Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πώς (δεν) μου απάντησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ρεπορτάζ : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Δεύτερη εν σειρά συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, μέσα σε δύο μήνες, η οποία, δίχως άλλο, καταγράφεται στα θετικά του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Οι απαντήσεις που έδωσε, ωστόσο, πάνω σε θέματα της αρμοδιότητάς του, δεν ήταν ικανοποιητικές. "Δεν ξέρω", "δεν είναι αρμόδιο του Υπουργείο" και άλλες παρόμοιες απαντήσεις υπεκφυγής βγήκαν απ' τα χείλη του Υπουργού στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Φανερή ήταν μάλιστα η αμηχανία του στην παρατήρησή μου ότι ο αιγιαλός, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, είναι δημόσιο πράγμα, συνεπώς η πρόσβαση των πολιτών σ' αυτόν πρέπει να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη. Ένα αμήχανο χαμόγελο χαράκτηκε μάλιστα στο πρόσωπό του όταν πρόσθεσα πως αυτή η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση δεν μπορεί να αρθεί όταν το Δημόσιο παραχωρεί τμήματα του αιγιαλού σε ιδιώτες, συλλόγους ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προβληματισμένος ήταν επίσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την άρνηση των ναυτιλιακών εταιρειών να συμμετάσχουν στους ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς για τις "άγονες γραμμές" του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ενώ υπεσχέθη ότι το Υπουργείο θα αναθεωρήσει τα ποσά των επιδοτήσεων ώστε οι υπεύθυνοι των ναυτιλιακών εταιρειών να αλλάξουν γνώμη και να δείξουν ενδιαφέρον για τα δρομολόγια των πλοίων τους προς την Ανάφη, την Κάσο και την Κάρπαθο μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Δήλωσε δε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο στην περίπτωση του δρομολογίου που συνδέει τον Πειραιά με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και το Καστέλλι της Κρήτης, δεδομένου ότι οι ανάγκες των Κυθήρων εξυπηρετούνται με τα καθημερινά δρομολόγια των πλοίων από το Γύθειο και τη Νεάπολη.

Δείτε όμως τα επίμαχα σημεία της σημερινής συνέντευξης Τύπου και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.