Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του "Αποστόλη" στη Σκάλα Καλλονής.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kostasΚρυμμένος θαρρείς πίσω από το γραφείο του Λιμεναρχείου, στη Σκάλα Καλλονής, βρίσκεται ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Αποστόλη, που βγάζει ψωμί από τότε που έληξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος! Ιδιοκτήτης του σήμερα ο Κώστας Γρηγορίου που πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του.

Καθώς μου έκανε εντύπωση το μικρό μέγεθος του φούρνου, αλλά και ο περίεργος τρόπος ανάματός του, ζήτησα από τον Κώστα την άδεια να τραβήξω μερικά πλάνα της όλης διαδικασίας κι' αυτός δεν αρνήθηκε. "Θα πρέπει όμως να έρθεις στη 1 μετά τα μεσάνυχτα", μου είπε, "γιατί τότε ξεκινάει το άναμα του φούρνου και στη συνέχεια το ζύμωμα και το φούρνισμα".

Θα ήταν μια δύσκολη νύχτα για μένα, καθώς το άλλο πρωί είχα κανονίσει να πάω με το καίκι του Στέλιου Μολυβιάτη. Ήταν όμως τόσο το ενδιαφέρον μου γι' αυτούς τους δυο ανθρώπους που ξημερώνονται κάθε μέρα μέσα στους τέσσερις τοίχους του μικρού ξυλόφουρνου, ώστε κάθε πιθανή σκέψη ακύρωσης μπήκε στην άκρη.

xylofournosΕννοείται πως δεν κοιμήθηκα καθόλου εκείνο το βράδυ. Και καθώς δεν είχα ύπνο, πήρα την κάμερα και την ομπρέλλα - έβρεχε ακατάπαυστα άλλωστε - και στήθηκα από τις 12.30 έξω απ' τον φούρνο. Στη 1 ακριβώς να' σου ο Κώστας και ο Βίκτορας Γιόκα, ο βοηθός του με καταγωγή απ' την Αλβανία.

Πολλά ήταν εκείνα που με ενυπωσίασαν στον ξυλόφουρνο του "Αποστόλη". Δύο όμως ήταν αυτά που κυριάρχησαν. Πρώτα ο τρόπος ανάματος που δεν μοιάζει με τους άλλους ξυλόφουρνους όπου τα ξύλα καίγονται μέσα στον κυρίως χώρο του ψησίματος και αφαιρούνται τα αποκαίδια όταν ο φούρνος αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Στον ξυλόφουρνο του "Αποστόλη" τα ξύλα καίγονται κάτω από αυτόν με τη φωτιά να περνάει στον χώρο του ψησίματος και να του δίνει την επιθυμητή θερμοκρασία μέσω μιας τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του. "Τον έφερε ο προπάππους μου από τη Μικρά Ασία το '22", λέει ο Κώστας.

kostasgrigoriouΤο δεύτερο που με εντυπωσίασε είναι η πελατεία που πλακώνει ξαφνικά στον φούρνο, μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν ξενυχτισμένοι, νεαροί κυρίως, που γλεντάνε το βράδυ του Σαββάτου στα κέντρα διασκέδασης της Καλλονής, συρρέουν στη Σκάλα για να φάνε μια "τσιγγάνα" ή ένα πεϊνιρλί στον φούρνο του "Αποστόλη"!