Θυμάται και γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ανατρέχοντας χθες στο αρχείο των παλαιών φωτογραφιών μου, έπεσα επάνω σε μερικές από αυτές που με έκαναν να νοσταλγήσω κάποιες όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Καθώς όμως το αυθεντικό υλικό ήταν έγχρωμες διαφάνειες (slides), η μετατροπή τους σε ψηφιακή μορφή είχε σαν συνέπεια την ποιοτική τους υποβάθμιση. Θα μοιραστώ μαζί σας την ιστορία κάθε μίας εξ αυτών αφού οι αναμνήσεις ευδοκιμούν ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια μιας υποχρεωτικής καραντίνας όπως αυτή που βιώνουμε εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Το θέμα της συγκεκριμένης φωτογραφίας αφορά την πρώτη τέντα πλεύσης-κάλυμμα του φουσκωτού σκάφους της "Olympic Hellas" που είχα στην κατοχή μου όταν ίδρυσα τον "Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος" τον Νοέμβριο του 1987. Είχα τότε την επιθυμία να διανυκτερεύουμε οικογενειακώς σ' εκείνο το φουσκωτό που είχε μήκος 4,95 μέτρα.
Μοιράστηκα τον προβληματισμό μου εκείνο με τον καλό μου φίλο Μάκη Παυλάτο ο οποίος ήταν ένας εκπληκτικός ταπετσέρης και κατασκευαστής τεντών για σκάφη θαλάσσης. Λέω ήταν, γιατί ο Μάκης δεν είναι πια στη ζωή. Έφυγε δυστυχώς νωρίς, νικημένος από τον καρκίνο, λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο Μάκης ήξερε το σκάφος, σκέφτηκε λιγάκι και δέχθηκε την πρόκληση.
"Θα σου φτιάξω ένα κάλυμμα που θα είναι πολλαπλών χρήσεων. Θα έχεις το φουσκωτό καλυμμένο, όταν είναι στο parking και όταν θέλεις να διανυκτερεύσεις σ' αυτό κατά την διάρκεια των ταξιδιών σου, ενώ θα μπορείς επίσης να πιλοτάρεις, χωρίς να βγάλεις το κάλυμμα όταν ο καιρός είναι βροχερός, βγάζοντας έξω το κεφάλι σου από ένα άνοιγμα που θα υπάρχει στο σημείο πάνω από την τομονιέρα".
Και ο Μάκης έφτιαξε εκείνο ακριβώς που είχε στο μυαλό του. Υπήρχε ένα άνοιγμα στο δεξιό πλωριό πλαϊνό τμήμα του καλύμματος, για την αποβίβαση και την επιβίβαση των επιβαινόντων, παράθυρα πλώρα και πρύμα και ένα ακόμη άνοιγμα στην πλώρη για τον έλεγχο της άγκυρας.
Το κάλυμμα εκείνο έμελλε να γίνει το αξιοθέατο εκείνων των πρώτων ομαδικών εξορμήσεων των μελών του Ο.Φ.Σ.Ε. και συγχρόνως η αρχή για τη δημιουργία της τέντας πλεύσης η οποία έγινε τα χρόνια που ακολούθησαν αναπόσπαστο σχεδόν εξάρτημα κάθε φουσκωτού σκάφους.