Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η απίστευτη συλλογή του Μανώλη Λαμπράκη και παράδοση μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

lamprakisΜολονότι υπέρβαρος και καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα με ρόδες, ο Μανώλης Λαμπράκης, εξ αιτίας μιας μυελοπάθειας την οποία, όπως ο ίδιος λέει, κληρονόμησε απ' τον στρατό, η κινητικότητα του μυαλού του είναι απίστευτη! Τόσο απίστευτη όσο και η συλλογή του!

Ο για πρώτη φορά επισκέπτης ή πελάτης του εμπορικού καταστήματός του, στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει ότι στον χώρο αυτόν, μαζί με τα σακιά οσπρίων που εμπορεύεται ο Μανώλης, είναι αποθηκευμένη, ως πλίνθοι, κέραμοι και ξύλα ατάκτως ερριμένα, όλη η ιστορία της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα!

Παλιά βιβλία και συγγράμματα, παλιά γεωργικά εργαλεία, φωτογραφίες, σημαίες της Κρήτης, παμπάλαιοι αλευρόμυλοι, ζυγαριές, συσκευές  απόσταξης ρακής, παλιά μπαούλα γεμάτα με Κρητικές φορεσιές και βιβλία και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου! Μια απίστευτη συλλογή από ετερόκλητα ακτικείμενα την οποίαν ήταν αδύνατον να βιντεοσκοπήσω με λεπτομέρεια καθώς τα εκατοντάδες (για να μην πω χιλιάδες) αντικείμενα ήταν το ένα επάνω και μέσα στο άλλο!

Συζήτησα με τον Μανώλη για πάνω από μια ώρα και άκουσα τις ιστορίες και τα βιώματά του απ' τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία, το ξύλο που έφαγε στην ΕΣΑ, τον τρόπο με τον οποίο βρήκε και συγκέντρωσε όλον αυτόν τον ιστορικό θησαυρό, την αγάπη του για τους βασιλείς, αλλά και την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα μουσείο όπου όσοι το επισκέπτονται θα έχουν την ευκαιρία να δουν μπροστά τους ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα.

Ευχαριστούμε την "ΑΝΕΚ LINES" που μας ταξίδεψε και πάλι στην Κρήτη. Χωρίς αυτήν, αλλά και την "ATTICA GROUP" και την "ZANTE FERRIES" δεν θα είχα τη δυνατότητα να απαθανατίζω τους ανθρώπινους θησαυρούς της Ελληνικής περιφέρειας.