Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Σωτήρης Καλαμίτσης για Γ. Σαρρή, τράπεζες, καθήκον αληθείας και άλλα...

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sotiris2Ο Σωτήρης Καλαμίτσης δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος και δικηγόρος. Όπως κι' εγώ άλλωστε - για να ευλογήσω λίγο και τα δικά μου γένεια - δεν είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος και δημοσιογράφος. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε και συζητάμε το μείγμα είναι εκρηκτικό.

Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την περιβόητη δικαστική απόφαση 2343/2016 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε τον Γιώργο Σαρρή στην διένεξή του με την τράπεζα "Cyprus Popular Bank Public Co LTD", όπως μετονομάστηκε με την επωνυμία "Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε.".

Με την ένδικη ανακοπή ο Γ. Σαρρής επεδίωξε να ακυρώσει την υπ' αριθμ. 25052/2012 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είχε εκδοθεί με βάση σύμβαση χορήγησης πίστωσης σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό, που καταρτίστηκε μεταξύ της τράπεζας και της εταιρείας του Γ. Σαρρή.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Γ. Σαρρής ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής επειδή η αδυναμία καταβολής των οφειλών, δυνάμει των οποίων εκδόθηκε η ως άνω διαταγή πληρωμής, οφείλεται αποκλειστικώς στην καταχρηστική συμπεριφορά της τράπεζας η οποία αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της ώστε η εταιρεία του Γ. Σαρρή να υπαχθεί στην υπουργική απόφαση 5198/485 η οποία αφορούσε την στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών από την επέκταση του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ μέσω εγγύησης χαμηλότοκων δανείων, ενώ η τελευταία πληρούσε τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή της σ' αυτό.

 Τον Δεκέμβριο του 2011 οι τράπεζες είχαν λάβει συνολικά 163 δις ευρώ εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, από τα οποία τα 93 δις προορίζονταν για την χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους, σύμφωνα με τον νόμο 3723/9.12.2008. Κατά συνέπειαν ο πρώτος λόγος ανακοπής έγινε δεκτός ως βάσιμος και κατ' ουσίαν ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής.

Ο Γ. Σαρρής ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι αυτή η ευνοϊκή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δημιούργησε δεδικασμένο και θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την άσκηση ανακοπών και κατάθεση αγωγών από πολίτες οι οποίοι είχαν ανάλογα θέματα με τις τράπεζες. Ο Σωτήρης Καλαμίτσης, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη την οποία και ανέλυσε on camera.

Η συζήτησή μας ωστόσο επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύω, να δείτε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης που ακολουθεί, αφού σ' αυτήν ενεπλάκη το όνομα του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, το καθήκον αληθείας των δικηγόρων, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και τινες άλλοι... μετά Χριστόν προφήτες.