Θυμάται και σχολιάζει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Τον Ιούνιο του 2003 η "Φυσιολατρική Λέσχη φίλων Φουσκωτού Σκάφους - Ναυτίλος", με τη βοήθεια και του "Παγκρητίου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών", διοργάνωσε τη μεγάλη Αποστολή Αγάπης στην Κάσο, θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της για τα ακριτικά και ξεχασμένα νησιά του Αιγαίου (σ' αυτή την Αποστολή θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο μου).
Δέκα μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2004, ο "Ναυτίλος" έθεσε υπό την αιγίδα του μια "Ιατρική Εκστρατεία Αγάπης" στην Κάσο, την οποία ενίσχυσε οικονομικά ο Όμιλος Αποστολόπουλου, ενώ οι ιατροί του "Ιατρικού Κέντρου Ίασις Πειραιώς" κ.κ. Παύλος Πολλάκης (χειρουργός), Μαρίνος Δαβερώνας (χειρουργός), Γιάννης Αναγνωστάκης (καρδιολόγος), Γιάννης Μουγκολιάς (γυναικολόγος) και Βασίλης Μπλάτσιος (παθολόγος) εξέφρασαν την επιθυμία να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους του ακριτικού αυτού νησιού της Δωδεκανήσου κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής τους.
Την ιατρική ομάδα συμπλήρωσαν ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Αποστολόπουλου κ. Γιώργος Καβούλης και η αείμνηστη διευθύντρια του "Ιατρικού Κέντρου Ίασις Πειραιώς" Ευδοξία Θεάκου, οι οποίοι μετέβησαν στην Κάσο με το πλοίο της άγονης γραμμής συνοδεύοντας τους δύο από τους πέντε ιατρούς. Οι υπόλοιποι τρεις μετέβησαν στην Κάσο με τα φουσκωτά σκάφη των Παύλου Πολλάκη και Ιωσήφ Παπαδόπουλου.
Πρέπει πάντως εδώ να γίνουν κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να μην αιωρούνται εσφαλμένες εντυπώσεις ή να διαβάλλονται και να υποτιμώνται οι φιλότιμες και αφιλοκερδείς προσπάθειες κάποιων ανθρώπων.
Όταν ο ιατρός και μέλος του "Ναυτίλου" κ. Παύλος Πολλάκης έθεσε υπ' όψιν μου την ιδέα του για την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας αγάπης σε ένα από τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, εγώ του πρότεινα την Κάσο. Πρότεινα επίσης να τεθεί αυτή υπό την αιγίδα του "Ναυτίλου". Ο Ιατρικός Όμιλος Αποστολόπουλου υποστήριξε κατ' αρχάς οικονομικά την μετάβαση των πέντε ιατρών στην Κάσο και την αγορά ενός παλμικού οξύμετρου και μιας ηλεκτρικής αναρρόφησης που θα τα προσέφερε στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.
Επειδή η μετάβαση της ομάδας των ιατρών στην Κάσο με φουσκωτά σκάφη είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, ζητήθηκε από τον Ιατρικό Όμιλο να καλύψει το κόστος των καυσίμων για κάποια σκάφη. Ο Ιατρικός Όμιλος δέχθηκε να καλύψει το κόστος μετάβασης δύο μόνο σκαφών και έτσι απεφασίσθη το ένα από τα δύο σκάφη να είναι του ιατρού Παύλου Πολλάκη, ο οποίος είχε και την ιδέα της Αποστολής, και το άλλο του Ιωσήφ Παπαδόπουλου ο οποίος, σαν πρόεδρος του "Ναυτίλου", θα εκπροσωπούσε το σωματείο. Κάθε άλλη πληροφορία, περί αποκλεισμού τάχα των υπολοίπων μελών του "Ναυτίλου" από την Αποστολή, ήταν ανακριβής και ύποπτη.
Όταν απεφασίσθη η πραγματοποίηση της Αποστολής, έστειλα εγκαίρως στον Δήμο Κάσου μια επιστολή με την οποία γνωστοποιούσα στον Δήμαρχο την πρόθεση του "Ιατρικού Κέντρου Ίασις Πειραιώς" να προσφέρει δύο ιατρικά μηχανήματα και τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες των πέντε ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στους κατοίκους του νησιού για όσες ημέρες θα έμεναν αυτοί στο νησί. Ζήτησα μάλιστα ο Δήμος να ενημερώσει τους κατοίκους της Κάσου με την ανάρτηση σχετικών ανακοινώσεων στους πέντε οικισμούς του νησιού.
Το ταξίδι μας μέχρι την Κάσο είχε όλα τα χαρακτηριστικά της ανοικτής θάλασσας. Διανυκτερεύσαμε στη Σίκινο και αποπλεύσαμε το άλλο πρωί για την Κάσο με τον καιρό να έχει θυμώσει για τα καλά. Αξέχαστες θα μας μείνουν οι εικόνες των δύο φουσκωτών που πότε χάνονταν στις υγρές χαράδρες και πότε ισορροπούσαν στην κορυφή των κυμάτων.
Όταν φθάσαμε στην Κάσο, αφού πρώτα ξαποστάσαμε για λίγο στην απίστευτη παραλία των Αρμαθιών, διαπίστωσα ότι οι ανακοινώσεις, που είχα ζητήσει να τοποθετηθούν, ήταν άφαντες! Επειδή δεν περίσσευε ο χρόνος για ερωτήσεις και γκρίνιες, τύπωσα στα γρήγορα ένα κείμενο και το ανάρτησα ο ίδιος σε στρατηγικά σημεία σε όλους τους οικισμούς.
Το επόμενο πρωί οι πέντε ιατροί εγκαταστάθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρείο της Κάσου έτοιμοι να εξετάσουν τους κατοίκους. Κατά την παράδοση των ιατρικών αυτών μηχανημάτων ήταν παρών και ο Δήμαρχος Κάσου κ. Δημ. Ερωτόκριτος, ο οποίος ζήτησε να προσφερθούν τα μηχανήματα στον Δήμο ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον η ευχέρεια να ζητηθούν αυτά από το ΠΕΣΥΠ Ν. Αιγαίου που εδρεύει στη Ρόδο. Ο Γενικός Επιθεωρητής του Ομίλου Αποστολόπουλου όμως κ. Γ. Καβούλης, ο οποίος ήταν φανερά ενοχλημένος από την στάση του Δημάρχου, την υποτίμηση της επίσκεψης των ιατρών και την παντελή απουσία έγκαιρης ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού για την άφιξή τους, είχε αντίθετη άποψη. Έτσι, τα μηχανήματα προσφέρθηκαν, τελικώς, στο Περιφερειακό Ιατρείο της Κάσου.
Καθώς η ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής για την άφιξή των ιατρών δεν είχε προλάβει να κάνει την δουλειά της, οι κάτοικοι που προσήλθαν στο Ιατρείο ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα. Η απογοήτευση των ιατρών ήταν και φανερή και δικαιολογημένη. Όταν δε, το ίδιο βράδυ, ο Δήμαρχος απουσίασε από το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους, και στην θέση του έστειλε τον Αντιδήμαρχο κ. Νικήτα Βρετό και την κ. Άννα Κοκκίνου, ο κ. Γιώργος Καβούλης δεν κατάφερε να κρύψει την δυσαρέσκειά του. Δεν μπορούσα βεβαίως εκείνη την στιγμή να μαντεύσω ότι θα φορτωνόμουνα αργότερα εγώ εκείνη την αδράνεια και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής...
Η αντίδρασή μου ήταν άμεση και ουσιαστική. Εξέθεσα τα παράπονά μου στον ίδιο τον Δήμαρχο και έδωσα για δημοσίευση ένα άρθρο στην εφημερίδα "Κασιώτικη Αναγέννηση" όπου καυτηρίαζα την στάση της Δημοτικής Αρχής η οποία με εξέθετε προσωπικώς σαν εκπρόσωπο ενός συλλόγου ο οποίος τόσα είχε προσφέρει το καλοκαίρι του 2003 στο νησί της Κάσου. Ανάλογα σχόλια δημοσιεύτηκαν και σε διαδικτυακούς τόπους :
http://www.insitu.gr/kassos/enews/030505.html
http://www.insitu.gr/kassos/enews/300505.html
Η Ιατρική αυτή εκστρατεία προεβλήθη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού του ΑΝΤ1.
Εντελώς "συμπτωματικά", πάντως, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση των ιατρών του "Ιατρικού Κέντρου Ίασις Πειραιώς" από το νησί, πληροφορήθηκα ότι στην Κάσο έφθασε κλιμάκιο ιατρών από το "Θεραπευτήριο Υγεία", συνοδευόμενο από τον Κασιώτη εφοπλιστή κ. Νίκο Παπαδάκη και την σύζυγό του. Σκοπός εκείνης της επίσκεψης : Να αναλάβει το "Υγεία" την ιατρική περίθαλψη των μονίμων κατοίκων της Κάσου, όταν και όποτε την χρειαστούν για τον επόμενο χρόνο.
Θυμάμαι ακόμη τα λόγια του ιατρού Παύλου Πολλάκη και καταλαβαίνω πια, μέχρις ενός σημείου, τον θυμό του για την "αποτυχία" της επίσκεψης των ιατρών του Ιατρικού Κέντρου στην Κάσο :
"Σκοπός μας είναι να συμπεριληφθεί το Ιατρικό Κέντρο Ίασις Πειραιώς στους καταλόγους των ασφαλιστικών ταμείων που θα καλύπτουν την περίθαλψη των μονίμων κατοίκων της Κάσου"...