Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Λουδοβίκος Σιγάλας. Ο τελευταίος καλαθοπλέκτης στον Βώλακα της Τήνου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

loudovikos2Ανάμεσα σ' αυτά που θα διαβάσει κανείς, σερφάροντας στο διαδίκτυο, για τον Βώλακα της Τήνου, είναι και η αγαπημένη ασχολία των κατοίκων του πανέμορφου αυτού χωριού, η καλαθοπλεκτική. Όταν ωστόσο φθάσει μια μέρα εκεί ο επισκέπτης θα διαπιστώσει έκπληκτος πως μόνο ο 72χρονος Λουδοβίκος Σιγάλας ασχολείται ακόμη με την τέχνη της καλαθοπλεκτικής! Κουρασμένος, καθώς η συγκέντρωση της πρώτης ύλης και η προετοιμασία της είναι σκληρή δουλειά, χαμογελαστός όμως πάντα και ευδιάθετος.

Δέχθηκε ευχαρίστως να μου μιλήσει, όταν του το ζήτησα, μου εκμυστηρεύτηκε τα μυστικά της τέχνης του και μου τραγούδησε το σατυρικό τραγούδι του... κορωναϊού, τους στίχους του οποίου έγραψε ο ίδιος! Ένας άνθρωπος με καρδιά περιβόλι!

Η κυρία Μαρία, η σύζυγος του Λουδοβίκου, με ξενάγησε λίγο πριν φύγουμε στους τρεις διαφορετικούς τύπους κάπαρης που φτιάχνει, και με μύησε, εκτός από την ξυδάτη που προσθέτει στη σαλάτα, σε δύο διαφορετικά πιάτα. Τηγανίτες με κάπαρη και καπαροσαλάτα με κομμάτια μπακαλιάρου και σκορδαλιά!