Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η ιστορία του γαλακτομπούρεκου άρχισε στο... μηχανουργείο του Βασίλη Ζέρβα και θα τελειώσει στο Καστελλόριζο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

zygaria.zervasΑρκούσε η παραίνεση ενός επισκέπτη του καναλιού να φτιάξω γαλακτομπούρεκο με τη συνταγή του πατέρα μου για να κατέβω στην αποθήκη του σπιτιού και να "ξεθάψω" την παλιά ζυγαριά που χρησιμοποιούσαμε στο ζαχαροπλαστείο μας. Μια από εκείνες τις ζυγαριές που χρησιμοποιούσε ο κόσμος τη δεκαετία του '50 οι οποίες μετρούσαν το βάρος των υλικών με τα ζύγια της οκάς! Μ' αυτήν λοιπόν είχαμε σκοπό να σκαρώσουμε το γαλακτομπούρεκο στο αυτοκινούμενο κατά την διάρκεια της επικείμενης παραμονής μας στο Καστελλόριζο!

Βρήκαμε τελικώς τη ζυγαριά η οποία ήταν κλεισμένη σε μια σακούλα, διαλυμένη σε κομμάτια, και έπρεπε να συναρμολογηθεί. Την έφερε η καπετάνισσα σε κάποια αξιοπρεπή κατάσταση, αλλά η ζυγαριά δεν μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί γιατί, αφ' ενός μεν το μπακιρένιο τάσι μέσα στο οποίο έμπαιναν τα υλικά είχε ξεκολλήσει, αφ' ετέρου έλειπαν τα δυο από τα τέσσερα λαμάκια που κρατούσαν τα αιωρούμενα τμήματα της ζυγαριάς ώστε να ευθυγραμμιστούν τα δυο "κοκοράκια".

Αρχικώς απελπίστηκα γιατί τα σιδερένια αυτά λαμάκια, που έχουν συγκεκριμένο σχήμα και διαστάσεις, δεν υπάρχουν στην αγορά και ουδείς βέβαια από αυτούς που έχουν παρόμοιες ζυγαριές και τις πουλάνε στο διαδίκτυο θα ήταν διατεθειμένος να μου πουλήσει τα δικά του αν δεν αγόραζα ολόκληρη τη ζυγαριά!

Έτσι απελπισμένος καθώς ήμουν τηλεφώνησα στον Βασίλη Ζέρβα. "Στείλε μου μια φωτογραφία να δω περί τίνος πρόκειται", μου είπε ο Βασίλης. "Θα σου στείλω τη φωτογραφία αλλά θα περάσω και απ' το μηχανουργείο να σου δείξω ζωντανό το λαμάκι να δούμε τι μπορείς να κάνεις", του απάντησα.

Και πέρασα πράγματι απ' το μηχανουργείο του Βασίλη και την επόμενη κι' όλας ημέρα ο αθεόφοβος κόλλησε με ασημοκόλληση το σπασμένο τάσι και έφτιαξε τα λαμάκια ώστε να προλάβουμε να τα πάρουμε μαζί μας στο Καστελλόριζο και να μπορέσουμε να σκαρώσουμε το γαλακτομπούρεκο του "Γιαννάκη" ζυγίζοντας τα υλικά στη συλλεκτική ζυγαριά του ΄50!

Εν τω μεταξύ τη χαρά μου για την επίλυση αυτού του προβλήματος ήρθε να μετριάσει η είδηση πως ο Νίκος Κυριακάκης του Prime News πήρε συνέντευξη απ' τον Ηλία Κασιδιάρη. Και δεν με προβλημάτισε αυτή καθ' εαυτή η συνέντευξη του συγκεκριμένου ακροδεξιού ανδρός και νοσταλγού των Ναζί, όσο οι ατάκες του Νικόλα ότι αποφάσισε να πάρει συνέντευξη απ' τον Κασιδιάρη χάριν της αντικειμενικής ενημέρωσης και, κυρίως, το μέχρι αηδίας "γλείψιμο" του καλεσμένου του! "Σας ευχαριστώ κ. Κασιδιάρη που δώσατε συνέντευξη στο κανάλι μου, μεγάλη μου τιμή κ. Κασιδιάρη" και άλλα τέτοια γλοιώδη. Πώς διαλύονται τελικώς εις τα εξ ων συνετέθησαν μερικά "κάστρα"...

Με την απόφαση λοιπόν να κλείσω εδώ το κεφάλαιο "Νίκος Κυριακάκης και Prime News", επιβιβαστήκαμε χθες το μεσημέρι στο "Blue Star Patmos" με προορισμό το μαγικό Καστελλόριζο...