Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ΑΝΕΚ LINES: “Χριστούγεννα στο πλοίο της ΑΝΕΚ” από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (ΠΟΚΣ)

anekxmas1H ΑΝΕΚ LINES, ταξίδεψε την εορταστική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης,  μέσα από μια μοναδική εκδήλωση με τίτλο “Χριστούγεννα στο πλοίο της ΑΝΕΚ” που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων (ΠΟΚΣ) στο “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Εκατοντάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους, έδωσαν βροντερό παρόν, συμμετείχαν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και «μυήθηκαν» στην Χριστουγεννιάτικη Παράδοση του τόπου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε σε ευχάριστο και εορταστικό κλίμα, από τον δημοφιλή λυράρη Μάνο Πυροβολάκη, που μαζί με τη χορωδία του πλημμύρισε με όμορφες μελωδίες από παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα το “ΚΡΗΤΗ ΙΙ”.

anekxmas2Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΠΟΚΣ, Μανώλης Πατεράκης, προσέφερε στον καπετάνιο του “ΚΡΗΤΗ ΙΙ” της ΑΝΕΚ, Κώστα Κουτσάκη, όπως το χριστουγεννιάτικο έθιμο προστάζει, ένα παραδοσιακό φωταγωγημένο ελληνικό σκαρί,  ευχαριστώντας τον για «την απαράμιλλη και ζεστή φιλοξενία καθώς και για τη συνολική στήριξη της ΑΝΕΚ σε όλες τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και την ενίσχυση του τόπου συνολικά».

anekxmas3Ο κάπταιν Κώστας Κουτσάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Εκ μέρους όλων μας-του πληρώματος του ΚΡΗΤΗ ΙΙ αλλά και των ανθρώπων της ANΕK LINES-, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ξεχωριστό αυτό δώρο. Και να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή της ΠΟΚΣ, που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να διαφυλάξουν όλα εκείνα που μας ενώνουν: την παράδοση, τις αρχές μας, την κληρονομιά μας, το νησί μας”

anekxmas4Στη συνέχεια, η Μελαμπιανή Κοινωνική Λαογράφος, Μαρία Στέλλα Ζεάκη, υπό τους ήχους του μαντολίνου του Ανωγειανού Βασίλη Δραμουντάνη μάγεψε μικρούς και μεγάλους με  “του παραμυθιού τον ήλιο που κάνουν τα πουλιά βασίλειο".

Και ενώ τα παιδιά ζωγράφιζαν «εικόνες παράδοσης», η κα Ζεάκη αφηγήθηκε με μοναδικό διαδραστικό τρόπο ιστορίες βγαλμένες από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, που έχουν περάσει στόμα με στόμα από γενιά σε γενιά, όπως το υπέροχο παραμύθι για το  “Δάκρυ της ελιάς”.

anekxmas5Αμέσως μετά ο Παναγιώτης Πανόπουλος – Κλινικός διαιτολόγος απευθυνόμενος σε μικρούς αλλά και μεγάλους μίλησε  για την σωστή παιδική διατροφή, αλλά και την αξία της σπουδαίας Κρητικής διατροφής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα βότανα, το σταμναγκάθι, τις σφακιανές πίτες ...

Επίσης, όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά παραδοσιακά κρητικά όργανα, όπως η λύρα, το λαούτο και το θιαμπόλι (κρητικό πνευστό) στην έκθεση Κρητικών Μουσικών Οργάνων του οργανοποιού Μανώλη Σφακιανάκη.

Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν κρητικές νοστιμιές και κεράσματα, πάντα με τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της ΑΝΕΚ LINES.

Φυσικά, από την μοναδική Χριστουγεννιάτικη συνάντηση, δεν έλειψε και ο Άγιος Βασίλης  που χάρισε δώρα σε όλους τους μικρούς φίλους.

anekxmas6Η ΑΝΕΚ LINES, με μεράκι και πίστη στην κρητική παράδοση, στηρίζει στην πράξη κάθε ενέργεια που ενισχύει τους δεσμούς των Κρητών με την πατρίδα τους. Μέσα από μοναδικές εκδηλώσεις γεμάτες νότες παράδοσης, στέκεται στο πλευρό των τοπικών συλλόγων και διατηρεί άσβεστη την ιστορία και ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.

Η ΑΝΕΚ LINES πιστή στη δέσμευσή της να στηρίζει τον τόπο συνεχίζει  υπερήφανα με πλώρη το μέλλον!