Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τι προβλέπει ο νόμος για την κατασκευή μιας γλίστρας.

Επειδή αρκετοί αναγνώστες έχουν θέσει κατά καιρούς το ερώτημα τι κινήσεις πρέπει να γίνουν προκειμένου να κατασκευαστεί μια ράμπα καθέλκυσης και ανέλκυσης μικρών σκαφών στη θάλασσα, αναζήτησα και βρήκα τι ακριβώς προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ιδού λοιπόν τι ισχύει σήμερα.

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Κλάδος ΛΑ - ΕΛ - Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας

Γραφείο Ελέγχου Έργων.

Πειραιάς 3/2/1999

Αριθ. Πρωτ. : 3117.1/Μ.Φ.4Β/Ν/02

ΠΡΟΣ : Κεντρικά Λιμ/χεία, Λιμ/χεία, Υπολιμ/χεία.

ΘΕΜΑ : "Ράμπες πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα".

Με την παράγραφο 4 του άρθρου 27 του παραπάνω νόμου, η παράγραφος 22 του άρθρου 6 του ν. 2160/93 αντικαθίσταται ως εξής :

22. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση φορέων του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα, φυσικών ή νομικών προσώπων, επιτρέπεται να δημιουργούνται σε κάθε παραθαλάσσιο οικισμό δήμου ή κοινότητας μέχρι μία ράμπα πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα. Για τη δημιουργία αυτών απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, η οποία χορηγείται ύστερα από σχετική αίτηση που συνοδεύεται απαραίτητα από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται η ράμπα. Η έγκριση παρέχεται ύστερα από γνώμη της οικείας Λιμενικής Αρχής, το αργότερο μέσα σε δύο (2) μήνες από την ημερομηνία υποβολής αυτής της αίτησης, μετά δε την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, η έγκριση θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί αυτοδικαίως. Οι ράμπες, μετά την κατασκευή τους, αποτελούν κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και η αρμοδιότητα συντήρησής τους ανήκει στον οικείο δήμο ή κοινότητα. Η ρύθμιση της παρούσας παραγράφου δεν έχει εφαρμογή στις παραμεθόριες περιοχές.

Ενημερώσατε υποδεέστερες Αρχές, παρέχοντας κατά κρίση σας επιπρόσθετες οδηγίες.

Ο Δ/ντής Λιμ. Αστυνομίας

Πλοίαρχος Λ.Σ. Άγγελος Θ. Αργυρακόπουλος