Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο μοναδικός επιζών της θηριωδίας των Ναζί στο χωριό Λιγκιάδες λύνει τη σιωπή του!

Βίντεο - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

babouskasΌταν ρώτησα το παλληκάρι στο καφενείο του χωριού Λιγκιάδες αν υπάρχει κάποιος επιζών απ' την ανείπωτη σφαγή των κατοίκων του στις 3 του Οκτώβρη του 1943, δεν περίμενα να μου πει ότι το μωρό που θήλαζε το στήθος της μητέρας του εκείνη την αποφράδα ημέρα (σκηνή που αποτυπώνεται με συνταρακτικό τρόπο απ' τον εξαιρετικό γλύπτη Λεοντή Ευσταθίου στο μνημείο που κοσμεί την πλατεία των Λιγκιάδων) είναι ο κ. Παναγιώτης Μπάμπουσκας ο οποίος ζει σήμερα ακόμη στο χωριό!

Κατηφόρισα το δρομάκι που οδηγεί στο σπίτι του κυρ Παναγιώτη και της συζύγου του Λευκοθέας και τους βρήκα να κάθονται μαζί στην αυλή. Αφού τους χαιρέτησα ζήτησα απ' τον κυρ Παναγιώτη να μου πει δυο λόγια. Αρχικά ήταν αρνητικός. "Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτά", μου είπε.

ligkiadesΥπέθεσα ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή έχει ήδη μιλήσει σε άλλους δημοσιογράφους στο παρελθόν και το έχει μετανιώσει, ή είναι τόσο λυπημένος και θυμωμένος μαζί για την κρατική συμπεριφορά και την αντιμετώπιση που έχουν οι άνθρωποι της επαρχίας απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ζήτησα λίγο νερό, ώστε να έχω μια δικαιολογία για να καθίσω δίπλα τους και να αρχίσω να τους μιλώ για τα πιστεύω μου σε μια προσπάθεια να "ξεκλειδώσω" τον κυρ Παναγιώτη και να αρχίσει να μιλάει στην κάμερα. Κάτι που έγινε τελικώς με το ζευγάρι των ηλικιωμένων ανθρώπων να ανοίγονται και να αφήνουν να βγουν προς τα έξω αυτά που τους βασανίζουν...