Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Γιάννης Μπουνταλάς. Ταλαντούχος μικροναυπηγός με φωνή... Νταλάρα!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mpountalasΕίναι αλήθεια ότι εκπλήσσομαι ευχάριστα κάθε φορά που συναντώ και συζητώ με ταλαντούχους αλλά ταπεινούς ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μπουνταλά. Είναι μια ευχάριστη διαπίστωση πως το ταλέντο και οι ικανότητες δεν έλειψαν από τους σύγχρονους Έλληνες, ανεξαρτήτως του τι παρουσιάζουν και τι θέλουν να μας πείσουν ότι συμβαίνει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τα μέσα μαζικής εξαπάτησης.

mpountalas2Ο Γιάννης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην πανέμορφη Σκόπελο. Επτά γενιές πίσω, όπως λέει ο ίδιος, η οικογένεια Μπουνταλά ήταν καραβομαραγκοί. Ο παππούς και ο προπάππους του διατηρούσαν καρνάγιο στη Κωνστάντζα της Ρουμανίας, ενώ ο  παππούς του Γιάννης μετανάστευσε στην Αμερική και είχε δύο καρνάγια στην Tampa της Florida. Επειδή όμως τον έτρωγε η νοσταλγία για τη Σκόπελο, εγκατάλειψε τα καρνάγια στη Florida και επέστρεψε στην Ελλάδα.

mpountalas3Ο πατέρας τού Γιάννη υπήρξε κι' αυτός ένας εξαιρετικός καραβομαραγκός αλλά ασχολήθηκε στη συνέχεια με τη μικροναυπηγική όταν η Σκόπελος εστράφη προς τον τουρισμό και τα ξύλινα σκάφη "εκδιώχθηκαν" από την αγορά με τη θέση τους να παίρνουν τα πλαστικά. Ο Γιάννης είχε την επιθυμία να γίνει ηλεκτρολόγος και κατάφερε κάποια στιγμή να πάρει το πτυχίο του. Φαίνεται όμως ότι η συνεχής συναναστροφή με τον πατέρα του και την τέχνη της μικροναυπηγικής, που αυτός κατείχε, τον έκαναν να στραφεί κι' αυτός προς τη ναυπήγηση ξύλινων σκαφών υπό κλίμακα. Έδειξε μάλιστα από παιδί την αγάπη και το ταλέντο του για την τέχνη του καραβομαραγκού όταν σε ηλικία 13 ετών κατάφερε να επιμηκύνει μια ξύλινη βάρκα χωρίς τη βοήθεια του πατέρα του!

mpountalas4Και επειδή, όπως συνήθως λέμε, σόϊ πάει το βασίλειο, η μικρή κόρη τού Γιάννη, μολονότι σπούδαζε αρχαιολογία, όποτε ερχόταν στη Σκόπελο βοηθούσε τον πατέρα της στη ναυπήγηση του πολεμικού σκάφους "Victory" που, ως γνωστόν, ήταν υπό τις διαταγές του βρετανού ναυάρχου Οράτιου Νέλσονα ο οποίος θεωρείται θρύλος για τους Βρετανούς. Το συγκεκριμένο σκάφος ναυπηγήθηκε από τον Γιάννη σε κλίμακα 1:25 και έχει συνολικό μήκος 4 μέτρα και βάρος πάνω από 150 κιλά!

mpountalas5Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη για μας ήρθε την επόμενη ημέρα όταν ο Γιάννης μας επισκέφτηκε στο αυτοκινούμενο που είχαμε παρκάρει στο λιμάνι της Σκοπέλου. Και η δεύτερη αυτή έκπληξη ήταν η φωνή του! Ακούγοντάς τον να τραγουδά το "Ήρθα κι' απόψε στα σκαλοπάτια σου", διερωτήθηκα. Αν ζητούσε κανείς από τον Γιώργο Νταλάρα να πει αυτό το τραγούδι a capella, χωρίς τη συνοδεία δηλαδή μουσικής και μικροφωνικής εγκατάστασης, όπως το είπε ο Γιάννης, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;

Ταλέντα που κρύβει τελικώς αυτή η χώρα στα σπλάχνα της...

Ευχαριστούμε την "HELLENIC SEAWAYS" που μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το πανέμορφο νησί της Σκοπέλου.