων σκαφών.Γιατί δεν είναι δυνατόν να θέλει ένας δημοσιογράφος να προβάλει μια εκδήλωση που πραγματοποιείται σε ανοικτό και ελεύθερο χώρο, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η έκδοση κάποιου εισιτηρίου γι' αυτούς που επιθυμούν να την επισκεφτούν, και ο διοργανωτής να του το απαγορεύει (ενώ αρχικώς του το είχε επιτρέψει), ισχυριζόμενος ότι η κάλυψη είναι αποκλειστική και αφορά μόνο το δικό του περιοδικό! Δεν είναι δυνατόν, ενώ ο κάθε επισκέπτης έχει δικαίωμα να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί, ο διοργανωτής να απαιτεί από την ασφάλεια της έκθεσης να πετάξει έξω από τον εκθεσιακό χώρο τον δημοσιογράφο που τόλμησε να κάνει τη δουλειά του και θέλησε, εμμέσως πλην σαφώς, να προβάλει και να διαφημίσει την έκθεση!

Τα εντυπωσιακά Dillenium 40 και Galileo της Scanner.Δεν θα μείνω όμως περισσότερο σ' αυτό, δεδομένου ότι ο καλύτερος κριτής είναι πάντοτε ο κόσμος που διαβάζει τα περιοδικά και συμμετέχει στις ναυτικές εκθέσεις. Εγώ θα συγχαρώ τον κ. Δημ. Παπανδρέου για τη διοργάνωση του "RIB TEST", θα του ευχηθώ να συνεχίσει να το διοργανώνει κάθε χρόνο με την ίδια επιτυχία, αλλά θα τον επικρίνω, αφ' ενός μεν για την επιλογή του να μη σέβεται τους δημοσιογράφους, αφ' ετέρου για τον αδικαιολόγητο εκνευρισμό του, ο οποίος εκδηλώθηκε μάλιστα σε περίπτερο πελάτη του, εκθέτοντας αμφοτέρους και καταστρέφοντας την όμορφη εικόνα που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν σχηματίσει οι επισκέπτες για την εν γένει εκδήλωση.

Rock 36 - Το νέο επιθετικό όπλο της Bell Marine.Κατά τα άλλα, σε καιρό παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, τα σκάφη που έδεσαν στα φουντάγια της Λαυρεωτικής μαρίνας ήταν, παραδόξως, στη συντριπτική τουλάχιστον πλειοψηφία τους, μεγαλύτερα από εφτά ή και οκτώ μέτρα, με τη μερίδα του λέοντος να διεκδικούν τα δεκάμετρα και υπερδεκάμετρα καμπινάτα! Πάντως, αν και το "RIB TEST" κερδίζει κάθε χρόνο τους επισκέπτες, οι οποίοι βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βάλουν τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων, η φετινή συμμετοχή, σε αριθμό εταιρειών, ήταν μάλλον μικρότερη της περσινής, χωρίς ωστόσο αυτό να μειώνει τη σημασία και την επιτυχία της.

Το δεκάμετρο καμπινάτο Xtrim των αδελφών Γιαννίκου.Κάποια από τα μεγάλα σκάφη έκλεψαν λίγο περισσότερο τα βλέμματα και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, δεδομένου ότι τα μάτια μένουν συνήθως σ' αυτό που η ψυχή λαχταρά αλλά η μέση τσέπη... προσποιείται πως δεν βλέπει! Έτσι, "πηγαδάκια" παρατηρήθηκαν στο καινούργιο όπλο "Rock 36" του Πέτρου Πολλάτου, στο "Hermes Olympic9,00" cabin και open του Δημήτρη Καρυοφύλλη, στο "DNA999" της "Technohull", στα "Cantieri Magazzu" και "Revenger 32" που εισάγει ο Χάρης Μανουσαρίδης από την Ιταλία και τη Γηραιά Αλβιώνα αντιστοίχως, στο καμπινάτο "Laser" του Ηλία Καρρά, στο "Commander" της "Κορμός Α.Ε.", στο καμπινάτο "Xtrim" και το "Arrow" για ειδικές χρήσεις των αδελφών Γιαννίκου, στο δεκάμετρο καμπινάτο "Sea Quest" του Κώστα Το δεκάμετρο καμπινάτο Sea Quest του Κ. Καραντώνη.Καραντώνη, στο 35άρι εντυπωσιακό καμπινάτο της "Motonautica Vesuviana", στο επίσης 35άρι cabin "Magna Onda" της "Motomarine", στη sport έκδοση του ήδη γνωστού και καταξιωμένου "Marvel 9.60" με διπλή τοποθέτηση κινητήρων στον καθρέφτη, στο νέο καμπινάτο της "Oceanic", στο "έξυπνο" δεκάμετρο "Winner 33" του Γιάννη Ταράση, στα εντυπωσιακά "Galileo" και "Dillenium 40" της "Scanner", τα οποία εισάγει στην Ελλάδα η "True North" του Κώστα Γκολφινόπουλου, στα καμπινάτα της οικογένειας "Bolton" των αδελφών Μιχαήλ, στο πρωτοεμφανιζόμενο με φουτουριστική εμφάνιση καμπινάτο "Zodiac N-ZO", στο νέο εντυπωσιακό "Faethon Sport Cabin 9.50" της εταιρείας του κ. Κηρύκου.

Το Winner 33 του Γιάννη Ταράση.Κάποιες παρουσίες υπήρξαν εξ ίσου εντυπωσιακές και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Όπως τα "Sea Quest" 7,60 και 6,60" του Κώστα Καραντώνη, το "Aegean 6,16" του Γ. Ιωάννου, το "Super Onda" 8,20 της Motomarine, ο μικρός στόλος των "Orizon" και το 32άρι "Tempest" στο ντόκο της Ταρασιάδης Marine, η έντονη παρουσία των σκαφών της Mostro με τα "Corvette" 7,80, "Caramel", "Dolce Vita" και τα open deck και cabin οκτάμετρα, το κατακόκκινο διμήχανο οκτάμετρο της Scanner και το "Envy" 7,10 της ίδιας εταιρείας με κινητήρα έσω-έξω Το χλιδάτο Cantieri Magazzu εισαγωγή του Χ. Μανουσαρίδη.πετρελαίου FNM 250, τη χρήση του οποίου έχει ήδη παραχωρήσει η εταιρεία True North για τα ταξιδιωτικά του ribandsea, τα "Nuova Jolly Prince" 21 και "King" 7,60 που αντιπροσωπεύει ο Γιάννης Φλώκης, το 6,20 και το οκτάμετρο "Minoan Dolfin" του Μανώλη Γιαμαλάκη, τα Fost 4,80, 5,50 και 6,50 του Σπύρου Κοτσάμπαση, το 28άρι "Racing Xtrim" των αδελφών Γιαννίκου, το "Ocean Soda" της Oceanic και το συνοδευτικό ιστιοπλοϊκών αγώνων "V.S.R." 5,80 που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ο Τάκης Μαρίνος.

Laser 30, open deck και cabin, από τον Ηλία Καρρά.Σχολιάζοντας τα παραλειπόμενα του "RIB TEST" 2009, θα ήθελα να κάνω τις εξής δύο κυρίως παρατηρήσεις. Οι συνεχείς αναγγελίες της κίνησης των επιβατηγών πλοίων και οι αντίστοιχες απαγορεύσεις απόπλου και κατάπλου των φουσκωτών σκαφών, μέσω των μεγαφώνων, υποχρεωτικές μεν κάτω από την πίεση (προφανώς) των Λιμενικών Αρχών Λαυρίου, κούρασαν και εκνεύρισαν για άλλη μια φορά εκθέτες και επισκέπτες. Ίσως όμως και να μη μπορεί να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν να κινούνται με άναυτο και επικίνδυνο τρόπο μέσα στα λιμάνια, παίρνοντας όμως έτσι στο λαιμό τους και τους νομοταγείς. Θα μπορούσε, ένδεχομένως, να βρεθεί κάποια άλλη μαρίνα ή λιμενική εγκατάσταση η οποία θα εξυπηρετούσε καλύτερα αυτή την εκδήλωση.

Ο Ολύμπιος Ερμής του Δημήτρη Καρυοφύλλη.Ένα άλλο θέαμα το οποίο, σε μένα τουλάχιστον, συνεχίζει να προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η συντριπτική πλειοψηφία κυβερνητών και επιβαινόντων δεν φορούσαν σωσίβια. Αρκετά μάλιστα από τα σκάφη στερούνταν εντελώς σωσιβίων! Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν κάποια στιγμή θέλησα να δοκιμάσω ένα από τα σκάφη και ζήτησα σωσίβιο, ο κατασκευαστής με ενημέρωσε ότι δεν είχε προβλέψει να έχει αυτό το είδος! Ευτυχώς είχα προβλέψει εγώ αυτή την πιθανότητα και είχα φροντίσει να έχω στο αυτοκίνητο το δικό μου! Εάν αυτό συνέβαινε στην Αγγλία, επί παραδείγματι (είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ στο παρελθόν τρεις φορές τη RIBEX στο Southampton), οι ίδιοι οι κατασκευαστές και αντιπρόσωποι δεν θα επέτρεπαν σε κανένα κυβερνήτη να βγει απ' τη μαρίνα στο πέλαγος! Νομίζω ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη το θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα να γίνει συνείδηση όλων τώρα, προτού συμβούν τα χειρότερα και τρέχουμε μετά και δεν φτάνουμε! Με δεδομένες μάλιστα τις καιρικές συνθήκες του διημέρου και τις υψηλές ταχύτητες κάποιων σκαφών, πολύ εύκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο που θα λέκιαζε την όμορφη εικόνα μιας θαλασσινής γιορτής. 

Το Aegean 6,16 του Γ. Ιωάννου.

Το νέο καμπινάτο Faethon 9,50.

Γενικό πλάνο ρεμετζαρισμένων σκαφών στην αρχή της έκθεσης.

Το δεκάμετρο καμπινάτο Commander της Κορμός Α.Ε.

Η οικογένεια Bolton των αδελφών Μιχαήλ απέκτησε νέο μέλος.

Commander 33 cabin από την Κορμός.

Ο κατασκευαστής των Scanner κ. Donato Montemitro.

Παρόντα και τα Fost του Σπ. Κοτσάμπαση.

Το οκτάμετρο Minoan Dolfin του Μανώλη Γιαμαλάκη.

Το 6,20 της Minoan Dolfin του Μανώλη Γιαμαλάκη.

Γλυκειά ζωή υπόσχεται η Mostro μ' αυτή τη δημιουργία της!

Το οκτάμετρο καμπινάτο της Mostro.

Γλυκό σαν... Caramel από τη Mostro.

Ο πρίγκηπας της Nuova Jolly στα 21 πόδια.

Το νέο καμπινάτο της Oceanic των αδελφών Περιμένη.

Ocean Soda από την Oceanic. Σαν το παλιό καλό κρασί.

Ο μικρός στόλος της Orizon στο ντόκο της Ταρασιάδης Marine.

Revenger 32 από την Γηραιά Αλβιώνα και τον Χ. Μανουσαρίδη.

Scanner 800 d στο χρώμα της φωτιάς.

Scanner envy 7,10. Το σκάφος των ταξιδιωτικών του r.a.s.

Ο...Γαλιλαίος της Scanner.

Scorpion G2. Ενα παρόμοιο έλαβε μέρος στο Γύρο της Αγγλίας.

Το καμπινάτο της Magna Onda από τη Motomarine.

Super Onda 8,20 της Motomarine. Παλιό και δοκιμασμένο.

Tempest 900 από την Capelli - Ταρασιάδης Marine.

Thunder 23 από την Oceanic.

Vesevus με πρυμιά αναδιπλούμενη καμπίνα.

Το vsr 5,80 που εισάγει στην Ελλάδα ο Τάκης Μαρίνος.

Το 28άρι racing Xtrim των αδελφών Γιαννίκου.

Το Xtrim 31 cabin των αδελφών Γιαννίκου.

Το Xtrim 31 open Arrow των αδελφών Γιαννίκου.

Το νέο φουτουριστικό Ν-ΖΟ cabin της Zodiac.

Scanner Dillenium 40. Κλέβει πάντα την παράσταση!

Το διμήχανο Marvel 9,60 Sport του Ε. Καραμπέτσου.

Technohull DNA999. Σχεδίαση γάστρας απ' τον Adam Younger.

Vesevus 35 cabin.

Διευκρίνιση : Εξ αιτίας της αψυχολόγητης και ακατανόητης ενέργειας του "φίλου" μου Νίκου Κολούμπα να διαγράψει όλα τα βιντεάκια που είχα κατά καιρούς τραβήξει και είχε αυτός αναρτήσει στον δικό του λογαριασμό στο YouTube, αναγκάζομαι να τα ξαναμοντάρω και να τα αναρτήσω πλέον σιγά σιγά στον δικό μου λογαριασμό. Αν και δεν ευθύνομαι, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους των διαδικτυακών περιοδικών "Rib and Sea" και "Camper Life".