Κάμερα - Δημοσιογραφική επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ήταν η τρίτη εν συνεχεία φορά που συνάντησα σήμερα τον Δημήτρη Καζάκη και είχα μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης μαζί του. Η πρώτη ήταν την άνοιξη του 2011, τότε που ο σημερινός Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ. εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τους Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο και Βαρουφάκη, στον παλλαϊκό εκείνο ξεσηκωμό των αγανακτισμένων, και ήμουν ο πρώτος δημοσιογράφος που τον πλησίασε και του πήρε συνέντευξη. Ακολούθησε μια δεύτερη συνέντευξη, τον Μάρτιο του 2015, στην Καλλιθέα.
Η σημερινή μας τρίτη συνάντηση ήταν επιβεβλημένη να γίνει καθώς η άρνηση του Θάνου Τζήμερου να αντιπαρατεθεί on camera με τον Δημήτρη Καζάκη με υποχρέωσε να κάνω μια συζήτηση και με τον Πρόεδρο του Ε.ΠΑ.Μ. ώστε να κρατήσω ίσες αποστάσεις, δεδομένου ότι ο Καζάκης, σε αντίθεση με τον Τζήμερο, είχε δεχθεί την πρόταση της κοινής συνέντευξης που του έκανα.
Αυτό που χωρίς αμφιβολία οφείλει πάντως κανείς να αναγνωρίσει στον Δημήτρη Καζάκη είναι το γεγονός ότι διατηρεί αναλλοίωτες τις απόψεις του, όπως ακριβώς τις μοιραζόταν με τον κόσμο που τον περιτριγύριζε το 2011 στο Σύνταγμα. Μονομερή διαγραφή του χρέους, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, έλεγχος και τιμωρία όσων ευθύνονται που έφθασε η χώρα στη σημερινή κατάσταση. Μια τιμωρία που δεν θα είναι απαραιτήτως η κρεμάλα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, αλλά η δήμευση της περιουσίας των υπευθύνων, η καθαίρεση από το αξίωμά τους και η στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Συζητήσαμε για τη Μόρια και τα κύματα των λαθρομεταναστών που εισβάλλουν στη χώρα, τις πρώτες κινήσεις που θα έκανε αν, υποθετικώς, αναλάμβανε αύριο τη διακυβέρνηση της χώρας, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, το ανύπαρκτο Δημόσιο και εξεπλάγην με τη δυσοίωνη πρόβλεψή του ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει πολεμική σύρραξη με τους Τούρκους, κατά πάσα πιθανότητα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου!
Μπορεί να διατηρεί ο καθένας τις επιφυλάξεις του για όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Καζάκης και για τους τρόπους που αυτός πιστεύει ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν για να βγει η χώρα απ' το αδιέξοδο. Δεν μπορεί όμως να τον χλευάσει καθώς όσα μεσολάβησαν από το 2010 και μετά δικαίωσαν τις προβλέψεις του ενώ κανένα άλλο οικονομικό ή πολιτικό εργαλείο δεν κατάφερε να δώσει τις επιθυμητές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους πιστωτές και τους ευρωπαίους "εταίρους" της. Μένει να αποδειχθεί αν ο Καζάκης και το Ε.ΠΑ.Μ. θα πείσουν τους ψηφοφόρους και θα κερδίσουν το στοίχημα.